Zakar sakit dan gatal – bisa yang Alergi lateks

Zakar sakit dan gatal – bisa yang Alergi lateks

Kondom adalah alat yang penting dalam perjuangan menentang penyakit dan kehamilan yang tidak diingini. Apabila kondom yang digunakan betul-betul, yang boleh mencegah penyakit dan boleh menjaga telur-telur yang subur daripada bertemu dengan sperma bersedia. Malangnya, kebanyakan kondom diperbuat daripada susu getah, dan pakar-pakar menunjukkan bahawa kira-kira 6 peratus daripada penduduk yang alah kepada bahan ini. Penjagaan zakar yang betul boleh membantu memudahkan reaksi lateks, dan membeli produk-produk yang kurang keradangan dalam boleh masa depan wabak baru simpan dari berlaku.

Produk semula jadi
Susu getah dibuat dari cecair cecair yang dihasilkan oleh pokok getah. Zarah-zarah dalam susu getah akan makan bersama-sama dengan rapat bahawa zarah-zarah kuman walaupun kecil tidak boleh melalui, dan bahan adalah begitu kuat bahawa jarang rosak, walaupun apabila ia ditarik atau mencubit. Ia adalah mudah untuk melihat mengapa bahan-bahan ini akan idea untuk pengeluaran kondom, dan ianya begitu juga difahami bahawa pakar-pakar perubatan akan menimbang lateks standard emas apabila ia datang untuk melindungi lelaki dan wanita dari akibat seks.

Lateks alahan boleh memotong di hampir sesiapa sahaja, tetapi orang-orang yang mempunyai sejarah alahan atau asma yang biasanya pada risiko yang lebih besar. Sistem imun mereka akan hanya Prima untuk bertindak balas terhadap isyarat daripada dunia luar. Orang yang memakai sarung tangan getah di tempat kerja atau yang membuat produk mungkin meningkatkan risiko juga, kerana alahan mengusahakan getah mengulangi pendedahan.

Gejala-gejala yang biasa
Orang yang mempunyai alahan lateks biasanya mengalami reaksi kira-kira 48 jam selepas mereka telah terdedah kepada bahan tersebut, walaupun sesetengah orang boleh mengalami tanda-tanda mereka sehingga ke 96 jam kemudian. Gejala-gejala biasa yang Alergi lateks kondom lelaki termasuk:
• Cincin ruam berhampiran pangkal zakar
• Petua zakar bengkak, merah
• Gatal, dibangkitkan lepuh pada zakar
• Bengkak bibir atau lidah, jika kondom datang ke dalam kenalan dengan mulut

Dalam kes melampau, orang dengan alahan lateks boleh membangunkan bersin sesuai, serta stinging mata dan Hidung berair. Gejala-gejala ini boleh muncul dengan serta-merta, sebaik sahaja hasil getah menyentuh kulit, dan mereka boleh maju kepada keadaan mengancam nyawa. Orang-orang yang sangat sensitif boleh mendapati sukar untuk bernafas, dan mereka mungkin kehilangan kesedaran. Orang-orang yang membangunkan masalah pernafasan perlu pergi ke hospital segera. Ubat-ubatan boleh digunakan untuk menghentikan serangan, dan terapi yang menenangkan boleh mengelakkan kulit radang dan sakit semakin teruk.

Mencari punca
Susu getah adalah punca mungkin apabila orang risiko membangunkan kepekaan selepas menggunakan kondom. Tetapi sesetengah orang bertindak balas untuk pelincir dalam kondom, bukan hasil getah, dan orang lain mempunyai ruam yang seolah-olah seperti reaksi alahan yang benar-benar tanda-tanda masalah lain, seperti genital herpes. Doktor boleh menjalankan ujian di pejabat untuk menentukan dengan tepat apa yang menyebabkan gejala-gejala yang seorang lelaki mungkin mempunyai.

Jika yang Alergi lateks untuk menyalahkan, terdapat bahan-bahan alternatif yang boleh memberikan halangan yang berkesan tanpa mencetuskan tindak balas. Poliuretana kondom mengandungi lateks tidak sekali, dan beberapa pengguna melaporkan bahawa mereka melakukan Panaskan sedikit lebih baik dan memberikan pengalaman yang lebih menyeronokkan. Polyisoprene kondom yang diperbuat daripada sintetik bentuk susu getah yang telah dikeluarkan komponen allergenic, sesuai untuk orang dengan alahan lateks yang ringan atau sederhana, dan mereka boleh menjadi pilihan yang baik bagi sesetengah orang.

Penyembuhan sehingga
Alergi lateks yang boleh meninggalkan kulit zakar rasa Kering, gatal dan radang. A crème Kesihatan zakar yang baik (disyorkan pakar-pakar kesihatan manusia 1 manusia minyak) boleh membantu melembutkan kulit ini dan membenarkan ia untuk sembuh. Mengelak hubungan seks sehingga zakar telah benar-benar sembuh mungkin satu langkah yang sangat baik untuk mengambil, hanya untuk memastikan kulit yang baru ditubuhkan tidak abraded dan langkah-langkah penyembuhan tidak hilang dalam proses.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *