Wawasan ke dalam rawatan kanser kulit

Wawasan ke dalam rawatan kanser kulit

Terdapat beberapa opsyen yang tersedia untuk pengesanan, diagnosis dan rawatan untuk kanser kulit. Berikut adalah prosedur biasa yang digunakan untuk menentukan sama ada pesakit yang mempunyai kanser kulit:

· Pemeriksaan oleh individu yang berkelayakan untuk menyemak lebam atau bintik-bintik yang mungkin kelihatan luar biasa dari segi warna, saiz, bentuk, atau tekstur kulit.

· Prosedur peperiksaan Patologi (biopsy) pada sebahagian dari pertumbuhan tidak normal-Cari untuk menentukan kehadiran sel-sel kanser. Ini boleh dicapai di mana-mana 3 kaedah: biopsy mana cukur pembedahan yang digunakan untuk shave selesai mencukur bahagian-bahagian yang disyaki pertumbuhan; menumbuk biopsy yang mana instrumen yang dikenali sebagai trephine yang digunakan untuk mengalih keluar bulatan tisu dari pertumbuhan dan biopsy excisional mana pertumbuhan keseluruhan dikeluarkan pembedahan dengan menggunakan menggunakan pisau bedah.

Rawatan dan pemulihan kanser kulit bergantung dengan ketara pada syarat-syarat atau peringkat kanser, ada kebakaran tidak pasti kaedah merawat dan menguruskan kanser kulit kerana setiap kes adalah unik kepada individu dan juga dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti jenis kanser, lokasi dan saiz tumor yang (sama ada ia metastasized atau tidak) dan pesakit kesihatan keseluruhan dan keadaan fizikal.

Dalam kaedah rawatan tradisional, Terdapat empat pilihan.

Pembedahan: Terdapat pelbagai prosedur pembedahan yang digunakan untuk rawatan jenis kanser kulit-metastatik.

· Bagi kanser kulit yang dangkal Mohs ikrografik pembedahan adalah prosedur biasa mana tumor yang secara beransur-ansur incised dari kawasan yang terjejas kulit di lapisan yang sangat nipis dan diperiksa microscopically untuk mengesahkan kewujudan atau ketiadaan sel-sel kanser. Prosedur ini berterusan sehingga kehadiran sel-sel kanser adalah negatif.

· Mudah excision adalah pembedahan pembuangan tumor termasuk sekitar tisu-tisu kulit.

· Shaving permukaan kawasan kulit yang terjejas dengan bilah pembedahan.

· Memotong tumor dari kulit dengan alat yang tajam menyerupai sudu kecil dan kemudian merawat di tepi kawasan serta-merta potong dengan arus elektrik untuk berhenti dan mengawal pendarahan dan memusnahkan sel-sel kanser yang lain.

· Pilihan lain adalah cryosurgery di mana tisu-tisu yang tidak normal akan dimusnahkan melalui beku.

· Menggunakan laser untuk mengurangkan tisu kulit yang terjejas atau membuang tumor malignan.

· Penyingkiran lapisan atas kulit menggunakan sander-jenis alat atau kulit defoliants yang untuk membuang sel-sel kulit yang terjejas.

Sinaran: Terapi rawatan kanser sinaran adalah menggunakan x-ray atau radiasi untuk memusnahkan sel-sel kanser. Ini boleh sama ada dalaman ataupun luaran dengan menggunakan sebuah Mesin di luar badan dengan memperkenalkan unsur-unsur radioaktif ke dalam atau berhampiran kawasan yang terjejas.

Kemoterapi: Kemoterapi adalah penggunaan ubat-ubatan untuk mengawal penyebaran sel-sel kanser dalam badan. Ia boleh sama ada boleh disapu sebagai krim atau losyen, secara lisan atau melalui pemakanan dan/atau intramuskular suntikan ke dalam urat pesakit atau otot.

Photodynamic terapi: Penggunaan ubat-ubatan dalam kombinasi dengan laser untuk memusnahkan sel-sel kanser. Ubat yang disuntik ke dalam pesakit urat dan kekal aktif sehingga ia tertakluk kepada laser melalui tiub optik gentian di mana ia menjadi aktif dan membunuh sel-sel kanser.

Ada satu perkara persamaan semua di atas disebut tradisional rawatan pilihan bagi kanser kulit-mereka umumnya invasif.

Walaupun terdapat apa-apa yang tidak kena dengan kaedah, kaedah alternatif rawatan kanser kulit, yang kini mendapat sambutan penerimaan di Barat, menyokong pendekatan holistik dalam rawatan kanser kulit atau penyakit. Pendekatan yang holistik adalah menjurus ke arah aspek mental, fizikal dan emosi pesakit dan bukan hanya fizikal gejala penyakit.

Mereka meneruskan dari premis bahawa seseorang individu hanya mendapat sakit kerana sistem imun yang lemah dan tidak berupaya menentang virus yang menyerang sistem. Untuk rawatan berjaya, itu, amat diperlukan untuk menguatkan sistem imun seseorang termasuk sumber-sumber fizikal dan emosi bagi memerangi ancaman kepada tubuh.

Dalam model tradisional perubatan Barat, apabila kanser kulit adalah didiagnosis dan ditentukan bentuk rawatan hanya diterima adalah model klinikal. Walau bagaimanapun, kajian mengenai pendekatan-pendekatan alternatif untuk mendedahkan pencegahan serta rawatan yang selaras dengan kaedah tradisional, kedua-duanya boleh menjadi amat berkesan dalam merawat lanjutan kanser kulit.

Pakar-pakar perubatan akan mengetahui bahawa mineral dan vitamin antioksidan yang boleh diperolehi daripada buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu membantu membaiki tisu-tisu badan yang rosak dan menggalakkan pertumbuhan semula kulit yang sihat.

Kini, pengamal perubatan yang menganjurkan penggunaan kaedah alternatif dan mencegah kanser kulit, rawatan melalui diet yang sihat dan gaya hidup yang aktif bagi melindungi individu daripada kesan merbahaya akibat cahaya matahari – faktor nombor satu yang secara langsung berkaitan dengan pembangunan kanser kulit.

Untuk gaya hidup yang aktif dan sihat dan senaman yang kerap adalah perlu untuk memerangi kanser kulit kerana tekanan malah menyebabkan penyusutan sistem imun yang kemudian menjadikan individu lebih terdedah kepada penyakit.

Dengan betul bersenam seperti yoga, tai chi, berjalan dan juga Akupunktur, sistem imun badan boleh dibuat lebih kuat walaupun kanser kulit ini sudah berada di peringkat yang lebih maju.

Bersama-sama dengan diet yang sihat dan berkhasiat, individu berdiri peluang yang lebih baik untuk melawan kanser kulit dan menguatkan sistem imun untuk melawan sel-sel kanser malignan.

Salah satu penemuan lebih memberangsangkan adalah kesan teh hijau ke arah kanser kulit. Diambil secara lisan atau disapu, teh hijau menunjukkan kesan yang ketara pada kulit kanser dan karsinogen kerana ia adalah antioksidan semula jadi. Teh hijau antioksidan (istilah perubatan teh hijau polyphenols) menunjukkan kebolehan yang luar biasa untuk mencegah dan menghalang pertumbuhan pelbagai jenis barah kulit dari sel basal Karsinoma untuk metastatik dalam ujian yang dijalankan ke atas haiwan dan pesakit manusia.

Walau bagaimanapun, orang-orang yang telah mengalami kanser kulit sekiranya tidak pernah sendiri medicate. Ia adalah amalan yang baik untuk berunding dengan doktor anda mengenai penggunaan borang yang tradisional dan alternatif rawatan kerana mungkin ada kesan gangguan antara kedua-dua apabila diambil bersama-sama. Membincangkan apa-apa pilihan rawatan dengan doktor kanser anda memastikan pemulihan yang lebih cepat dan pencegahan pada masa hadapan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *