Warga tua dalam bahaya semasa gelombang haba

Warga tua dalam bahaya semasa gelombang haba

Gelombang haba musim panas menimbulkan bahaya yang sebenar ke dalam eldely. Biasanya, badan kita menguasai dan mengawal suhu yang tinggi dengan membenarkan kehilangan haba melalui kulit dan oleh penyejatan.

Semakin kita berusia, kebolehan kita untuk mengawal suhu badan berkurangan. Penuaan menyebabkan penurunan dalam keupayaan tubuh untuk menyesuaikan diri kepada haba dan rasa suhu ekstrem.

Warga tua akan lebih terdedah kepada haba yang berkaitan
gangguan dan react terhadap perubahan suhu secara tiba-tiba
dengan kehilangan keupayaan untuk menyejuk.

Orang-orang dengan syarat-syarat Kesihatan kronik yang berikut
mempunyai risiko yang lebih besar: penyakit jantung, penyakit buah pinggang, penyakit paru-paru, obesiti dan kencing manis.

Ubat-ubatan tertentu mengganggu keupayaan badan untuk mengawal suhu. Ubat-ubatan ini boleh menghalang keupayaan untuk perspire atau mungkin kehilangan elektrolit.

Gelombang haba: Suhu melebihi 90 darjah lebih daripada 48 jam dan kelembapan 80% atau lebih.

Kejang haba: Sakit otot dan kekejangan yang disebabkan oleh kehilangan air dan garam dari lebih melakukan senaman. Keadaan ini biasanya memberi kesan kepada tangan, kaki dan otot-otot perut.
Rawatan: menghentikan aktiviti, memberi cecair, urut otot terjejas.

Keletihan haba: Satu bentuk haba berkaitan penyakit yang berkembang selepas beberapa hari suhu tinggi dan pengambilan cecair yang tidak mencukupi. Keletihan haba juga berkembang apabila mengenakan orang lebih semasa haba dan kehilangan cecair melalui perspiring sedalam-dalamnya.

Tanda-tanda: Dipancur atau merah, kulit sejuk dan kulit pale, loya,
muntah-muntah, pening dan keletihan.

Rawatan: Menambah lagi cecair, mungkin perlu mendapatkan rawatan perubatan.
Strok haba atau strok matahari: haba yang mengancam nyawa penyakit yang berkaitan. Suhu badan meningkat. Badan dapat berpeluh dan sejuk itu sendiri.

Tanda-tanda: Kulit yang merah, panas dan Kering, pening, loya, sakit kepala throbing dan nadi pesat.

Rawatan: Panggilan 911 dan memindahkan orang ke kawasan yang sejuk. Badan mesti disejukkan dengan cepat. Menggunakan Pek ais, sejuk. Air, tuala basah atau cadar, pancuran mandian atau hos. Jangan gunakan alkohol.Monitor kesukaran bernafas.

Pencegahan haba berkaitan syarat-syarat:
Meningkatkan pengambilan cecair selepas anda menyemak dengan doktor anda. Jika di luar rumah, mengambil air dengan anda pada setiap masa. Di dalam rumah semasa haba hari. Tutup langsir atau bidai semasa haba pertengahan hari jika anda mempunyai Penyaman udara.

Menghadkan aktiviti luar di awal pagi atau petang. Jika anda mempunyai Penyaman udara tidak membuka tetingkap bagi salib pengudaraan. Gunakan kipas, pancuran mandian sejuk yang kerap mengambil, pergi ke pusat membeli-belah, pawagam, Restoran atau Perpustakaan semasa haba hari. Hubungi pengurusan kecemasan untuk mengesan haba pelepasan Wakaf.
Pakaian: berat ringan, warna-warna lembut, longgar pemasangan. Memakai sebuah topi.

Senaman: Jika anda mesti bersenam Pastikan minum 2 hingga 4 gelas air sejam dan mengambil tempoh rehat yang kerap. Elakkan alkohol, kafein dan Kurangkan minuman sugarfree. Menu perlu ringan dan kerap. Jangan gunakan garam tablet tanpa nasihat doktor.

Pertimbangan khas apabila bekerja dengan warga tua yang uzur: warga tua yang ramai tidak akan memasang Penyaman udara kerana mereka sering sejuk dan tidak sentiasa menyedari bahawa haba yang melampau.

Warga tua ramai jarang minum 8 gelas yang biasa setiap hari. Ianya sering sukar untuk mendapatkan mereka untuk meningkatkan pengambilan cecair tanpa banyak galakan.

Jika anda tua hidup pada pendapatan yang terhad mereka adalah tidak mungkin untuk menggunakan penghawa dingin.

Warga tua yang ramai tanpa Penyaman udara boleh menjadi sangat
enggan untuk membuka tetingkap kerana kebimbangan keselamatan.

Warga tua yang uzur berada pada risiko yang melampau semasa gelombang haba dan perlu dipantau setiap hari. Pastikan seseorang melawat mereka 2 – 3 kali sehari. Tidak bergantung pada hanya bercakap di telefon kerana anda perlu dapat memantau pengambilan cecair mereka dan mengenal pasti perubahan dalam keadaan mereka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *