Zakar sakit dan persetubuhan yang menyakitkan – punca dan penyelesaian

Zakar sakit dan persetubuhan yang menyakitkan – punca dan penyelesaian

Zakar sakit boleh sama ada dalaman atau luaran, dan ia boleh berlaku dalam bentuk sakit yang kusam, throbbing atau tajam, pembakaran kesakitan. Ia boleh datang secara beransur-ansur, atau ia berlaku tiba-tiba, terutamanya semasa aktiviti seksual yang bersungguh-sungguh. Satu perkara yang pasti-zakar sakit boleh menakutkan dan membawa kepada kebimbangan dan bimbang tentang sama ada sesuatu yang serius adalah salah. Berita baik adalah bahawa kebanyakan jenis kesakitan zakar boleh dianggap berjaya, mengambil semula dalam seks. Menjaga zakar secara harian oleh pembersihan dengan teliti, memakai pakaian yang tidak mengikat, bernafas, dan memohon Kesihatan zakar krim boleh membantu lelaki untuk mengelakkan beberapa jenis zakar sakit yang biasa dan mengekalkan ahli yang sihat.

Beberapa sebab-sebab kesakitan zakar yang biasa adalah seperti yang dinyatakan di sini. Walau bagaimanapun, lelaki yang mengalami kesakitan akut atau kronik, persetubuhan yang menyakitkan, atau sakit yang datang terakhir tiba-tiba perlu mendapatkan perhatian perubatan yang segera.

1. Kulit kerengsaan atau jangkitan – zakar sentiasa terdedah kepada chafing, rubbing dan kerengsaan kulit. Melancap, seks dengan rakan kongsi dan walaupun hanya menggosok terhadap pakaian boleh membawa kepada kulit yang kering, chapped dan reddened yang sakit apabila disentuh. Di samping itu, bahagian sulit biasanya rumah kepada pelbagai jenis bakteria dan Yis yang boleh menyebabkan jangkitan, membawa ke tidak selesa gatal-gatal, terbakar, bengkak dan kesakitan.
2. Saluran kencing jangkitan-jangkitan saluran kencing pada umumnya hadir sebagai menyakitkan atau kerap kencing, segera dan rasa perlu untuk membuang air kecil malah apabila pundi kencing kosong. Di samping itu, UTI yang boleh menjejaskan pembukaan urethral (pembukaan kecil pada hujung zakar). Apabila ini berlaku, sakit atau jahat bukanlah sesuatu yang luar biasa dan boleh mengambil banyak keseronokan daripada seks.
3. Prostat masalah – masalah prostat yang biasa, terutamanya di kalangan lelaki lebih 50, walaupun jangkitan-jangkitan kelenjar prostat (radang) juga mempengaruhi orang-orang yang lebih muda. Keradangan yang disebabkan jangkitan atau diperbesarkan prostat boleh menyebabkan pelbagai gejala-gejala yang tidak selesa. Selain daripada kesakitan di kawasan rektum, perasaan “kenyang” dan kerap kencing, masalah prostat boleh menyebabkan ringan kepada kesakitan yang melampau semasa aktiviti seksual, terutamanya semasa atau terus selepas orgasme yang.
4. Peyronie penyakit – keadaan ini dikesan apabila parut tisu erektil di sekelilingnya menyebabkan lenturan yang ketara atau curving semasa ereksi. Penyakit Peyronie’s adalah selalunya disebabkan oleh trauma kecederaan seperti patah zakar, zakar tetapi boleh membangunkan lelaki yang telah mengalami trauma yang zakar. Kerana kecacatan kekal boleh keputusan jika keadaan yang dirawat, lelaki yang mengalami lenturan atau curving semasa ereksi atau yang menemukan persetubuhan sakit perlu dirawat oleh pakar Urologi yang.

Cadangan untuk penjagaan zakar dan pencegahan kecederaan
Walaupun ia tidak mungkin untuk mengelakkan semua kesakitan zakar dan kecederaan, rawatan yang tepat boleh pergi jauh ke arah mencegah kerengsaan dan jangkitan, melegakan kulit yang kering, sakit, dan mengelakkan kecederaan:

1. Bersihkan zakar dengan teliti setiap hari dengan menggunakan pembersih lembut yang bebas wangian, pewarna dan lain-lain bahan tambahan kimia yang boleh mengganggu kulit sensitif. Lelaki yang berukur harus berhati-hati menarik balik kulup tersebut dan bersih di bawahnya – mencuci sel-sel kulit mati dan perkara lain yang boleh membantu untuk mencegah jangkitan daripada negara.
2. Makan diet yang kaya dengan serat, buah-buahan dan sayur-sayuran, protein tanpa lemak dan lemak jantung sihat; minum banyak air, dan mengelakkan makanan diproses yang mengandungi gula ditapis dan bahan tambahan kimia. Pemakanan yang baik adalah penting untuk fungsi imun yang sihat dan menghalang penyakit kardiovaskular, kencing manis, obesiti dan masalah prostat, yang boleh menyumbang kepada zakar sakit dan kehilangan sensitiviti atau fungsi.
3. Berpegang kepada jadual Tahunan pemeriksaan; lelaki 50s mereka dan orang-orang yang mempunyai risiko yang tinggi untuk isu-isu prostat perlu termasuklah peperiksaan prostat yang sebahagian daripada penjagaan kesihatan pencegahan mereka tetap dilihat.
4. Merawat kulit zakar dengan berkhasiat vitamin, mineral dan antioksidan untuk mengekalkan tekstur sihat dan nada. Formula vitamin semulajadi zakar yang (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki Man1) harus mengandungi bahan-bahan seperti vitamin A, C dan D untuk kulit yang licin, lembut dan responsif yang tahan penyakit dan jangkitan. Di samping itu, pelembab semulajadi boleh membantu untuk mengekalkan sifat pelincir semula jadi kulit dan mengurangkan risiko kecederaan yang berkaitan dengan aktiviti seksual.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *