Zakar kulit alahan – punca dan penyelesaian

Zakar kulit alahan – punca dan penyelesaian

Zakar reddened, bengkak dan gatal kulit Apakah joke tiada dan ia boleh menjadi satu pengalaman yang amat membimbangkan. Ramai lelaki telah dihantar ke panik ke atas penampilan kulit yang kering dan jengkel zakar, melompat kepada kesimpulan bahawa mereka telah mengidap penyakit yang sosial. Malah, dalam banyak kes, merah dan bengkak kulit adalah semata-mata hasil daripada alahan kulit zakar. Kesan sampingan kepada alam sekitar perengsa yang biasa, tetapi dengan penjagaan kulit zakar sesuai, ini harus tidak kekal lama dan tidak menyebabkan apa-apa kerosakan yang berkekalan.

Gejala-gejala alahan kulit zakar yang
Reaksi kulit untuk perengsa biasanya dirujuk sebagai dermatitis, keradangan yang menyebabkan kemerahan, swelling dan sengit gatal-gatal. Selepas pendedahan kepada allergen satu, kulit boleh membangunkan ruam menyebarkan dan/atau penampilan yang kering, scaly. Lelaki dengan tona-tona kulit yang gelap mungkin mendapati bahawa kulit di kawasan terbabit kelihatan lebih ringan daripada tisu di sekitarnya.

Reaksi yang buruk mungkin berlaku dengan serta-merta atau dalam tempoh beberapa jam selepas pendedahan. Menggaru kawasan yang terjejas adalah tidak mungkin untuk membuat gatal-gatal lebih baik dan boleh merosakkan permukaan kulit, menyebabkan pendarahan, scabbing dan seterusnya kerengsaan yang menyumbang kepada ketidakselesaan yang berterusan. Jika uretra, atau zakar pembukaan, terjejas, sakit kencing juga mungkin berlaku.

Punca-punca yang berpotensi dermatitis
Pelbagai perengsa alam sekitar boleh menyebabkan contact dermatitis. Ini termasuklah bahan-bahan seharian seperti detergen dobi dan kain softeners, serta sabun mandian dan produk-produk penjagaan peribadi yang lain. Sesetengah lelaki boleh menjadi alah kepada fabrik tertentu dan mengalami kesan sampingan untuk pakaian atau lain-lain pakaian yang mengandungi nilon, bulu atau lateks Getah (sering digunakan dalam bahan-bahan “elastik”).

Kondom lateks juga adalah punca umum daripada alahan kulit zakar; di samping itu, hubungan dengan allergen untuk di permukaan kulit rakan seksual boleh menyebabkan dermatitis. Orang yang membuang air kecil di luar secara tidak sengaja boleh datang dengan tumbuh-tumbuhan seperti ivy racun atau oak racun, yang juga dikenali menyebabkan ruam, bengkak dan kegatalan yang teruk.

Mengurangkan reaksi Alergi yang berkaitan
Ia memang tidak dapat mengelakkan semua perengsa, tetapi langkah-langkah tertentu boleh diambil untuk membantu lelaki yang terdedah kepada dermatitis mengelakkan pendedahan kepada bahan-bahan Tempahan reaktif. Sebagai contoh, makmal pakaian dengan teliti selepas basuh boleh membantu untuk menghapuskan kesan detergen. Menggunakan pencuci muka semulajadi yang lembut seperti sabun minyak zaitun yang mungkin kurang cenderung untuk menyebabkan kerengsaan daripada sabun biasa dan gel mandi, dan memakai kain kapas atau Sutera pakaian dengan kulit juga disyorkan. Lelaki yang mempunyai Alergi lateks yang perlu memilih kondom lateks-percuma. Ia adalah penting untuk diingat bahawa walaupun orang-orang yang tidak pernah mempunyai reaksi yang buruk kepada susu getah boleh membangunkan kepekaan yang dari semasa ke semasa, jadi lelaki yang membangunkan gejala-gejala alahan-jenis perlu memberhentikan penggunaannya dan mencari alternatif.

Lelaki yang membangunkan gejala respiratori di samping reaksi kulit perlu mendapatkan perhatian perubatan yang segera untuk mengelakkan senario yang berpotensi mengancam nyawa. Orang-orang yang datang dalam kenalan dengan allergen yang dikenali harus basuh kawasan tersebut benar-benar secepat mungkin untuk mengurangkan pendedahan. Gejala-gejala seperti zakar gatal kulit, kemerahan dan keradangan yang tidak reda dalam sehari atau lebih perlu dilihat oleh doktor untuk menentukan punca sebenar.

Prihatin untuk kulit zakar
Apabila reaksi alahan berlaku, matlamat segera adalah pelepasan. Menggaru kawasan ini adalah idea yang buruk, tetapi seperti yang dinyatakan sebelum ini, mencuci kulit yang terjejas untuk mengeluarkan apa-apa kesan allergen adalah disyorkan. Memohon sebuah compress sejuk ke kawasan atau berendam dalam mandian oatmeal yang juga boleh membantu untuk melegakan gatal-gatal dan terbakar.

Pelembap semulajadi seperti mentega shea boleh membantu untuk melegakan kerengsaan dan kemerahan, sementara nutrien yang ditemui dalam formula Kesihatan zakar berkualiti tinggi (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan Man1 orang minyak) boleh mempercepatkan Penyembuhan, serta membantu untuk mengelakkan parut dan memperbaiki keseluruhan rupa dan rasa kulit zakar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *