Zakar patah punca, gejala dan rawatan

Zakar patah punca, gejala dan rawatan

Patah zakar adalah apa-apa perpecahan yang menyedihkan daripada pihak tertentu corpus cavernosum. Mengganggu pecah semasa ini juga sebenarnya agak jarang berlaku dan dianggap sebagai kecemasan yang urologic.

Trauma lurus ke hadapan yang tidak dijangka atau serta-merta sisi ke sisi dibengkokkan zakar apabila ia tegak boleh payudara albuginea tunica sebahagian besarnya thinned dan tegar, membawa kepada kedewasaannya yang rosak. Hanya satu atau mana-mana corpora mungkin terjejas, dan kesakitan yang melampau di kawasan zakar juga boleh berlaku.

Zakar patah boleh sering klinikal dirawat semata-mata berdasarkan penemuan pemeriksaan visual; Justeru itu, dalam keadaan yang samar, cavernosography diagnostik atau MRI perlu dilakukan. Bahaya urethral yang terhasil perlu dipertimbangkan; oleh itu, kajian urethrographic injeksi sepatutnya biasanya dilengkapkan.

Hanya apa itu patah zakar?
Bila patah zakar berlaku, otot zakar ceraikan, mengeluarkan bunyi popping agak serupa dengan tayar pecah.Ramai lelaki dewasa tidak pernah sedar bahawa ia adalah agak mustahil untuk mencederakan atau menyakiti ahli sendiri semasa hubungan seks. Patah zakar ini juga dikenali sebagai kedewasaannya yang rosak.

Apa punca keretakan zakar?
Apabila seseorang tidak teruja seksual, meningkatkan aliran darah beliau. Aliran darah yang pesat ini diadakan di semasa beliau. Beberapa urat-urat yang lembut yang dijalankan melalui pangkal zakar, membengkak dan membebankan terhadap sarung elastik sekitarnya kerana ini cepat mengalir darah yang berlebihan. Sejak itu zakar thickens dan elongates, sarung elastik memperbesarkan dan thins. Walau bagaimanapun, jika sarung terbentang melangkaui had diterima, tisu-tisu sel boleh usang, melepaskan tergesa-gesa smallish darah. Terkoyak tisu zakar biasanya disertai dengan bunyi popping, kemudian bengkak dan salutan mewarna zakar. Salutan mewarna zakar itu biasanya crimson hue. Biasanya, hard-on ini adalah serta-merta hilang dan kesakitan berlaku. Kadang-kadang kesakitan adalah begitu kuat bahawa lelaki itu akan mendapati kencing sukar.

Zakar patah boleh dapat hasil daripada terhantuk keras secara tiba-tiba atau terburu-buru dibengkokkan sisi zakar dalam keadaan keras, yang biasanya dilakukan untuk mencapai puncak syahwat yang lebih mendalam.

Siapa yang ada dalam bahaya patah zakar?
Melibatkan diri dalam beberapa jawatan intim yang berisiko akan meningkatkan kemungkinan patah zakar. Setiap kali seorang wanita adalah di atas, risiko keretakan ahli lelaki meningkat. Apabila wanita akan melampaui had fizikal diterima – sama ada ke hadapan atau ke belakang, dia boleh membangunkan peningkatan tekanan pada zakar, yang seterusnya hanya boleh berehat.

Terlibat dalam seks kemaluan belakang-kemasukan Selain itu meningkatkan risiko keretakan zakar. Pintu masuk bahagian belakang adalah sedikit lebih berbahaya kerana zakar dijangka lebih bengkok ke atas terlalu jauh dari tapaknya.

Postur seks yang luar biasa boleh juga meningkat risiko patah organ lelaki. Sebagai contoh, jika perempuan yang bertenggek di tepi meja kerja dan lelaki bersedia untuk terjun organ beliau di dalam dia – dalam kepanasan ketika beliau mungkin misjudge dan ram organ itu ke kaunter yang boleh menyebabkan patah organ lelaki.

Rawatan patah zakar
Pembedahan adalah satu-satunya cara untuk membaiki semasa yang patah. Pembedahan biasanya berkesan dan pesakit biasanya akan kembali prestasi seksual beliau. Pemulihan mengambil masa kira-kira enam minggu. Jika anda patah zakar diabaikan, masalah kritikal mungkin boleh timbul. Bruise sedikit yang berlaku sebaik sahaja berlaku patah zakar akan berkembang betul-betul menjadi parut dalam zakar. Tisu zakar yang rosak adalah agak sukar untuk dirawat.

Ia adalah penting untuk diingat bahawa zakar patah boleh diubati sepenuhnya dan lelaki boleh benar-benar biasa lagi selepas pembedahan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *