Zakar saya telah kehilangan beberapa perasaan yang – Sila bantu

Zakar saya telah kehilangan beberapa perasaan yang – Sila bantu

Lelaki sering menulis dalam Forum Kesihatan untuk bertanya tentang kehilangan rasa zakar dan untuk mengetahui Kenapa ini berlaku. Jawapannya, sudah tentu, berbeza dari kes ke kes dan sering bergantung bagaimana orang yang peduli untuk zakar beliau, beliau menjalankan aktiviti harian dan kesihatan keseluruhan.

Berita baik adalah bahawa dalam kebanyakan kes kehilangan rasa pada zakar ini hanya sementara dan dari semasa ke semasa perasaan akan secara beransur-ansur kembali. Walau bagaimanapun, kadang-kadang kehilangan rasa zakar disebabkan keadaan perubatan yang lebih teruk. Ini adalah mengapa ia adalah penting untuk mengetahui apa menyebabkan kehilangan rasa.

Apa yang menyebabkan rasa kehilangan pada zakar?

Kehilangan rasa pada zakar adalah satu keadaan yang biasa, terutamanya di kalangan lelaki yang telah kerap melakukan hubungan seksual atau melancap kerap dan lelaki yang akan penuaan. Dua punca yang paling kerap adalah seperti berikut:

1. Pudendal saraf dan kerosakan saraf bahagian

Saraf pudendal terletak di pelvis dan ia adalah saraf utama bagi kemaluan lelaki dan perempuan. Saraf ini disambungkan ke pundi kencing dan rektum, dan di kalangan lelaki ia juga bersambung ke saraf utama zakar. Saraf ini dipanggil bahagian saraf. Jika saraf pudendal dimampatkan atau terbentang kehilangan deria rasa pada zakar boleh berlaku, dan pengurangan dalam fungsi seksual. Keupayaan untuk mendapat atau mengekalkan ereksi juga akan terjejas.

Punca utama kerosakan saraf zakar sedang duduk bagi panjang-panjang masa di kerusi keras, Menunggang Kuda, Kuda Basikal, sembelit kronik, patah tulang pelvik atau anda terus ke rantau ini.

Gejala-gejala

Fenomena ini dikenali sebagai Sindrom terusan Pudendal, pemerangkapan saraf Pudendal (PNE) atau Sindrom terusan Alcock. Tanda-tanda bahawa pesakit akan merasa termasuk sakit pelvis dan sensasi pricking, stabbing, kebas atau pembakaran dalam zakar mereka. Ini boleh menyebabkan pesakit mengalami kesakitan, disfungsi seksual, impotency dan inkontinen usus dan/atau pundi kencing.

Rawatan

Penghidap perlu mengelakkan aktiviti yang memburukkan lagi keadaan seperti Berbasikal dan Menunggang Kuda. Pastikan bahawa mana-mana tempat duduk yang sukar dibendung supaya terus tekanan pada saraf dielakkan. Jika keadaan tidak bertambah baik, doktor mungkin mencadangkan ubat melegakan kesakitan, suntikan, fisioterapi atau pembedahan untuk membetulkan masalah itu.

2. Zakar kerosakan kapilari dan kulit

Zakar adalah organ yang sensitif kerana ia mempunyai hujung saraf yang luas di kulit. Ia juga mempunyai rangkaian kapilari yang kecil yang memakan zakar dengan oxygenated darah. Ciri-ciri ini membolehkan zakar untuk merangsang dan mendapat dan mengekalkan ereksi. Walau bagaimanapun, ianya sering selama ini serangan keseronokan seksual yang zakar adalah yang paling terdedah. Hubungan seks dan melancap meregangkan dan usang pada kapilari dan kulit zakar supaya ia menjadi rosak dan aliran darah ke zakar adalah terhad.

Di samping itu, kasar, agresif atau terlalu kerap seks (persetubuhan atau Pelancapan) menyebabkan kulit zakar menjadi keras dan kurang menerima sentuhan. Ini, seterusnya mengurangkan sensasi dan mengurangkan fungsi seksual.

Gejala-gejala

Zakar tidak akan bertindak balas kepada rangsangan serta ia dulu dan mungkin juga berasa kebas apabila disentuh. Kulit zakar mungkin merasa kasar, retak, atau kelihatan kering.

Rawatan

Menahan diri daripada aktiviti seksual yang berat dalam apa jua bentuk untuk beberapa minggu. Kemudian mengubah tabiat biasa bilik tidur. Mukaddimah menggunakan lebih banyak dan sebenar aktiviti kurang. Membeli sejenis atau bantuan lain yang softto membangunkan sensitiviti zakar. Coax dan coerce ke dalam ketegangan zakar perlahan-lahan. Di samping itu, makan makanan yang seimbang dan minum banyak cecair. Pakai pakaian longgar pemasangan dan Seluar dalam kapas yang menyokong, tetapi tidak ketat. Menggunakan pembersih ringan atau sensitif ketika mandi dan menggunakan a crème khusus zakar (profesional kesihatan sering mengesyorkan minyak lelaki Man1) setiap hari, supaya sensitiviti kulit zakar akan bertambah dan kapilari yang diberi masa untuk sembuh dan membaiki.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *