Zakar kering – punca, gejala dan rawatan

Zakar kering – punca, gejala dan rawatan

Jika anda mempunyai zakar Kering, maka punca-punca yang paling biasa keadaan ini adalah seperti berikut:

Kulit zakar kering – kulit zakar kelihatan kering atau berasa kering apabila disentuh. Ini selalunya disebabkan oleh aktiviti seksual yang mungkin melancap dilanjutkan atau kasar, terutamanya kerap atau agresif. Zakar Kering, dalam kebanyakan kes, adalah hasil daripada geseran yang berterusan dan kekurangan pelincir atau nutrien yang mencukupi bahawa semua kulit perlu disimpan dalam keadaan yang optimum. Dalam situasi ini, kulit zakar akan memerlukan masa untuk membaiki dirinya, yang mungkin mengambil masa sehingga 7 hari setelah aktiviti seksual telah berhenti.
Gejala – kulit zakar kelihatan dan berasa “kering.” Kulit juga mungkin menjadi tidak stabil atau peeling dan mungkin menyakitkan apabila disentuh.
Rawatan – menghentikan aktiviti seksual selama sekurang-kurangnya 24 jam dan memohon satu crème pemakanan zakar untuk menghalang kulit zakar pengeringan lagi. Ia juga amat disyorkan bahawa anda membeli dan terus menggunakan zakar pelembab produk yang mengandungi bahan-bahan mentega Shea dan Vitamin E untuk menjaga kulit zakar sihat dan lembut serta mencegah kulit zakar kering dari re-occurring.

Reaksi alahan – detergen, sabun, susu getah, spermicides dan minyak wangi deodorant boleh semua merengsakan zakar anda dan menyebabkan kulit menjadi kering.
Gejala-gejala termasuk kerengsaan kulit dan kekeringan, kemerahan dan, mungkin, ruam.
Rawatan – basuh zakar anda, melalui proses penyingkiran, cuba dan bersenam apa boleh merengsa kulit anda dan menyebabkan zakar kering. Kemudian, gunakan untuk jenama alternatif produk yang menyebabkan kerengsaan.

Psoriasis – dikenali sebagai songsang psoriasis apabila terletak di kawasan kemaluan, borang ini psoriasis menjejaskan kemaluan, pubis, peha dan kawasan sulit dan paha serta lipatan paha, pangkal paha dan punggung dan kulit dubur.
Gejala – psoriasis ini berbeza daripada plak psoriasis kerana ianya tidak scaly rupa. Sebaliknya, ia akan muncul sebagai sebuah luka kering yang mungkin kelihatan licin dan warna merah.
Rawatan – berunding doktor yang akan menetapkan crèmes topikal atau rawatan cahaya ultraviolet untuk membetulkan keadaan ini. Jangan biarkan keadaan tidak dirawat ia boleh merebak ke bahagian-bahagian lain badan anda dan menjadi hodoh.

Basuh dengan sabun-sabun sering jalur kulit zakar dengan minyak pelindung yang juga dikenali sebagai sebum. Minyak ini perlindungan menjaga kulit zakar anda dalam keadaan yang optimum dan menghalang daripada pengeringan.
Gejala-gejala termasuk kulit zakar kering di batang dan kepala zakar anda.
Rawatan – berhenti menggunakan sabun dan cuba alternatif yang terdapat di kedai-kedai Kesihatan, seperti sorbolene losyen. Juga, gunakan pelembap zakar khusus yang mengandungi mentega Shea dan vitamin untuk kulit zakar dingin dan sihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *