Watch Dog – remedi rumah dan semulajadi rawatan untuk kutu

Watch Dog – remedi rumah dan semulajadi rawatan untuk kutu

Anda lihat haiwan kesayangan anda sentiasa menggaru bulu Nya? Atau Adakah anda haiwan kesayangan sentiasa tidak puas dan showing tanda-tanda pergolakan? Jika ya, anjing anda Sesungguhnya dijangkiti oleh sama ada kutu atau kutu.

Anjing biasanya mengalami serangan lambak. Ia bukan hanya merengsa untuk anjing tetapi akan imperil Kesihatan anjing anda juga. Kes serangan boleh menyebabkan masalah kulit seperti dermatitis Alergi, reaksi alahan kepada lambak air liur. Manakala sesetengah anjing, mengalami kesakitan kulit incessant menggaru dan menggigit. Tambahan pula, sesetengah anjing yang akan dijangkiti dengan kutu mengalami masalah kesihatan yang teruk seperti anemia, tapeworms dan lain-lain penyakit yang toksik disebabkan oleh gigitan lambak.

Memperluaskan azab haiwan kesayangan anda, membawa rakan bekas tapak kaki anda ke doktor haiwan yang terdekat dengan segera.

Merawat serangan lambak adalah sangat mudah. Hari ini, satu boleh membeli ubat-ubatan yang anti-flea di pasaran. Di sisi lain, merawat haiwan kesayangan anda dengan ubat-ubatan sintetik boleh menyebabkan kesan sampingan seperti kulit kering, gatal-gatal, rasa loya dan cirit-birit dan kerosakan hati. Untuk mengelakkan kesan-kesan sampingan yang berbahaya, adalah lebih baik untuk menggunakan kaedah-kaedah semulajadi.

Berikutan jumlah dilaporkan kesan-kesan sampingan ubat-ubatan sintetik, remedi rumah untuk kutu akan menjadi begitu wajar hari ini. Pemilik haiwan kesayangan sekarang sedang mencari cara-cara semula jadi untuk menghilangkan kutu anjing mereka kerana isu-isu keselamatan. Juga, ubat-ubatan semula jadi anjing ini adalah bukan sahaja selamat tetapi amat berkesan serta dalam menyingkirkan serangan tersebut. Sesetengah ubat-ubatan semula jadi tersebut adalah:

Minyak pati semulajadi – salah satu ubat-ubatan semulajadi lambak yang paling sesuai adalah minyak pati. Sampel beberapa minyak pati yang asli adalah minyak pokok teh, minyak pudina, minyak lavender, minyak neem, minyak eucalyptus, citronella dan cedar kayu minyak. Minyak pati ini semulajadi insect repellant dan mereka amat berkesan dalam merawat anjing kutu dan kutu juga.

Untuk rawatan yang lebih aktif, gosok anjing rambut dengan minyak semula jadi secara tetap. Lain-lain seperti itu lebih baik untuk menggabungkan minyak pati ini untuk syampu anjing. Sesetengah pemilik anjing memilih untuk menyembur minyak pati ini untuk kolar anjing mereka.

Jus dan rempah – jus Lemon dan jus Aloe Vera adalah sangat berkesan dalam merawat kutu dan kutu. Cuba menggabungkan salah satu jus ini untuk lada cayenne, spices isi rumah biasa. Gabungan adalah aerosol lambak-pembunuhan yang berkesan. Juga, 1 cawan jus aloe Vera bercampur-campur dengan 1 drop mana-mana minyak pati adalah juga bermanfaat dalam membunuh kutu dan kutu.

Diatom – The Diatomaceous earth adalah batu sedimen jadi popular. Ia juga dikenali kerana sifat-sifat racun serangga. Ianya berkesan dalam merawat kutu dan kutu tanpa meninggalkan kesan-kesan sampingan yang merosakkan untuk anjing. Kutu dan kutu makan diatom, tetapi sedikit Adakah mereka tahu, ia akan menyebabkan mereka mendehidrasi dan meninggal dunia dalam jangka panjang. Diatom boleh disapu terus terhadap anjing rambut atau ia penuh semasa boleh menjadi kegawatan dan dijadikan serbuk lambak semulajadi.

Lambak com – ini adalah sangat berguna dalam menghilangkan kutu anjing. Menggunakannya sebagai com yang tetap dan celup ke dalam air yang frothy untuk menghapuskan kutu. Sesetengah pemilik haiwan kesayangan daripada mencelup com ini ke dalam air yang bubbly, mereka menggunakan jus dan semburan rempah seperti yang disebutkan sebelum ini.

Serangan lambak adalah masalah yang sangat biasa pada anjing. Berita baik, ianya boleh dicegah dan dirawat. Sungguhpun demikian, perlu berhati-hati apabila menggunakan ubat-ubatan sintetik kerana ia mempunyai bahan-bahan yang merosakkan untuk haiwan peliharaan. Sebagai alternatif, gunakan rawatan semula jadi dan remedi rumah untuk menghilangkan kutu dengan selamat dan berkesan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *