Zakar lebam – sepuluh biasa menyebabkan

Zakar lebam – sepuluh biasa menyebabkan

Lebam pada zakar boleh membimbangkan, terutama apabila mereka diiringi oleh sakit atau lain-lain simptom yang tidak menyenangkan. Kebanyakan lebam pada kulit zakar tidak serius dan tidak akan menyebabkan masalah jangka panjang, tetapi dalam sesetengah kes, perhatian perubatan yang segera adalah diperlukan. Menyedari apa yang menyebabkan lebam dan mengambil zakar yang mencukupi boleh membantu untuk mencegah kesan-kesan jangka panjang daripada kecederaan zakar. Sepuluh punca yang paling biasa lebam pada zakar akan diterangkan di sini.

1. Trauma ke zakar – apa-apa jenis trauma atau kecederaan secara tiba-tiba, zakar boleh menyebabkan lebam, yang dicirikan oleh perubahan warna kulit, kesakitan, dan dalam sesetengah kes, keradangan. Lebam mungkin mempunyai penampilan yang gelap, purplish yang biasanya lenyap untuk coklat, kuning sebelum hilang sepenuhnya.

2. Patah – Malangnya, zakar benar-benar boleh boleh meretakkan; ini berlaku apabila tisu erektil pada zakar pecah, biasanya semasa aktiviti seksual di mana rakan kongsi adalah di atas. Lelaki yang mendengar bunyi kuat popping di zakar perlu mendapatkan rawatan perubatan kecemasan, terutamanya jika ia disertakan dengan kesakitan yang teruk.

3. Suntikan ubat-ubatan – Injecting dadah ke dalam zakar – sama ada untuk merawat masalah erektil atau atas sebab-sebab lain – boleh mengakibatkan lebam dan kesakitan sekitar tempat suntikan. Lelaki amat mengingatkan tidak untuk menyuntik bahan apa-apa ke dalam zakar kecuali atas nasihat doktor Bertauliah, khusus kerana ini boleh menyebabkan kecederaan teruk atau jangka panjang.

4. Pastikan pakaian – Walaupun tiada siapa yang mahu berfikir tentang hal itu, ia berlaku dari masa ke semasa – sedikit kulit mendapat zakar yang ditangkap pada zip yang. Sama ada atau tidak, kulit yang rosak, beberapa lebam mungkin berlaku di sekitar tempat kecederaan.

5. Priapism – Priapism adalah suatu keadaan perubatan di mana ereksi berlaku yang berlangsung selama lebih daripada empat jam – tidak biasanya berkaitan untuk rangsangan seksual. Lebam kulit mungkin berlaku pada masa yang sama. Lelaki yang mengalami priapism harus dilayan dengan segera dalam rawatan kecemasan untuk mencegah kecederaan jangka panjang atau kehilangan fungsi.

6. Sunat – Ablation kulup zakar boleh menyebabkan lebam, pendarahan dan scabbing di kawasan yang terjejas berikutan prosedur pembedahan ini biasa. Selepas berkhatan, arahan doktor pada menjaga kawasan yang perlu diikuti secara khusus.

7. Melancap – agresif melancap, terutamanya tanpa manfaat dengan Pelincir, boleh merosakkan saluran darah di bawah permukaan kulit zakar dan menyebabkan lebam dan kesakitan.

8. Thrombosed limfa vesel-vesel-vesel limfa boleh ditemui di seluruh badan-mereka bertanggungjawab menyampaikan bendalir limfa. Melancap, seks, dan penggunaan peranti peningkatan ketegangan seperti pam vakum boleh menyebabkan lebam tisu ini.

9. Hubungan seks – seperti dengan melancap, rakan kongsi aktiviti boleh membawa kepada pergeseran dan lebam; zakar patah yang diiringi lebam juga akibat daripada persetubuhan yang kasar.

10. Hematoma-hematoma yang merujuk hanya kepada pengumpulan darah di luar salur darah yang rosak-hematoma yang pada zakar mungkin disebabkan oleh kecederaan kecil kulit yang banyak.

Mengekalkan zakar sihat
Manakala lelaki yang hampir semua boleh menjangkakan masalah kulit zakar dari semasa ke semasa, berdedikasi untuk ahli dengan betul boleh pergi jauh ke arah mencegah penyakit dan kecederaan dan mempercepatkan penyembuhan apabila masalah berlaku. Mengekalkan kulit juga lembap dengan ejen-ejen hydrating semulajadi seperti mentega shea dan vitamin E boleh meningkatkan kulit kualiti pelincir semula jadi, mengurangkan risiko isu-isu yang berkaitan dengan geseran. Di samping itu, menggunakan formula vitamin zakar yang berkualiti tinggi (Kesihatan profesional mengesyorkan minyak lelaki Man1) mengandungi nutrien seperti vitamin C (diperlukan untuk pembentukan tisu peredaran darah yang sihat dan pembaikan saluran darah selepas kecederaan) boleh membantu dalam penyembuhan laju dan pemulihan selepas kecederaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *