Zend pemaju nadi Ukur – jangkaan trend teknologi tahun 2012

Zend pemaju nadi Ukur – jangkaan trend teknologi tahun 2012

Zend Tempahan telah menjalankan kaji selidik beberapa pemaju dari seluruh dunia untuk menilai Apakah mereka akan berfikir ke hadapan untuk tahun baru dan bagaimana ini boleh menjejaskan teknologi yang berbeza. Kajian ini merangkumi pemandangan 3335 pemaju dari negara-negara yang berbeza dan menyediakan gambaran trend dijangka kerjaya dan teknologi yang dijangka akan mendapat perhatian yang lebih banyak daripada yang lain. Zend, Syarikat yang mencipta PHP, percaya bahawa swing mood am pemaju akan membantu dalam menentukan teknologi dan alat-alat yang akan digunakan pada tahun ini bagi memenuhi permintaan yang tidak pernah berakhir bagi aplikasi dan perisian penyelesaian yang diperlukan oleh organisasi dan perniagaan.

Persaingan untuk perniagaan telah berpindah dari tempatan ke global pesaing dan World Wide Web menyediakan platform yang sesuai, di mana perang semasa kepimpinan pasaran yang sedang berjuang. Ini memerlukan perniagaan untuk menyambung secara berkesan dan melibatkan diri dengan pelanggan, pembekal, pekerja dan lain-lain urusan berkaitan peribadi pada bila-bila masa. Perniagaan semasa pertandingan sedang dijalankan melalui internet melalui alat web, teknologi awan, aplikasi telefon mudah alih & platform dan media sosial. Mari kita lihat apa yang pemaju berfikir tentang trend akan datang dalam teknologi dan kecenderungan kerjaya mereka.

Gambaran kajian dan penemuan:

1.) Ia seolah-olah seperti pembangunan aplikasi mudah alih yang akan menjadi fokus utama pemaju pada 2012. Kira-kira 66 peratus pemaju berkata bahawa mereka akan mensasarkan projek-projek pembangunan aplikasi telefon mudah alih di tahun baru.

2.) 40-50 peratus pemaju yakin bahawa mereka akan bekerja pada projek-projek yang berasaskan awan, integrasi media sosial, pengeluaran API dan data/analisis besar tahun 2012.

3.) Lebih 75 peratus pemaju berkata, mereka akan memilih untuk pembangunan UI generasi akan datang sebagai satu kerjaya yang boleh didapati di hadapan.

4.) Daripada semua pemaju dikaji, 67 peratus yang ingin meningkatkan kemahiran pembangunan aplikasi mudah alih platform yang berbeza. Manakala 46 peratus berkata bahawa ia akan meningkatkan kemahiran pembangunan aplikasi awan.

5.) Seems seperti teknologi awan akan mendapat banyak rangsangan dari dalam industri pembangunan web dan aplikasi yang 60 peratus pemaju akan ditentukan menggunakan awan awam dalam projek-projek mereka. Tahun 2012 akan mengalami awan tambahan beberapa tahun ini.

6.) Kaji selidik itu menunjukkan bahawa pemaju akan memberi tumpuan kepada bahasa-bahasa sumber terbuka yang dinamik dan menggunakan pelbagai bahasa untuk projek-projek mereka.

7.) PHP, Java, JavaScript dan C adalah pelopor dalam yang paling menguntungkan dan cenderung digunakan pengaturcaraan bahasa bahagian dalam kajian ini. Bahasa-bahasa lain ditinggalkan jauh di belakang mereka.

8.) Seems seperti PHP masih merupakan Bahasa pengaturcaraan yang paling menguntungkan dengan lebih daripada 67 peratus pemaju-pemaju yang mengaku bahawa mereka menghabiskan lebih separuh daripada masa mereka bekerja di PHP dan menggunakannya sebagai bahasa utama mereka. Walau bagaimanapun, 33 peratus daripada syarikat pemaju berkata bahawa mereka menggunakan PHP dan Java dalam projek-projek mereka.

9.) Permintaan untuk mahir PHP pemaju dijangka meningkat pada 2012 berbanding dengan tahun lepas dan lebih daripada separuh daripada pemaju bersetuju dengan itu.

Kajian ini jelas menunjukkan bahawa 2012 akan menyaksikan permintaan yang meningkat bagi awan, pembangunan aplikasi mudah alih dan sosial. Syarikat pembangunan web akan melabur lebih banyak dalam pembangunan PHP dan pasti akan meningkatkan kemahiran pembangunan PHP. Walau bagaimanapun, ia seolah-olah bahawa pembangunan aplikasi mudah alih akan teknologi yang paling happening dan di-permintaan tahun 2012.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *