Yang penting

Yang penting

Terdapat dua prinsip yang berkekalan dalam kehidupan perlu diingat… terutamanya apabila memikirkan tentang kejayaan. Pertama, anda mempunyai hak untuk memilih laluan anda kepada kejayaan, apa pun. Kedua, anda mengubah hidup anda apabila anda menukar fikiran. Maka, kejayaan sebenar bermula dengan memilih di mana anda mahu pergi ke dalam kehidupan (atau bahkan jika anda mahu) dan semua yang mengenai minda anda. Sesetengah orang berkata ia adalah sikap anda yang membuat semua perbezaan. Alkitab menyatakan ia bahkan lebih jelas; “Sebagai seorang thinketh di hatinya begitu juga dia..”

Jalan sebenar untuk kejayaan dalam hidup ini adalah untuk menjadi ‘besar’. Apa itu ‘kepentingan’? Apakah ia berbeza dari ‘kejayaan’? Bagaimana Adakah orang-orang penting berkelakuan juga? Baik, saya gembira anda bertanya!

Kepentingan ditakrifkan is… kualiti mempunyai makna. Kualiti yang penting, yang berkaitan atau ‘Khas’. Yang penting cara hidup anda dalam apa-apa cara supaya benar-benar memberi kesan yang berkekalan pada orang, tempat atau perkara. Ini bermakna bahawa dunia ini banyak tempat yang lebih baik kerana anda di sini.

Melihat aku tidak mengatakan bahawa dunia adalah tempat yang lebih baik kerana anda membuat wang yang banyak, memandu kereta terbaik, tinggal di kejiranan terbaik, memakai pakaian yang terbaik, atau telah menonton berdedikasi! Anda mungkin bertemu banyak definisi kejayaan orang-orang tetapi ada besar sesuatu yang hilang. Yang mengatakan anda tidak penting melainkan berlaku perkara-perkara tertentu.

Perkara pertama pertama… kita tidak boleh membenarkan diri kita untuk dipenjarakan oleh unforgiveness kami. Dalam kehidupan peribadi dan profesional saya, saya telah melihat orang-orang yang hidup keluar seluruh kerjaya dan pergi ke kubur min, pahit, jahat dan tercapai kerana mereka memilih untuk menahan mereka keampunan.

Hakikatnya adalah bahawa kita sedang memusnahkan nasib kita sendiri untuk kebesaran kerana kami memilih untuk terjebak dalam unforgiveness. Salah seorang penulis kegemaran saya (dan penceramah) Jim Stovall telah dipetik berkata, “kami tidak akan dihukum untuk unforgiveness kami… kami akan dihukum olehnya.” Kita menyeksa diri kita daripada orang lain apabila kita tidak memaafkan dan dalam proses tidak pernah sampai ke puncak pencapaian kami peribadi.

Kita semua tahu seseorang siapa beriba-IBA yang sebenar yang seolah-olah mempunyai sentuhan Midas apabila ia datang kepada perkara-perkara penting yang terkumpul. Kita cenderung untuk menggaru kepala kami dan tertanya-tanya jika seseorang mempunyai Tuhan yang ditahan (Lagipun, ini adalah penjelasan munasabah hanya untuk anak di luar nikah yang berjaya seperti yang beliau.) Walau bagaimanapun, jaminan saya ialah bahawa orang ini tidak walaupun hampir lengkap atau ditunaikan dalam hidupnya. Ini adalah sebahagian daripada orang-orang yang sengsara Tempahan di planet ini! Ini tidak berapa ‘penting’ orang berkelakuan dan ini bukan keputusan kehidupan yang penting.

Bagaimana orang-orang penting berkelakuan? Mereka menunjukkan kasih-sayang tanpa syarat tanpa mengira keadaan dan tempat. Cinta tanpa syarat ini dimodelkan sama ada di rumah, Gereja, tempat kerja, atau di gimnasium. Mereka tahu perbezaan antara keupayaan, motivasi dan sikap. “Keupayaan adalah apa yang anda mampu melakukan. Motivasi menentukan apa yang anda lakukan. Sikap menentukan bagaimana anda melakukannya.” (Raymond Chandler) Sebuah cerita yang saya dengar Tempahan menunjukkan titik yang agak baik.

Ia adalah pagi yang sibuk, sekitar 8:30, Bilakah seorang lelaki tua di tahun 80-an beliau tiba untuk jahitan yang dikeluarkan daripada ibu jari beliau. Beliau berkata beliau amat tergesa-gesa kerana dia mempunyai temujanji pada pukul 9:00 pagi. Seorang jururawat mengambil tanda penting beliau dan telah dia mengambil tempat duduk, mengetahui ia akan menjadi lebih sejam sebelum seseorang akan akan dapat melihatnya. Dia nampak dia melihat jam tangan Nya dan membuat keputusan, kerana dia tidak sibuk dengan pesakit yang lain, dia akan menilai beliau luka.

Pada peperiksaan, ia adalah baik sembuh, jadi dia bercakap kepada salah seorang doktor, mendapat bekalan yang diperlukan untuk mengeluarkan sutures Nya dan memperbetulkan luka Nya. Manakala penjagaan luka beliau, beliau bertanya kepadanya jika dia mempunyai temujanji dengan doktor lain pagi ini, kerana beliau tergesa-gesa itu.

Lelaki yang memberitahu beliau tidak, bahawa dia perlu pergi ke rumah jagaan kejururawatan untuk makan Sarapan Pagi dengan isterinya. Dia bertanya tentang kesihatan isterinya. Dia memberitahunya bahawa dia telah berada di sana untuk sementara waktu dan bahawa dia adalah mangsa Alzheimer. Kerana mereka bercakap, jururawat bertanya jika isteri akan marah jika dia adalah agak lewat. Dia menjawab bahawa dia tidak tahu yang dia dan bahawa dia telah tidak diiktiraf dia dalam tempoh lima tahun sekarang. Terkejut, jururawat bertanya kepadanya, ‘ dan anda masih pergi setiap pagi, walaupun dia tidak tahu siapa anda? ” Dia tersenyum dalam dia menepuk tangannya dan berkata, “dia tidak mengenali saya, tetapi saya masih tahu yang beliau.”

Itulah jenis kesan yang kita semua inginkan dalam kehidupan kita. Cinta sejati adalah kira-kira yang penting dan fizikal, mahupun romantis. Yang penting adalah penerimaan untuk semua, telah, akan, dan tidak akan. Orang yang paling bahagia… orang-orang penting… tidak semestinya mempunyai segala-galanya; mereka hanya membuat yang terbaik daripada segala.

Saya mahu meninggalkan anda dengan sebuah puisi yang hebat tentang membuat yang terbaik daripada segala-galanya yang kita ada. Itulah apabila kita mencari kejayaan yang benar. Itulah apabila kita menjadi penting.

Menjadi yang terbaik daripada apa yang anda akan

“Jika anda tidak dapat pokok di atas Bukit menjadi pokok renek di Lembah tetapi hendaklah,

Yang terbaik sedikit pokok sebelah atas bukit, boleh semak jika anda tidak dapat pokok!

Kami semua tidak ada menjadi krew kapten, ada banyak kerja untuk kita di sini.

Terdapat kerja-kerja yang besar perlu dilakukan dan kerja-kerja yang lebih rendah untuk melakukan, dan kerja-kerja bagi AS untuk melakukan berhampiran.

Jika anda tidak boleh menjadi sebuah lebuh raya, maka hanya jejak, jika anda tidak dapat matahari menjadi bintang.

Ia tidak mengikut saiz yang anda menang atau anda gagal, menjadi yang terbaik daripada apa yang anda akan!”

Pengarang tidak diketahui

Berikut adalah kejayaan anda… oops, maksud saya perjalanan ‘kepentingan’. Ada orang lain yang akan menunggu anda untuk memberi kesan kepada kehidupan mereka dan takdir anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *