Zarah-zarah tidak kelihatan makanan boleh mengubah bacaan gula dalam darah

Zarah-zarah tidak kelihatan makanan boleh mengubah bacaan gula dalam darah

Jika anda menghidap kencing manis (atau seseorang yang anda kenal tidak) ia adalah berkemungkinan bahawa anda perlu memeriksa tahap gula dalam darah anda secara kerap. Malah, anda mungkin akan melakukan ujian darah “jari-prick” beberapa kali sehari. Bacaan yang tepat adalah satu kemestian untuk mengekalkan kesihatan yang baik. Anda mungkin tidak sedar, Walau bagaimanapun, zarah-zarah makanan pada jari-jari anda boleh menolak bacaan gula dalam darah lebih tinggi daripada mereka yang benar-benar akan.

Menurut satu kajian yang dijalankan di Juntendo University Siswazah School of Medicine di Tokyo, Jepun, gula daripada buah-buahan akan kekal pada jari-jari anda sehinggalah anda membasuh mereka dengan air paip. Jadi, buah-buahan pengelupasan yang betul sebelum anda menggunakan satu meter gula dalam darah atau memakan sesetengah buah-buahan yang berair dengan tangan anda, contohnya, boleh membawa kepada bacaan yang tepat walaupun anda rub jari dengan alkohol terlebih dahulu.

Kerja-kerja satu meter gula dalam darah dengan mengambil setitik darah dari hujung jari dan ujian sampel adalah berapa banyak gula dalam penurunan darah. Ramai penghidap kencing manis menggunakan meter ini lebih daripada sekali sehari untuk memantau tahap gula dalam darah mereka. Mereka boleh membantu menentukan berapa banyak insulin untuk pesakit kencing manis.

Bagi kajian ini, sukarelawan yang sihat 10 telah diambil bekerja. Tidak ada sukarelawan yang mempunyai kencing manis; mereka semua mempunyai tahap gula dalam darah yang normal. Penyelidik diukur tahap gula dalam darah daripada sukarelawan di bawah pelbagai keadaan. Pertama, peserta swabbed jari dengan alkohol dan melakukan ujian sebelum mengendalikan mana-mana buah, untuk mencari tahap gula dalam darah yang sebenar mereka.

Seterusnya, penyelidik mempunyai sukarelawan yang Kupas buah oren, anggur atau kiwi dan disemak gula dalam darah mereka di bawah tiga negara yang berbeza: tanpa melakukan apa-apa basuh; selepas membersihkan dengan alkohol; dan selepas mencuci dengan air paip.

Penyelidik mendapati bahawa tahap gula dalam darah kekal sama apabila mengelupas buah-buahan diikuti dengan mencuci tangan. Tetapi apabila sukarelawan dikupas buah-buahan dan mengambil gula dalam darah yang serta merta, bacaan tahap yang ditunjukkan oleh meter gula dalam darah yang ditembak. Lompat terbesar dicatatkan selepas mengendalikan anggur.

Ini adalah apabila penyelidik menemui bahawa jika peelers yang swabbed jari mereka dengan alkohol di antara mengelupas dan melakukan ujian darah, bacaan masih lebih tinggi daripada biasa. Walaupun swabbing lima kali tidak menghasilkan keputusan yang betul.

Mesej penting dari kajian ini seolah-olah untuk mencuci tangan anda sebelum menggunakan satu meter gula dalam darah dan tidak bergantung kepada hanya alkohol swabs (disyorkan dalam arahan kebanyakan kit ujian darah), terutamanya jika anda telah mengendalikan mana-mana buah-buahan.

Dan ingat, anda sentiasa boleh mendapatkan nasihat kesihatan yang lebih semula jadi, Tempahan penemuan Kesihatan alternatif dan berita, termasuk maklumat tentang pemakanan, ubat alternatif dan penawar dan doktor nasihat Kesihatan, Semua percuma apabila anda mendaftar untuk Doktor Kesihatan Tekan e-Buletin. Layari sekarang untuk mengetahui bagaimana untuk memulakan langganan percuma anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *