Zakar sakit selepas seks – mengapa ia berlaku dan apa To Do mengenainya

Zakar sakit selepas seks – mengapa ia berlaku dan apa To Do mengenainya

Seperti yang Dr. David Devlin laporan, salah satu aduan zakar yang paling biasa untuk lelaki semua peringkat umur adalah zakar sakit selepas seks. Walau bagaimanapun, beliau menjelaskan, walaupun kesakitan daripada kemaluan adalah membimbangkan, “dalam kebanyakan kes, ini ternyata menjadi apa-apa yang serius.” Malah, kesakitan, kemerahan dan keradangan selalunya boleh produk penjagaan kulit semulajadi yang dirawat, atau juga menghalang, melalui dalam use of mengandungi tertentu khusus zakar vitamin dan mineral yang dikenali untuk menyuburkan dan melembapkan kulit zakar yang halus.

Sebab-sebab kesakitan zakar selepas seks

Kulit zakar adalah agak halus, seperti semua manusia sedar; seks yang berpanjangan atau agresif boleh menyebabkan kesakitan, terutama pada lelaki muda apabila kulit amat terdedah.

Tambahan pula, lelaki berkulit ringan yang hadir dengan ketara kemerahan, manakala lelaki berkulit gelap mungkin perasan yang kulit di bahagian faraj menjadi lebih gelap masih. Dalam sesetengah kejadian, bengkak mungkin juga berlaku.

Walaupun ini mungkin terutamanya mengganggu, punca-punca asas adalah sebenarnya tidak perlu bimbang tentang – bendalir limfa yang menyalir ke dalam tisu derma mengikut jantina secara amnya punca, dan bengkak akan reda sendiri selepas beberapa hari.

Sebab-sebab lain yang zakar sakit

Selain bersemangat seks, Terdapat beberapa faktor lain yang boleh membawa kepada kemerahan dan kesakitan zakar:

• Manipulasi melancap atau rakan kongsi – melancap atau manipulasi oleh rakan kongsi (yang biasanya dirujuk sebagai “kerja tangan”) merupakan sumber kulit zakar sakit, jengkel. Geseran yang disebabkan oleh rubbing kering sebenarnya boleh menyebabkan kerosakan kepada kulit sel-sel dari semasa ke semasa; manakala kesakitan mungkin hasil yang segera, kulit yang tidak dirawat boleh akhirnya menjadi desensitized sebagai permukaan bentuk sebuah callous seperti lapisan derma luar.

• Dermatitis – perengsa alam sekitar yang terdiri dari pembersih kimia untuk racun ivy untuk wangian yang ditemui di deodoran, losyen badan dan pelincir peribadi boleh menyebabkan kesakitan dan keradangan pada lelaki dengan kulit yang sensitif, membuat seks sukar dan tidak selesa serta terkemuka untuk menarik pengeringan, mengelupas dan roughening kulit.

• Balanitis – keadaan ini biasa, yang membentangkan sebagai reddened, radang dan lembut kulit, terutama pada kepala zakar, yang paling biasa di kalangan lelaki yang berukur. Walaupun gagal untuk basuh selepas mencuci kawasan tersebut boleh menyebabkan kemerahan dan bengkak, punca paling menonjol bagi isu ini adalah kebersihan.

Bagaimana untuk melegakan zakar sakit

Penjagaan kulit yang sesuai adalah pencegahan yang terbaik untuk zakar sakit; kemerahan dan kerengsaan berlaku, merawat zakar dengan menyuburkan, formula semulajadi vitamin boleh melegakan ketidakselesaan dan membakar dan membantu kulit untuk sembuh cepat, meninggalkan ia licin, lembut, dan responsif kepada sentuhan. Vitamin yang mensasarkan sel-sel kulit, seperti vitamin A, D, dan E, adalah sangat berkesan dalam kelembapan kulit, kemerahan dan kesakitan, dan mewujudkan halangan lembapan semulajadi yang melawan kerosakan yang disebabkan oleh rubbing kering dan persetubuhan.

Selain itu, vitamin A yang bertindak sebagai agen anti-bakteria semulajadi, melawan mikrob berbahaya yang boleh menembusi jengkel atau rosak kulit dan menyebabkan jangkitan dan lain-lain penyakit kulit yang tidak menyenangkan; manakala pelembab seperti mentega shea dikenali untuk melegakan, sembuh, dan meremajakan kulit, meninggalkan zakar yang mencari muda dan sihat.

Ianya juga penting untuk mandi kerap, memakai fabrik yang longgar-pemasangan, bernafas seperti kapas dan gunakan perlindungan yang sesuai. Apabila kesakitan berlaku, ia mungkin perlu untuk beberapa hari bagi membolehkan betul penyembuhan sebelum meneruskan aktiviti seksual.

Di mana untuk pergi untuk penjagaan kulit zakar paling berkesan

Merawat kulit zakar setiap hari menggunakan zakar khusus kesihatan formula yang mengandungi zakar khusus vitamin dan mineral (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki Man1) yang digunakan secara langsung ke permukaan kulit boleh memastikan bahawa nutrien yang betul akan diserap terus ke dalam lapisan derma luar zakar, di mana mereka pergi terus berusaha membaik pulih sel-sel kulit yang rosak, mengurangkan kesakitan dan kerengsaan dan meninggalkan kulit yang sensitif kepada rangsangan seksual.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *