Warga tua yang bijak memilih kecergasan yang menyeronokkan

Warga tua yang bijak memilih kecergasan yang menyeronokkan

Senaman tua di abad ke-21

Senaman yang mencabar dan senaman yang bersungguh-sungguh telah digantikan shuffleboard dan dominoes dalam kehidupan warga tua abad ke-21. Dengan rancangan untuk hidup ke 90-an mereka dan seterusnya, lebih tua peminat kecergasan serta warga emas yang tidak pernah terfikir tentang senaman ketika mereka masih muda kini sebahagian daripada kegilaan senaman. Terutamanya bagi warga tua yang sudah bersara atau bekerja dari rumah, senaman harian adalah insentif untuk mendapatkan badan yang bergerak. Menjaga fizikal yang sihat adalah sama pentingnya menjaga mental cergas, dan senior memahami ‘Titik A ke titik B’ hubungan di antara sebuah badan dalam keadaan puncak dan fikiran yang, terlalu.

Siapa kata senior tidak mempunyai masa untuk kesihatan?

Kesihatan kanan adalah satu topik popular hari ini sebagai penuaan pesat cuba untuk memikirkan cara terbaik untuk terus menikmati goldenyears mereka… yang gembira akan berpanjangan lagi dan lagi pada abad ke-21. Kecergasan kanan juga adalah satu isu yang penting sebagai teknologi dan peranti penjimatan buruh telah mewujudkan landskap di mana ‘kerja keras’ berkurangan… tetapi begitu juga manfaat kesihatan jangka panjang yang datang dari menuju kehidupan yang aktif. Dan Kesihatan kanan juga adalah kunci kepada minda yang sihat. Banyak kajian menunjukkan sambungan yang kukuh antara senaman yang kerap dan kestabilan emosi, menyediakan bukti-bukti yang kukuh bahawa senior banyak boleh benar-benar melaksanakan jauhnya kemurungan mereka.

ABC pelaksanaan kanan

Untuk kesihatan optimum kanan, ABC kecergasan lebih tua adalah sebenarnya ESC – ketahanan, kekuatan dan kardiovaskular. Borang-borang ini tiga pelaksanaan sasaran keperluan kesihatan kanan yang berbeza dan semua mesti disepadukan ke dalam program senaman anda. Senaman ketahanan meningkatkan aliran darah dan boleh melindungi orang-orang yang lebih tua daripada kecederaan jantung semasa serangan jantung, menurut satu kajian Universiti of Florida yang baru. Kekuatan latihan peningkatan jisim otot dan meningkatkan metabolisma yang membantu mengekalkan yang sihat… berat merupakan cabaran utama Kesihatan kanan. Latihan yang mensasarkan sistem kardiovaskular menggalakkan kesihatan jantung. Tambah regangan dan senaman untuk pendekatan yang lengkap untuk kanan kesihatan dan kecergasan keseluruhan kanan kira-kira.

Warga tua yang cergas akan pintar senior, secara literal!

Bilakah senior bersenam, senaman mereka kesan positif kepada otot-otot, sendi dan tulang. Tetapi berita menakjubkan bahawa senaman untuk warga emas menyediakan lebih daripada hanya jasmani. Benar-benar memberikan senaman otak serta badan, senaman menyokong Kesihatan kanan dengan meningkatkan aliran darah dan meningkatkan metabolisme. Keseluruhan fungsi otak juga meningkat terima kasih kepada edaran yang lebih baik. Ini boleh membawa kepada peningkatan yang dramatik untuk fungsi yang kanan logam akuiti dan ingatan. Warga tua yang bersenam secara tetap, melaporkan bahawa program latihan mereka meninggalkan mereka berasa positif dan gembira, dengan sikap yang positif yang membawa ke jam senaman.

Senaman yang sesuai untuk warga tua

Senior pada penghabisan abad ke-20 tidak mempunyai banyak pilihan apabila ia datang untuk bersenam. Hari ini, Walau bagaimanapun, dalam industri kesihatan dan kecergasan adalah perniagaan $35 bilion, dan kelab-kelab kesihatan membayar mata bukti banyak perhatian yang dibayar kepada program senaman yang kanan dan topik-topik kecergasan yang lebih tua. Mensasarkan warga emas yang ingin meningkatkan kadar degupan jantung, Kelab-kelab kecergasan menawarkan kelas-kelas seperti aerobik akua dan aerobik impak rendah. Lain kelas kecergasan popular yang mempromosikan Kesihatan kanan termasuklah yoga dan Tai Chi. tanpa mengambil kira senaman itu dilakukan Kumpulan sesi senaman juga penting seperti faedah-faedah sosial menawarkan sokongan dan semangat kerja berpasukan.

Kesihatan kanan dan itulah dia balasan muktamad

Senior yang mengutamakan kesihatan mereka dengan senaman yang kerap, termasuk kekuatan latihan dan aerobik bersenam, boleh ketara songsang atau kelewatan beberapa kerugian fisiologi yang berkaitan dengan penuaan. abad ke-21 penyelidikan menunjukkan bahawa faedah kecergasan warga emas termasuk penurunan tekanan darah yang berehat dan mengurangkan risiko untuk penyakit jantung. Dan warga tua yang bersenam secara teratur juga menikmati ketumpatan tulang meningkat, lemak badan yang rendah, kira-kira lebih baik dan kekuatan yang lebih baik. Senior yang mengabaikan kecergasan meletakkan diri mereka pada risiko yang meningkat bagi segala-galanya dari keretakan tulang untuk kencing manis jenis 2. Secara positif, senaman walaupun hasil penambahbaikan utama dalam Kesihatan kanan.

Senior yang membantu warga tua – dan Junior, juga

Senior dalam abad ke-20 kebanyakannya terpaksa pergi semata-mata dalam usaha mereka untuk kecergasan dan kesihatan. Senaman adalah dianggap sebagai sesuatu yang bagi orang-orang muda; takut bahawa penggunaan mungkin meningkatkan kadar jantung senior yang sentiasa ramai orang tua tidak aktif… dan risiko yang lebih tinggi bagi masalah-masalah yang telah mereka cuba untuk mengelak. Hari ini, peminat kecergasan lebih tua dengan dekad senaman dan kesihatan di belakang mereka menjadi inspirasi dan motivasi bagi rakan-rakan senior. Pakar-pakar kecergasan yang lebih tua juga akan berkhidmat sebagai Mentor dan ‘guru’ kepada peminat senaman yang muda. Ianya semakin biasa untuk warga tua perlu senaman rakan-rakan dengan rakan-rakan yang separuh umur.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *