Zakar kemerahan – utama menyebabkan gejala-gejala dan kaedah rawatan

Zakar kemerahan – utama menyebabkan gejala-gejala dan kaedah rawatan

Aduan biasa adalah seperti berikut: zakar kemerahan terjadi aci atau kepala zakar, zakar menjadi merah dan gatal, tampalan merah muncul pada zakar, kepala zakar menjadi merah, lebam atau tompok-tompok merah muncul pada zakar; retak, pecahan atau luka yang menjadi ketara pada kepala dan batang zakar; zakar adalah sakit kepada sentuhan atau menyakitkan apabila membuang air kecil, dan/atau Seluar dalam atau pakaian menambahkan kerengsaan zakar.

Berita baik adalah bahawa aduan-aduan ini adalah biasa, dan dalam kebanyakan kes disebabkan oleh keadaan yang ringkas dan mudah awet.

Punca utama zakar merah

Dalam kebanyakan kes, aduan ini disebabkan oleh geseran dan penjagaan zakar yang tidak mencukupi sebelum, semasa dan selepas pertemuan seksual. Sebagai gila kerana ia kedengaran, zakar perlu dijaga secara berkala untuk memastikan ianya kekal kukuh dengan kulit yang berdaya tahan, lembut dan sensitif yang mampu menghadapi sebarang bentuk hukuman. Mari kita hadapi, ramai lelaki tidak berfikir kulit zakar sebagai halus. Mereka mengendalikan kira-kira, tidak menggunakan pelinciran yang mencukupi semasa seks dan gagal untuk merawat dengan berhati-hati. Maka mereka tertanya-tanya mengapa zakar kemerahan, bintik-bintik merah zakar dan zakar lebam muncul, bersama-sama dengan tanda merah dan mudah terkena jangkitan pada zakar.

Walau bagaimanapun, dalam sesetengah keadaan zakar merah disebabkan oleh lebih daripada kekurangan penjagaan. Dalam beberapa kes terdapat sebab-sebab yang lain, lebih serius, zakar kemerahan. Ini termasuk yang berikut:

Alah reaksi – kondom, Pelincir, perbezaan di antara tahap PH faraj dan sperma lelaki, serta bahan-bahan yang digunakan dalam detergen dan sabun semua boleh mempunyai satu negatif memberi kesan kepada zakar dan menyebabkan ia menjadi radang dan merah.

Syarat-syarat kulit – Dermatitis, psoriasis dan ekzema adalah semua biasa kulit aduan yang boleh menjejaskan warna zakar.

STD dan jangkitan – Jock gatal, Herpes dan Candida (Thrush) adalah keadaan yang paling biasa ditemui, bersama-sama dengan Balantis, penyakit radang zakar.

Gejala-gejala zakar merah

Biasanya, zakar menjadi merah dan radang. Kecil luka atau mudah terkena jangkitan mungkin muncul pada aci dan Ketua, bersama-sama dengan tompok-tompok merah, bumps atau spots. Kemerahan mungkin reda semasa tempoh tidak aktif, tapi reoccur ketika aktiviti seks berlangsung. Ini mungkin mulut, dubur atau faraj, dan termasuk Pelancapan atau bahkan tarian pusingan. Zakar mungkin juga menyengat, menjadi sakit apabila kencing atau sakit apabila disentuh dan telah tidak stabil, mengelupas kulit.

Rawatan zakar merah

Pertama- tamanya, berkecuali daripada sebarang aktiviti seksual sehingga menyebabkan kemerahan zakar ditentukan. Terus melakukan hubungan seks akan bukan sahaja memburukkan lagi keadaan dan meningkatkan zakar kerengsaan, tompok-tompok merah zakar dan zakar bumps, tetapi juga boleh membuat pemulihan yang lebih perlahan.

Untuk merawat reaksi alahan, ia adalah disyorkan bahawa jenama kondom, detergen, minyak pelincir dan sabun ditukar. Mulakan dengan satu produk terlebih dahulu, ubah ini, dan berperingkat cuba jenama-jenama yang berbeza untuk melihat jika ini menghapuskan masalah zakar kemerahan. Juga pancuran atau menggunakan kain lembap untuk membersihkan kemaluan selepas seks. Ini mencairkan tahap PH sperma atau rembesan faraj dan mengurangkan reaksi alahan apa-apa yang berlaku.

Keadaan kulit, dan STD dan jangkitan akan sedikit rumit untuk mendiagnosis dan akan memerlukan Lawatan ke pengamal perubatan, pakar Urologi atau pakar dermatologi supaya rawatan yang berkesan boleh ditawarkan.

Walau bagaimanapun, sebelum mempertimbangkan mana-mana keadaan yang lebih serius adalah disyorkan bahawa punca paling biasa zakar merah, juga dikenali sebagai geseran dan penjagaan zakar yang tidak mencukupi, dipertimbangkan dan program pemulihan zakar akan diikuti. Ini adalah agak mudah, dan melibatkan menggunakan a crème khusus zakar, (profesional kesihatan sering mengesyorkan minyak lelaki Man1) setiap hari. Crème baik zakar yang mengandungi vitamin dan mineral yang menjaga dan mengekalkan kesihatan zakar, yang melembapkan dan melindungi kulit zakar dan membantu penyembuhan.

Sila ambil perhatian: jika terdapat simptom–kemerahan zakar tidak reda atau menjadi lebih keadaan adalah buruk–selepas mengikuti program rawatan ini untuk lebih dari 14 hari adalah disyorkan bahawa nasihat perubatan diperolehi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *