Zakar penyemak gejala – gejala-gejala zakar yang biasa dan punca

Zakar penyemak gejala – gejala-gejala zakar yang biasa dan punca

Doktor dan urologists sering mendengar daripada pesakit lelaki yang bimbang tentang gejala zakar seperti kerengsaan, ruam, gatal-gatal dan bengkak. Manakala gejala-gejala ini boleh menjadi tanda-tanda masalah yang lebih serius, kebanyakan daripada mereka adalah berkaitan dengan isu-isu yang kecil dan boleh dirawat dengan mudah. Pembersihan dan menggunakan vitamin zakar dan pelembab sahaja sering yang diperlukan untuk menjaga zakar yang sihat.

Untuk lelaki dengan kerisauan tentang masalah zakar, berikut senarai isu-isu kesihatan zakar boleh membantu. Walau bagaimanapun, ia adalah penting untuk ingat bahawa lelaki yang mempunyai sakit yang zakar yang tidak sembuh, atau gejala-gejala yang akan disertai dengan sakit yang teruk, demam, sakit kepala, loya atau ereksi yang tidak reda selepas empat jam perlu mendapatkan rawatan perubatan yang segera.

1. Contact dermatitis – zakar sering terdedah kepada bahan kimia dan bahan-bahan lain yang diketahui untuk menyebabkan kerengsaan. Gejala zakar seperti kemerahan, kesakitan, mengelupas atau kulit mengelupas dan ruam selalunya boleh hasil daripada hubungan dengan, contohnya, lateks kondom, spermicides, wangian (dijumpai dalam pembersih, deodoran, losyen dan detergen Dobi) dan minyak pelincir peribadi. Sentuhan dengan cecair badan daripada rakan kongsi juga boleh menyebabkan kerengsaan dan kesakitan selepas persetubuhan.
2. Ivy racun, oak atau sumac – perengsa alam sekitar ini boleh menyebabkan beberapa gejala zakar yang membimbangkan; Walaupun mereka tidak datang dalam hubungan secara langsung dengan kulit zakar, minyak dari tumbuhan ini boleh dipindahkan dari lain-lain bahagian badan atau pakaian yang dan menyebabkan gejala-gejala seperti gatal yang ringan kepada teruk, ruam, kemerahan, kekeringan dan mengelupas kulit.
3. Kulat jangkitan-jangkitan kulat boleh menjejaskan lelaki semua peringkat umur, walaupun orang-orang yang tidak aktif seks. Jangkitan yis, yang boleh dengan mudah dihantar antara pasangan, selalunya hadir sebagai teruk gatal-gatal atau pembakaran, kemerahan, bengkak (terutamanya kulup), pelepasan whitish, berseri dan Kering, mengelupas kulit.
4. Kering, jengkel kulit – zakar gejala-gejala seperti gatal-gatal dan mengelupas dan ruam walaupun kecil, boleh disebabkan oleh geseran yang mudah terbakar disebabkan oleh Pelancapan atau seks. Jika kekeringan dan kerengsaan berlaku selepas persetubuhan atau rangsangan secara manual, adalah lebih baik untuk menahan diri untuk masa yang singkat untuk membolehkan kulit untuk sembuh.
5. Pundi kencing jangkitan-Jangkitan pundi kencing tidak hanya membawa kepada segera dalam kencing; Ia juga boleh menyebabkan kesakitan atau pembakaran pada pembukaan zakar (uretra). Lelaki yang mengesyaki Jangkitan pundi kencing perlu mempunyai air kencing mereka yang diuji untuk diagnosis, antibiotik mungkin diperlukan untuk menghapuskan jangkitan.
6. Kulit kanser – luka-luka kecil, kudis yang tidak sembuh, atau kulit tag atau tahi lalat yang berubah rupanya boleh menjadi tanda-tanda kanser kulit. Tanda-tanda yang luar biasa atau kudis, terutamanya yang tidak sembuh dalam tempoh minggu, hendaklah diperiksa untuk kemungkinan kanser kulit.

Rumah rawatan untuk masalah zakar
Pada tanda pertama zakar keletihan, kesakitan, gatal-gatal atau tanda-tanda tidak selesa atau menarik zakar yang lain, lelaki boleh ikut langkah-langkah yang disenaraikan di sini untuk menenangkan kulit dan mengurangkan kesan daripada keadaan zakar kecil:

• Mencuci kawasan tersebut dengan pembersih yang lembut, tanpa wangian. Elakkan sabun, kerana ini boleh menyebabkan pengeringan dan mengetatkan kulit dan menyebabkan kerengsaan tambahan dan ketidakselesaan.
• Bilas dengan teliti untuk memastikan semua jejak pembersih, serta perengsa lain mungkin, boleh dikeluarkan.
• Kering zakar dan kawasan sekitarnya dengan berhati-hati sebelum Menyarungkan pakaian.
• Memakai fabrik yang longgar-pemasangan, semula jadi seperti kapas supaya kulit tidak dapat bernafas – pengoksigenan membantu proses penyembuhan.
• Menahan diri daripada melancap dan seks sehingga tanda-tanda reda.
• Menggunakan krim vitamin yang pelembap. Mencari formula vitamin zakar yang mengandungi semua bahan semulajadi sahaja (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki Man1). Pelembab semulajadi seperti mentega shea yang terbaik bagi kulit yang sensitif, manakala vitamin dan kelajuan nutrien lain Penyembuhan, menggalakkan pembentukan sel-sel kulit yang sihat dan tisu penghubung, dan meningkatkan respon imun badan untuk melawan penceroboh asing. Rawatan yang biasa dengan nutrien zakar boleh membawa kepada yang lebih baik secara keseluruhan-melihat dan merasa ke zakar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *