Zakar tegak sedikit melengkung atau Bent – mungkin menandakan awal peringkat penyakit Peyronie’s

Zakar tegak sedikit melengkung atau Bent – mungkin menandakan awal peringkat penyakit Peyronie’s

Apa itu penyakit Peyronie’s?
Sedikit kelengkungan atau bend dalam zakar untuk tegak yang mungkin menunjukkan peringkat awal penyakit Peyronie’s. Penyakit Peyronie’s adalah melampau curving, membongkok atau bahkan memendekkan zakar untuk tegak. Peyronie’s berlaku apabila satu lengkung tegak zakar atau akan sama ada naik atau turun atau ke sisi. Zakar juga boleh lebih pendek oleh sebanyak 1/3 daripada saiz asal. Punca utama kepada Peyronie’s adalah kerosakan kepada tisu dalam zakar. Kecederaan sering datang dari kasar seks atau melancap agresif atau penjagaan kesihatan zakar hanya miskin. Tisu yang cedera mencipta tisu parut (plak) dan ini mengakibatkan zakar tegak melengkung, bent atau dipendekkan. Peyronie’s juga boleh mengakibatkan ereksi yang menyakitkan dan boleh menyebabkan kesukaran yang mempunyai hubungan seks. Zakar yang sihat harus sempurna lurus apabila tegak tanpa sedikit bend atau curve.

Penyakit Peyronie sebab apa?
Walaupun punca sebenar tidak jelas, yang membina tisu parut di sepanjang batang zakar boleh mengakibatkan bend a pada zakar, dan apabila melampau boleh menjadi penyakit Peyronie’s. Aktiviti seksual yang cergas boleh merosakkan tisu zakar dan mencipta plak di bawah permukaan kulit zakar. Melancap, terutamanya “Cucian menggosok”, juga boleh menyebabkan plak ini untuk membina dan menyumbang kepada bend a pada zakar. Oleh sesetengah anggaran, sehingga tiga puluh peratus dari lelaki membangunkan curving sedikit untuk mendirikan zakar yang boleh menjurus akhirnya kepada Peyronie’s pada beberapa titik dalam kehidupan mereka.

Boleh Peyronie’s diubati?
Malangnya, sebaik sahaja zakar telah Peyronie’s ditunjukkan oleh bend melampau atau curve di zakar tegak yang ia tidak boleh diubati. Walaupun wujud beberapa pembedahan, tiada benar-benar terbukti untuk bekerja untuk semua manusia. Rawatan yang terbaik pada masa ini adalah penggunaan vitamin dan mineral tertentu semasa zakar masih sihat atau mempunyai hanya sedikit bend atau curve. Vitamin dan mineral ini membantu untuk memelihara keutuhan tisu dalam zakar, dan menghalang kelengkungan dan kerugian yang mungkin panjang.

Mencegah dan merawat punca Peyronie’s
Cara terbaik untuk mencegah pencegahan melalui Peyronie’s adalah dengan mengekalkan regimen zakar sihat. Elakkan rubbing kering dan mengekalkan kulit zakar yang lembap boleh membantu mengurangkan kemungkinan mendapat Peyronie’s. Sejak ketiadaan perlu vitamin dan mineral juga boleh mengakibatkan kelengkungan yang ketara zakar – membekalkan vitamin tersebut dan mineral terus ke kulit zakar boleh membantu mencegah kerosakan tambahan kepada tisu zakar dan boleh mengurangkan gejala-gejala awal.
Kerana Peyronie’s boleh disebabkan oleh kerosakan kepada tisu di bawah kulit zakar, menggunakan zakar khusus vitamin dan mineral yang membantu mengekalkan tisu itu. Vitamin E, sebagai contoh membantu melembapkan kulit dan mengekalkan ia lembut. Alpha Lipoic asid adalah mineral yang sering membantu mengekalkan kesihatan sel, dan mengekalkan tisu zakar kukuh dan kuat.

Vitamin dan mineral yang membantu menghalang kerosakan ke atas zakar?
Acetyl L Carnitine, Alpha Lipoic asid, Vitamin B5 dan Vitamin C boleh membantu mencegah kerosakan zakar dan akan menyumbang kepada kesihatan zakar secara keseluruhan. Vitamin tertentu membantu mengekalkan keanjalan dan kelancaran tisu zakar, sementara juga menyediakan zakar dengan vitamin dan mineral yang diperlukan untuk kekal sihat dan kuat. Faedah-faedah tambahan vitamin dan mineral ini termasuk: meningkatkan peredaran dan meningkatkan sensitiviti. A crème khusus zakar sepatutnya mengandungi vitamin A, E, C, B5 dan sudah tentu maut Lain terbukti suplemen kesihatan zakar yang berfaedah termasuk Acetyl L Carnitine, Alpha Lipoic asid dan Arginine L setiap yang harus diterapkan zakar sebagai a crème untuk hasil yang maksimum dalam mengekalkan kesihatan zakar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *