Zakar sakit semasa seks & apa ia boleh bermakna

Zakar sakit semasa seks & apa ia boleh bermakna

Jangkitan, saraf sakit dan bengkak zakar dan/atau prostat boleh menyebabkan ketidakselesaan yang sengit semasa seks. Vitamin, mineral, antibiotik dan rutin tetap kecacatan yang pergi jauh ke arah meningkatkan gejala dan mempercepatkan pemulihan. Walau bagaimanapun jika masalah berterusan, ia adalah penting untuk berunding dengan pembekal penjagaan kesihatan untuk diagnosis perubatan.

Gejala-gejala
Sakit semasa hubungan seks boleh membuat perbuatan seksual tidak tertanggung untuk ramai lelaki. Walaupun ia adalah fungsi normal bagi zakar menjadi hypersensitive terus selepas puncak syahwat, berlebihan kesakitan dan ketidakselesaan boleh membuat zakar jadi sakit, ia tidak dapat menanggung untuk disentuh. Walau bagaimanapun dalam kes-kes yang kurang biasa lelaki boleh mengalami sakit pada zakar ketika seks atau semasa ereksi. Gejala-gejala boleh banyak berbeza, bergantung kepada apa yang menyebabkan kesakitan. Tajam, menembak, kegatalan atau kesakitan cucukan yang mana harus diperiksa oleh seorang doktor atau pakar Urologi dengan serta-merta, untuk mengenepikan jangkitan, masalah tulang belakang atau penyakit-penyakit degeneratif yang kronik.

Sebab-sebab
Terdapat banyak sebab yang mungkin untuk zakar sakit semasa hubungan seks. Jika zakar telah berubah bentuk dalam apa-apa cara atau telah menubuhkan bulges mungkin pembangunan tisu parut dalam zakar, satu keadaan yang dikenali sebagai penyakit Peyronie’s. Apabila kulup yang terlalu ketat dan menyakitkan untuk menarik balik ia dikenali sebagai phimosis, masalah yang boleh mula lahir atau terjadi akibat parut kulup tersebut. Keradangan dan jangkitan zakar atau kelenjar prostat adalah kemungkinan-kemungkinan lain. Sentiasa periksa tanda-tanda amaran, kemerahan, panas membakar, gatal-gatal, pelepasan, perubahan warna air kencing dan bau, atau masalah kulit.

Apabila kesemutan, membakar, menembak sakit atau kebas di zakar mengalami menyebabkan sakit semasa seks boleh berpunca dari saraf. Menurut klinik Mayo, saraf pudendal, yang beroperasi dari tulang belakang melalui punggung, boleh menyebabkan sakit di punggung, dubur dan zakar apabila ia mencubit atau rosak.

Lelaki kencing manis juga mungkin akan mengalami kerosakan saraf secara beransur-ansur sebagai sebahagian daripada keadaan mereka, bermula sebagai kesemutan dan kemudian berjalan lancar untuk kesakitan, membakar atau kebas di tangan, kaki dan kemaluan.

Rawatan
Rawatan akhirnya bergantung pada apa yang menyebabkan kesakitan. Jangkitan dan radang zakar dan/atau prostat boleh dikendalikan dengan mudah dalam kebanyakan kes dengan antibiotik, ubat-ubatan anti-radang dan enhancers imun seperti vitamin C dan ekstrak Ekinasea.

Masalah saraf sering dilayan dengan pelbagai terapi yang termasuk ubat-ubatan anti-radang, ubat tahan sakit, dan strategi pengurusan kendiri untuk digunakan di rumah. Jika saraf telah rosak akibat penyakit kencing manis, strategi yang paling penting adalah untuk menguruskan penyakit dengan berkesan melalui perubahan pemakanan, terapi insulin dan makanan tambahan untuk menyokong sensitiviti insulin.

Sesetengah produk semulajadi boleh menyokong Kesihatan saraf dan mengurangkan kesakitan secara semulajadi. Tumbuhan seperti California Poppy, Chamomile, Passionflower dan Skullcap boleh membantu untuk mengurangkan kesakitan yang memberi isyarat dalam saraf. Kajian menunjukkan Alpha lipoic asid, Lion’s Mane cendawan dan St John’s Wort boleh membantu untuk mengurangkan keradangan saraf dan menggalakkan pertumbuhan semula saraf yang rosak.

Crèmes Kesihatan
Crèmes Kesihatan zakar adalah produk semulajadi yang boleh membantu untuk merawat keradangan, kesakitan dan kerosakan saraf pada zakar. Mengandungi vitamin semulajadi, antioksidan dan minyak yang memberi manfaat kepada integriti tisu dan Kesihatan, kesihatan crèmes boleh digunakan untuk mempercepatkan pemulihan sel-sel kulit dan mungkin menenangkan tisu-tisu hypersensitive. Formula pakar (paling profesional mengesyorkan minyak Man1Man) mengandungi vitamin C sebagai sokongan imun semulajadi, vitamin E mengurangkan parut tisu-tisu, alpha lipoic asid untuk kesihatan saraf zakar dan mentega shea bagi anti-radang dan sifat-sifat penyembuhan luka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *