Warna kod beg sampah anda – cara untuk pengasingan sisa yang betul

Warna kod beg sampah anda – cara untuk pengasingan sisa yang betul

Adakah anda suka bumi ibu? Jika anda lakukan, maka anda wajib untuk melakukan bahagian anda dalam membuat persekitaran yang bersih, selamat dan tanpa pencemaran. Terdapat begitu banyak perkara, tidak sukar untuk dilakukan untuk menunjukkan anda mengambil berat tentang persekitaran anda. Anda tidak perlu menanam pokok atau menyapu jalan-jalan. Satu-satunya perkara yang anda perlu lakukan adalah mengasingkan bahan buangan atau sampah anda.

Pengasingan sisa adalah proses pengasingan sampah anda supaya mereka boleh boleh dilupuskan. Dalam mengklasifikasikan sisa, kami akan melupuskan kemudian mereka sepatutnya tempat-tempat yang betul di mana mereka harus. Barang-barang perlu diatur dan begitu juga sisa. Bagaimana anda lakukan? Warna kod sampah anda! Memisahkan biodegradable di biodegradable itu, orang-orang yang perlu pergi ke tapak pelupusan sampah tersebut dan orang-orang yang masih boleh diguna semula atau kitar semula.

Ianya hanya sedih untuk ambil perhatian bahawa ramai orang, walaupun mereka tahu apa yang enggan mematuhi peraturan pengasingan sisa. Dengan orang-orang yang berkelakuan begini, pencemaran akan gunung dan penyakit akan sangat berleluasa. Dan takut untuk menjangka kebenaran bahawa tahun dari sekarang, seluruh kawasan sudah bahaya kepada kesihatan. Ia adalah Tangisan bahawa orang akan menghadapi kesukaran yang melampau dalam mengasingkan sampah mereka. -basah dan Kering, plastik atau tin, kiri-lebih makanan dan kertas. Apabila sampah hanya diletakkan di dalam beg plastik, tanpa mengambil kira klasifikasi mereka, bau yang tidak menyenangkan mungkin berpunca dari bekas plastik sampah.

Cara terbaik yang baik untuk membuat segalanya lebih mudah untuk mempunyai beg plastik dengan warna yang berbeza – kita akan katakan pengekodan warna bekas-bekas sisa? Dengan warna yang khusus bagi setiap jenis sisa, ia menjadi tanggungjawab rakyat untuk sampah apa adalah untuk setiap warna. Berikut adalah warna yang terbaik anda perlu membiasakan diri anda dengan jika anda merancang untuk membuang segregate.

Jelas

Plastik yang jelas atau putih dikhaskan bagi barangan yang boleh diguna semula atau dikitar semula. Kerana ketelusan ini, anda akan dapat melihat kandungan beg plastik yang berbeza. Apa yang anda boleh masukkan dalam beg-beg tersebut jelas atau putih adalah tin, botol dan kertas kerja.

Hitam

Warna ini terutamanya diperuntukkan kepada sisa-biodegradable dan berjangkit. Ini adalah sisa yang tidak boleh decomposed. Contoh-biodegradable sampah adalah tong plastik, styrofoams dan kayu.

Hijau

Warna ini dikhaskan untuk sisa terbiodegradasi. Ini adalah sampah yang boleh dengan mudah reput. Contoh ini adalah kiri-lebih makanan, buah-buahan, sayur-sayuran, peelings, daun-daun kering dan cawangan.

Merah

Warna ini boleh menjadi pilihan kerana ini jarang ditemui di rumah. Ini adalah sisa-sisa bio-berbahaya atau berjangkit yang benar-benar boleh sangat berbahaya kepada masyarakat. Selalunya, ini adalah trashes yang diambil dari kawasan hospital itu. Jadi kandungan beg-beg plastik merah picagari, kapas, gauze guna cawan, garpu, sudu, beg plastik makanan dan sisa manusia.

Biru

Ini adalah satu lagi pilihan warna untuk rumah sampah. Kandungan beg biru yang biasa adalah bahan-bahan industri. Sebenarnya, coo ini beg adalah untuk bahan-bahan industri yang berbeza seperti cermin mata, fabrik, plastik yang berat.

Untuk benar-benar mengasingkan sisa anda di rumah, anda hanya memerlukan tiga beg plastik – jelas atau putih, hitam dan hijau. Ia akan menjadi sangat mudah untuk diingati, dan ia juga akan mudah untuk memaklumkan kepada kanak-kanak di dalam rumah daripada keinginan anda untuk membuang segregate.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *