Yang Connotations dalam “kung Fu Panda”

Yang Connotations dalam “kung Fu Panda”

“Kong Fu Panda” adalah sebuah filem yang penuh dengan falsafah konotasi dan ia dipenuhi dengan kuasa dan inspirasi. Falsafah adalah kajian sifat dan makna kewujudan kebenaran, kebaikan dan kejahatan, dan lain-lain dan sikap atau set idea-idea yang membimbing kelakuan individu atau organisasi. Ia boleh dibahagikan ke dalam falsafah Barat dan juga falsafah Timur.

Falsafah Barat menghormati sebab: mereka mahu mendapat lebih banyak keuntungan, jadi mereka perlu mengira setiap aspek; mereka mahu pengetahuan untuk membantu mereka membuat nasib baik, jadi mereka perlu menguruskan rasional; ini seluruh membuat Barat mendapatkan banyak dalam Sains dan bidang alam semula jadi, Walau bagaimanapun, membuat mereka lemah dalam hubungan rakyat bangunan. Apatah lagi, falsafah Barat fokus pada kebebasan dan hak-hak yang sama dari individu,

Walau bagaimanapun, falsafah Cina membayar banyak perhatian terhadap moral dan keharmonian keseluruhan. Ia menekankan manusia self-cultivation, seperti, fokus pada satu tempat, memuaskan self-content, perlukan beberapa kehendak dan penjagaan kesihatan. Budaya kita memiliki harta yang ditinggalkan maka itulah sebabnya mengapa kami boleh masih mendapatkan falsafah dan etika daripada Luqman Al-Hakim, Mencius dan Lao-tzu yang tinggal beribu-ribu tahun yang lalu.

Falsafah Barat membina pada logik yang rasional, manakala, asas-asas falsafah Cina pada moral yang menjadikannya secara tak rasionalnya. Pengarah memohon banyak perhatian di sekolah-sekolah Cina berfikir. Ada pepatah kuno yang mengatakan: “Musibah mungkin menjadi satu rahmat yang sebenar.” Dalam filem ini, para Pengarah Reka bentuk plot bahawa Tai Lang datang kembali memberi peluang kepada Panda untuk menjadi pahlawan naga dan hero Lembah damai. Ia adalah peluang bagi Panda untuk menjadi pahlawan naga, panda memiliki ciri-ciri dan kepentingan dalam Kung Fu juga membuat dia pilihan yang terbaik untuk menjadi pahlawan naga.

Dalam aspek Falsafah, plot tersebut boleh menunjukkan perkara-perkara yang buruk boleh bertukar menjadi barangan di bawah syarat-syarat tertentu, dan satu lagi konotasi falsafah: peluang memilih orang-orang yang telah disediakan untuknya. Inilah barisan yang lain: “terdapat tiada kemalangan.” Dari pandangan agama Buddha, mereka menekankan hubungan sebab-kesan. Segala-galanya mempunyai benih. Tiada apa yang berlaku secara kebetulan. Konotasi falsafah ini juga boleh digunakan untuk kehidupan kita, kesan setiap supposes punca. Tiada perkara yang baik atau buruk kita akan bertemu, kita tahu kita harus berurusan dengannya, kerana ia adalah hadiah yang syurga memberikan kami untuk kami berkembang. Kita perlu melayan perkara-perkara dari cara yang positif.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *