Wedderspoon Honeymark Sues pengiklanan palsu

Wedderspoon Honeymark Sues pengiklanan palsu

Pertikaian ini di antara syarikat-syarikat madu Manuka melibatkan tuntutan pengiklanan palsu atau yang mengelirukan pada bahagian di Wedderspoon Persekutuan. Honeymark mendakwa bahawa Wedderspoon membuat tuntutan palsu dan mengelirukan bagi tahap potensi dan status organik mereka Manuka madu.

Pengguna percaya semakin tinggi potensi di peringkat yang lebih tinggi penyembuhan sifat madu Manuka. Tahap aktiviti yang ditentukan melalui ujian makmal khusus yang tertentu. Honeymark datang untuk mengesyaki bahawa tuntutan di Wedderspoon mengenai tahap aktiviti dengan madu yang palsu. Mereka datang ke kesimpulan ini dengan menghantar sampel madu Manuka Wedderspoon’s untuk diuji oleh makmal bebas Bertauliah bagi penilaian aktiviti Syarikat. Keputusan ujian makmal itu menunjukkan bahawa madu Manuka Wedderspoon ini berulang kali dan sebahagian besarnya di bawah penilaian aktiviti ia mendakwa pada label produk, laman web, iklan dan bahan-bahan promosi.

Madu yang dihasilkan di New Zealand dari lebah yang mengumpul debunga semata-mata dari Manuka bush. Walaupun semua madu muncul mengandungi kemujaraban beberapa peringkat, pengguna menganggap madu Manuka menjadi istimewa kerana aktiviti bebas-peroksida tambahan dan boleh diukur. Penyelidikan telah mengesahkan bahawa madu ini mengandungi semulajadi hadir, stabil dan unik-peroksida aktiviti yang yang mempunyai pelbagai manfaat. Akibatnya, pengguna sanggup membayar harga yang tinggi. Walaupun aktiviti peroksida ini adalah unik, tidak semua Manuka madu mengandungi tahap aktiviti bagi kegunaan terapeutik yang mencukupi.

Jumlah madu bunga yang diekstrak daripada bunga Manuka yang digunakan oleh lebah yang menghasilkan jenis madu ini unik mempengaruhi tahap aktiviti peroksida setiap kelompok madu Manuka. Tahap aktiviti peroksida dikenal pasti oleh satu sistem penilaian yang mengukur potensi Syarikat. Sebagai contoh, Manuka madu yang, sebagai hasil daripada makmal ujian, didapati mempunyai penarafan 16.3 yang menggunakan kaedah ini adalah dilabelkan sebagai 16 +. Hanya ini madu yang mempunyai potensi penarafan daripada 10 atau lebih dianggap aktif. Sistem penarafan ini direka, sebahagiannya, bagi membantu pengguna dalam keputusan pembelian mereka. Pengguna bergantung kepada penarafan untuk membezakan kualiti madu Manuka dan meletakkan nilai yang lebih tinggi pada madu Manuka dengan tahap potensi yang lebih tinggi. Pengguna sanggup membayar wang yang lebih untuk madu Manuka aktif berbanding dengan madu Manuka yang aktif.

Apabila Honeymark mempunyai makmal bebas di New Zealand ujian madu Wedderspoon Manuka, keputusan menunjukkan bahawa Wedderspoon di 12 + Manuka madu mempunyai aktiviti bebas-peroksida yang kurang dari 4.1, dan dituntut 16 + Manuka madu mempunyai aktiviti yang bebas-peroksida 4.6. Aktiviti penarafan 4.1 dan 4.6 sebahagian besarnya di bawah penilaian aktiviti dituntut dan 12 + 16 +, masing-masing, yang muncul di Wedderspoon di label dan pengiklanan. Mereka juga adalah sebahagian besarnya di bawah penarafan minimum aktiviti 10 + diperlukan bagi madu Manuka dikenal pasti aktif.

Honeymark juga merasakan tuntutan yang Wedderspoon yang mereka madu yang sedang organik adalah dipersoalkan, kerana ia adalah mustahil untuk menghalang lebah perjalanan ke kawasan jiran untuk mengumpul debunga dan madu yang mungkin tidak dapat diperakui organik patuh. Tuntutan organik Wedderspoon yang tidak diiktiraf oleh USDA di.

Wedderspoon yang terang-terangan berbohong tentang tahap potensi madu mereka melanggar undang-undang Persekutuan yang melindungi pengguna terhadap iklan yang palsu. Wedderspoon, pernyataan tentang penilaian aktiviti madu Manuka yang akan benar-benar palsu dan mengelirukan. Penyata palsu dan mengelirukan Wedderspoon di laman web dan pelabelan produk sebenarnya telah ditipu pengguna dan kedai-kedai runcit yang menjual produk mereka. Honeymark merasakan bahawa penipuan ini telah dikurangkan dan susut nilai nilai yang tepat dilabel serta nilai madu Manuka secara umum.

Peguam Honeymark yang akan meminta mahkamah relief injunksi yang awal dan kekal enjoining Wedderspoon daripada membuat penyata palsu, mengelirukan dan memperdaya pada label produk dan laman web Syarikat. Mereka juga adalah meminta bahawa Wedderspoon akan memerlukan untuk menarik balik dan menarik balik semua produk label yang mengandungi kenyataan palsu, mengelirukan atau memperdaya dan Anugerah Honeymark pampasan kerosakan dan bantuan kewangan hasil daripada penipuan mereka pelabelan.

Kes ini akan menjadi satu percubaan juri yang akan berlangsung di Honeymark di rumah Negeri Massachusetts.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *