Zakar lebam dan lenturan: Punca, gejala dan bila untuk mendapatkan bantuan

Zakar lebam dan lenturan: Punca, gejala dan bila untuk mendapatkan bantuan

Zakar adalah sebuah appendage agak berdaya tahan: ia perlu, kerana ia biasa digunakan sepanjang hayat. Tetapi walaupun ia direka untuk mengambil rawatan kasar, sekurang-kurangnya setakat, ia mungkin menyebabkan kerosakan yang lebih kekal ke zakar. Apabila sesuatu yang tidak begitu tepat, ia adalah penting untuk mengetahui perbezaan di antara kecil lebam dan kecederaan yang lebih serius, serta langkah-langkah yang betul untuk mengambil untuk menjaga kesihatan zakar secara keseluruhan.

Bruised zakar
Bersungguh-sungguh melancap atau persetubuhan boleh membawa kepada contusions di bawah permukaan kulit yang kelihatan lebih gelap daripada kulit sekitarnya – kebanyakan orang akan mengenali dalam bluish atau purplish discoloring sebagai bruise yang tipikal. Bruise yang berlaku apabila salur darah yang halus di bawah lapisan derma luar koyak disebabkan oleh tekanan, seperti agresif memerah zakar semasa melancap.

A bruise zakar secara amnya menyembuhkan sendiri, dalam tempoh dua hingga empat minggu dan mungkin mengambil masa pada penampilan yang kekuningan atau kehijauan sebelum akhirnya hilang. Ganjarannya Pelancapan atau seks boleh membantu untuk penyembuhan pantas. Di samping itu, zakar nutrien seperti vitamin C, yang diperlukan untuk pembentukan tisu vaskular (baring) boleh menggalakkan penyembuhan dan membantu untuk memulihkan penampilan yang sihat pada kulit zakar. Menggunakan minyak pelincir yang semasa aktiviti seksual dan mengekalkan kulit yang lembap dengan betul boleh membantu untuk mengurangkan kesan geseran dan tekanan.

Manakala lebam mungkin tender disentuh pada mulanya, mereka tidak seharusnya menyebabkan banyak ketidakselesaan atau kesakitan. Zakar lebam yang menyakitkan atau tidak sembuh selepas 3 hingga 4 minggu perlu dirawat oleh seorang doktor. Jika lebam akan disertai dengan gejala-gejala lain, seperti kencing yang menyakitkan, ia adalah penting untuk berjumpa dengan pakar Urologi atau doktor untuk diagnosis dengan tepat masalah.

Bent zakar
Ramai lelaki mempunyai zakar yang tidak sempurna lurus; Ijazah kecil lenturan atau kelengkungan dalam satu arah atau satu lagi adalah normal. Walau bagaimanapun, zakar yang membangunkan bend ketara atau lengkung, terutamanya berikutan kecederaan, mungkin berisiko untuk penyakit Peyronie’s, yang tidak selesa dan berpotensi disfiguring keadaan.

Tisu erektil di dalam zakar – corpora cavernosa – terdiri daripada bahan mampung yang mengisi dengan darah pada rangsangan, membolehkan ereksi berlaku. Apabila zakar tercedera, sama ada disebabkan oleh trauma yang secara tiba-tiba atau kronik pengendalian yang kasar, parut tisu atau plak boleh membentuk sekitar di corpora cavernosa. Plak ini boleh menghalang tisu di bawahnya daripada berkembang menyebabkan sesuatu seperti kesan bowstring yang. Kerana tisu yang terjejas mengembang semasa ereksi, ini menyebabkan a bend pada zakar yang boleh diumumkan, di mana penyakit Peyronie kes boleh dirawat. Zakar yang unnaturally bengkok atau lengkungkan cara ini boleh menyebabkan banyak rasa tidak selesa dan dalam sesetengah kes ia boleh membuat penembusan sukar atau mustahil. Dalam sesetengah kes, boleh menyebabkan mati pucuk.

Lelaki yang mengidap penyakit Peyronie’s sering menggunakan pembedahan untuk membetulkan keadaan, yang melibatkan membuang tisu parut dan menggantikannya dengan tisu tisu, satu proses yang kadang-kadang membawa kepada pucuk zakar.

Walaupun ia tidak selalu mungkin untuk mengelakkan kecederaan atau untuk mengelakkan berlakunya penyakit Peyronie’s, lelaki boleh mengambil langkah-langkah untuk menggalakkan kesihatan zakar secara keseluruhan dan mengurangkan risiko kecederaan melalui pemakanan yang betul dan penghidratan zakar.

Menggalakkan zakar sihat
Seperti seluruh tubuh, zakar memerlukan pemakanan yang betul perlu saraf, kulit dan saluran darah yang berfungsi. Menggunakan formula khusus yang mengandungi vitamin zakar (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki Man1) seperti vitamin A dan C boleh membantu untuk menjaga kulit dan tisu penghubung yang mendasari sihat dan lembut. Di samping itu, pelembab semulajadi seperti mentega shea dan vitamin E boleh membantu untuk mencegah kecederaan dengan mengekalkan kesan geseran kepada tahap minimum.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *