Yayasan Amerika sakit bersinar tumpuan Kayap

Yayasan Amerika sakit bersinar tumpuan Kayap

Perunding hartanah Robert Hanley, 71, hanya kembali dari satu minggu bercuti di Florida apabila beberapa lebam pada bahagian belakang mula gatal. Dia berfikir itu hanya beberapa gigitan pepijat dari duduk bersama-sama dengan kolam renang. Tetapi isterinya mendesak untuk melihat doktor. Banyak Cicakman, Hanley menghidap Kayap, penyakit yang sering menyakitkan yang ditandakan oleh blistering ruam di badan atau muka. Kayap disebabkan oleh disebabkan virus yang menyebabkan cacar air dan boleh memberi kesan kepada sesiapa sahaja pada bila-bila masa tanpa amaran.

Adalah dianggarkan bahawa 1 juta kes Kayap didiagnosis di Amerika Syarikat setiap tahun, 40 hingga 50 peratus daripadanya berlaku pada orang yang lebih tua dan 60.

Hanley kembali bahawa apabila beliau mendengar Kayap perkataan, beliau tidak mempunyai idea apa yang boleh dijangkakan. Manakala bagi kebanyakan orang yang dikaitkan dengan ruam Kayap berkurangan sakit kerana ia menyembuhkan, sesetengah orang membangunkan jangka panjang sakit saraf yang dipanggil postherpetic neuralgia (PHN), yang boleh bertahan selama bulan atau juga tahun. Hanley menderita sakit saraf jangka panjang yang berlangsung selama hampir setahun.

Kurangnya kesedaran tentang Kayap bukanlah sesuatu yang luar biasa. Kaji selidik Nasional 1,064 orang tua di Amerika Syarikat yang dilaporkan tidak memiliki Kayap mendapati bahawa 15 peratus tidak mendengar keadaan perubatan dipanggil Kayap. Kira-kira tiga suku daripada 1,064 responden mengakui bahawa mereka tahu hanya beberapa (24 peratus), yang sedikit (27 peratus) atau hampir tidak ada/tidak pasti (26 peratus) tentang penyakit ini. Hanya 8 peratus responden berkata mereka tahu banyak tentang Kayap.

Lebih daripada 90 peratus orang dewasa di Amerika Syarikat mempunyai cacar air, meletakkan mereka pada risiko untuk Kayap, dan kekerapan dan keterukan Kayap meningkat dengan usia.

Kajian ini telah dikeluarkan oleh pihak Amerika sakit asas (APF), yang mengetuai program Pendidikan Kesihatan Kebangsaan, tumpuan Kayap: tahu apa yang anda boleh lakukan, untuk mendidik orang-orang yang lebih tua di Amerika Syarikat dan rakan-rakan dan keluarga tentang Kayap dan kesan sampingannya yang berpotensi. Sokongan bagi program ini adalah disediakan oleh Merck & Co., Inc.

“Mesej kami adalah mudah: Jika anda Amerika lebih tua dan mempunyai cacar air, bercakap dengan doktor atau pakar kesihatan anda tentang risiko anda untuk Kayap,” kata Pengarah Eksekutif APF William Rowe. “Baby Boomer yang awal akan mencapai 60 dan dapatkan orang yang lebih tua, lebih besar risiko mereka untuk Kayap. Ini adalah satu topik yang lebih ramai orang patut mengetahui dan bercakap tentang.”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *