Wawancara dengan Kae Tienstra

Wawancara dengan Kae Tienstra

Kae Tienstra

Berapa lama anda telah menjadi ejen dan bagaimana kau mendapatkan mula anda Kae?
Ini adalah jawapan yang dua bahagian. Saya memulakan kerjaya saya penerbitan pada Rodale di mana saya berkhidmat sebagai Pengarah publisiti untuk bahagian buku selama lebih 10 tahun. Saya meninggalkan Rodale dalam tahun 1993 untuk melancarkan buku saya sendiri firma publisiti, perhubungan awam KT. Suami saya, Jon telah bersara dari kehidupan korporat dan memperolehi Ijazah Sarjana dalam bidang Sains Perpustakaan. Beliau menyertai saya dalam perniagaan PR. Beberapa tahun yang lalu saya diiringi salah satu penulis saya untuk menunjukkan rumah dan Taman popular di mana dia adalah Taiping beberapa segmen untuk menerbitkan buku beliau. Di greenroom ini saya bertemu seorang wanita yang lazat yang telah diterbitkan sendiri sebuah buku mengenai produk-produk kecantikan buatan sendiri. Saya bertanya kepada beliau jika beliau telah berfikir membeli-belah ia kepada penerbit. Dia tidak, tetapi minat saya dialu-alukan. Saya datang balik rumah dan talked rakan ejen sastera, meminta dia jika dia akan berminat dengan projek ini. Dia, dan bersama-sama kami menjual buku kepada Putnam. Ejen yang sama dan dijual satu lagi buku yang diterbitkan sendiri kepada Marlowe dan Syarikat. Kawan saya bersara dari agenting dan digalakkan Jon dan saya untuk melancarkan agensi Sastera kita sendiri. Dia merasakan bahawa latarbelakang pemasaran dan publisiti akan paling membantu dalam perniagaan “platform didorong” ini. Kami mengambil keputusan untuk menjaga perniagaan publisiti dan mewujudkan agensi Sastera sebagai sebuah entiti yang berasingan. Kita panggil kami baru gabungan perniagaan Perkhidmatan KT/PR & Sastera.

Apa yang membuatkan agensi anda berbeza daripada mana-mana orang lain?
Kami tidak akan anda agensi sastera yang standard. Kerana publisiti kami roti dan mentega, kami berasa amat menyedari potensi pemasaran sebuah buku. Keputusan kami bertapak, di sebahagian besar, potensi publisiti daripada projek tersebut. Juga menggunakan kami dihubungkan dengan penulis kami. Ianya hanya dua daripada kami di sini–membaca pertanyaan dan partials dan meminta manuskrip. Apabila anda mendaftar dengan kami, anda mendaftar dengan kami, bukan ahli junior agensi.

Apa yang anda Cari khusus yang anda ingin anda akan melihat lebih banyak daripada?
Saya suka fiksyen semua jenis, tetapi amat berminat dalam mencari bukan-fiksyen yang cemerlang juga. Kita tidak mendapat banyak itu dan ingin menerima buku-buku Kesihatan (dari kebaikan), dan lain-lain jenis bukan fiksyen. Masalah dengan genre bukan fiksyen adalah “platform.” Kebanyakan penerbit nonfiction hari Pastikan penulis mereka yang terkenal atau bahawa mereka menulis satu kolum akhbar, akan diminta oleh beberapa temuramah lama televisyen dan radio atau mempunyai blog yang hebat dengan pembaca besar. Oleh kerana kami perlu menjual kepada penerbit ini, kami bertegas platform penulis untuk bukan-fiksyen juga. Jon suka fiksyen sains dan sedang mencari halus yang menulis dalam genre tersebut. Beliau juga sedang mencari misteri/jenayah, cerita ngeri dan ketenteraan. Kae Apakah anda letih menerima?
Saya masih mendapat banyak pedang standard / sihir / naga fantasi dan saya tidak boleh menjual. Sila, tiada lagi!!

Berapa boleh penulis baru mendapat perhatian anda dengan cara yang baik?
Tulis cantik, pertanyaan “sempurna”. Melakukan penyelidikan anda–online, dalam buku-buku dan majalah penulis. Maklumat abounds yang akan membantu anda mengasah pertanyaan yang sesuai untuk mendapatkan perhatian saya dan perhatian ejen lain. Jangan hantar saya Sinopsis panjang atau Bab sehingga saya meminta anda untuk mereka.

Bagaimana boleh seorang penulis yang ditandatangani di dalam radar anda tanpa memandu anda gila?
E-mel. Ia berfungsi setiap masa.

Apa yang anda adakan lebih banyak penulis yang difahami tentang anda sebagai ejen Kae yang mereka tidak seolah-olah?
Terdapat no cara bagi penulis untuk memahami berapa banyak bahan yang kami memproses secara harian. Kita bercakap tentang hal itu di blog kami dan ia memberi kesan kepada kerja-kerja kami setakat yang hebat. Tetapi, seperti Jon gemar berkata, “baik bertulis trumps semua.” Matlamat kami adalah untuk menapis segala-galanya yang kita dapat mencari batu-batu permata, baik menulis yang boleh mencari rumah dengan penerbit. Bahawa cara kita membaca setiap hari dan bahawa kita mungkin tidak akan mendapat kembali pertanyaan anda atau anda diminta separa atau manuskrip dalam masa yang baik. Kita cuba, tetapi kita cenderung jatuh di belakang.

Apakah cara terbaik untuk penulis sampai kepada anda?
Sekali lagi, email. Atau, www.newliteraryagents.blogspot.com blog kami membaca dan menghantar komen. Kami cuba untuk menjawab semua daripada mereka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *