Wanita Infanticide: Kehinaan yang India bebas

Wanita Infanticide: Kehinaan yang India bebas

NEGARA telah menyaksikan peningkatan dalam kes-kes infanticide wanita selama beberapa hari. Ini telah dikurangkan imej negara di arena antarabangsa dalam cara yang agak besar. India, tanah yang dianggap amat dihargai nilai dan budaya tidak dapat melarikan diri pada kejahatan sosial sendiri. Infanticide wanita ialah sengaja membunuh bayi perempuan sebagai jantina yang ditentukan. Walaupun di India moden, ibu bapa panjang untuk kanak-kanak lelaki dan bukannya perempuan dan meluluskan kaedah-kaedah untuk membuang bayi perempuan tidak lama selepas mereka dilahirkan. Pengabaian, diskriminasi dan pengguguran berpilih jantina adalah di antara cara-cara yang diambil oleh ibu-bapa yang mengakibatkan kematian kanak-kanak perempuan setiap tahun.

Di negara-negara Asia seperti India, China, Pakistan dan Bangladesh, di mana masyarakat patriarki yang berleluasa, status wanita dianggap lebih rendah dengan kaum lelaki. Keutamaan untuk anak-anak dibina dalam minda orang-orang dari permulaan. Amalan ini adalah didorong oleh pelbagai sebab-sebab sosial yang bertindak sebagai cacing makan masyarakat.

Renu Khanna, aktivis sosial berkata, “ia adalah rasa malu pada kita yang kita masih membezakan antara lelaki dan perempuan. Ia adalah abad ke-21 dan jika India tidak boleh belajar untuk berurusan dengan hawa-nafsu yang lama masa lalu, kemudian kemerdekaan kami mempunyai makna tidak. Ia bukan sahaja di kawasan luar bandar, tetapi orang-orang yang tinggal di bandar-bandar dan bandar-bandar juga terbabit dalam perbuatan. Bagaimana kita boleh lupa NRIs? Dalam artikel semalam dalam Times of India, Punjabi keluarga di Kanada sedang sibuk menyingkirkan kanak-kanak perempuan. Apa yang boleh mengatakan yang satu? Kita perlu bermula di peringkat akar umbi jika kita untuk menyingkirkan jenayah ini.”

Di kawasan luar bandar, kemiskinan, kekurangan pendidikan, sumber ekonomi dan kemudahan penjagaan kesihatan yang tidak mencukupi menyebabkan pembunuhan terhadap bayi perempuan manakala di kawasan bandar terpilih pengguguran biasanya digunakan oleh individu yang mempunyai akses kepada teknologi moden yang membolehkan pengesanan seks awal.

Dalam satu kejadian semalam, sebuah keluarga yang mengorbankan anak perempuan mereka yang berusia dua belas tahun in want of kanak-kanak lelaki. Menurut sumber, keluarga dihubungi yang tantric, yang dianjurkan havan yang mengisytiharkan bahawa pengorbanan anak bongsu akan seru roh, menggembirakan mereka dan pasangan (ibu bapa) akan diberkati dengan kanak-kanak lelaki. Badan dalam dua belas – tahun dijumpai disembelih di bahagian-bahagian kecil yang dilemparkan dalam api menjulang di havan. Jiran-jiran yang menyeru pihak polis berbau bahagian-bahagian badan yang terbakar dan ibu bapa bersama-sama dengan tantrik yang ditahan. Bahagian yang ironik adalah bahawa tiga lebih tua beradik mangsa, dua daripada mereka akan berkahwin secara aktif mengambil bahagian dalam Akta tersebut bersama-sama dengan suami mereka.

Menurut Mohd Lakhani, Profesor hak asasi manusia dari Delhi, “wanita infanticide adalah zalim amalan yang biasa di India. Orang lupa bahawa di satu sisi mereka menyembah Tuhan wanita dan melihat gadis-gadis muda sebagai avatar mereka sedangkan di sisi lain mereka akan sibuk mengecam wanita yang tidak bersalah. Memang benar bahawa kelahiran kanak-kanak lelaki adalah satu majlis sambutan manakala kebanyakan keluarga melihat kelahiran kanak-kanak perempuan sebagai satu beban. Di rumah-rumah yang paling tradisional, di mana kanak-kanak perempuan adalah dilihat sebagai Lakshmi, dia juga dikatakan membawa kemiskinan ibu bapa dan kekayaan bagi undang-undang itu. Ini adalah merujuk kepada sistem di mana kanak-kanak perempuan mengambil wang hantaran dan membentangkan ke rumah suami mereka apabila mereka berkahwin. Walaupun dilarang oleh undang-undang ini adalah satu amalan biasa di India.”

Kebanyakan ibu bapa berasa bahawa mereka membelanjakan sebahagian besar pendapatan mereka membawa sehingga kanak-kanak perempuan tetapi pada akhirnya dia meninggalkan mereka dan pergi ke rumah suaminya. Walaupun, kerajaan telah memperkenalkan beberapa program dan pertubuhan-pertubuhan hak asasi manusia akan sentiasa berusaha membasmi amalan-amalan ini dengan bantuan pendidikan, ancaman azab dan insentif kewangan, infanticide wanita adalah berterusan.

Dalam negeri Rehman Salar, usahawan opines, “ibu bapa sering cenderung untuk lupa bahawa asal usul seseorang kanak-kanak adalah seorang wanita. Mereka merasakan bahawa apabila mereka menjadi tua, anak mereka akan kelihatan selepas mereka sementara anak perempuan akan kelihatan selepas suami dan undang-undang. Sistem keluarga bersama di negara kita adalah juga bertanggungjawab untuk ini setakat yang besar. Jika kita menerima pakai budaya keluarga nuklear dan memperkenalkan manfaat usia, orang akan belajar sendiri bergantung dan melayan anak-anak dan anak-anak perempuan yang sama.”

Di India, di negeri Tamil Nadu mendahului Carta kes infanticide wanita. Daerah di Salem, Dharampuri dan Madurai telah menunjukkan peningkatan sebanyak hari dalam jenayah itu. Infanticide perempuan yang diamalkan oleh banyak castes yang berbeza dan menunjukkan prejudis yang kuat terhadap wanita di seluruh negara.

Ramya Venkateshwara Yayasan Ray berkata, “orang-orang berfikir bahawa wanita adalah seks lebih rendah. Dari satu segi kita bercakap tentang persamaan jantina tetapi pertempuran unending. Anak yang dikatakan akan membawa nama keluarga ke hadapan. Ia hampir tidak perkara jika anak perempuan itu lebih berupaya daripada anak. Ia adalah anak yang lebih dimanjakan dan dihargai. Wanita yang sudah tidak berupaya melahirkan anak sering diejek dan didera dan bahkan tercampak keluar dari rumah suami mereka. Mengapa kita lupa bahawa di pelbagai peringkat wanita di negara kita telah berdiri bahu ke bahu dengan lelaki? Boleh kita lupa Rani Laxmibai berani daripada Jhansi, Razia Sultana, Sarojini Naidu, Kasturba Gandhi dan lain-lain yang banyak?”

Infanticide wanita membawa kepada peningkatan ketidakseimbangan nisbah jantina. Dalam castes tertentu, wanita dianggap lebih jahat daripada lelaki kerana haid dan bersalin yang dianggap boleh mencemarkan. Dalam tempoh ini kebanyakan wanita tidak dibenarkan untuk memasuki kuil atau dapur dan juga peralatan mereka dipisahkan.

Mengikut statistik, hanya dua daripada setiap lima wanita di India akan celik dan 41 peratus daripada wanita di bawah umur 14 akan menjauhi daripada pergi ke sekolah.

Pelbagai kaedah yang kejam yang digunakan oleh ibu-bapa untuk membunuh bayi perempuan. Biasanya, bidan akan diupah untuk menjalankan tugas, yang Suap susu yang dicampur dengan sap tumbuh-tumbuhan yang beracun atau racun makhluk perosak kepada bayi, padi (beras dengan sekam yang) yang slits di leher anak yang baru dilahirkan, Makan garam untuk meningkatkan tekanan darah atau barangan walaupun mereka memberikan bayi tersebut ke dalam periuk tanah liat. Dalam beberapa kes bayi perempuan akan kebuluran atau dehidrasi oleh ibu bapa dan malah yang dibalut dalam tuala basah untuk menangkap radang paru-paru. Teknik ini telah telah disampaikan dari generasi dalam negara kita dan terus boleh diturunkan lagi.

Perempuan yang hidup adalah pada risiko yang berterusan daripada pengabaian dan diskriminasi. Menurut laporan oleh UNICEF, Gadis India jarang dibawa ke pusat-pusat kesihatan dan diberi makanan dan pakaian daripada kanak-kanak lelaki yang lebih rendah. Lagi risiko kematian adalah lebih tinggi dalam kanak-kanak perempuan daripada dalam kanak-kanak lelaki.

Menurut Seema Gulia, seorang peguam dari Delhi, “undang-undang di negara kita gagal untuk menghentikan jenayah. Undang-undang dibuat bagi menghukum pesalah itu selepas jenayah yang telah dilakukan. Rakyat tidak takut undang-undang. Pihak polis yang tidak membantu dalam kes-kes tersebut. Kebanyakan kes infanticide di negara akan dibuat untuk kelihatan seperti kematian semulajadi dan sering pergi tanpa disedari. Ianya hanya dengan menyebarkan kesedaran umum bahawa sesuatu boleh dilakukan dalam negara masih bergelut dengan kejahatan sosial sifat kubur.”

Pelbagai pertubuhan bukan kerajaan telah intervened di pelbagai peringkat dan telah memulakan beberapa program untuk mencegah infanticide wanita seperti menyediakan kaunseling kepada ibu-ibu di luar bandar, insentif kewangan dan kemudahan kesihatan dan pendidikan. Tetapi menyebarkan kesedaran dan menyediakan kemudahan-kemudahan ini cukup untuk menghapuskan satu kejahatan yang hadir sejak zaman di negara kita. Kita panggil diri kita sebuah negara maju tetapi apabila ia datang kepada kejahatan sosial kita masih tidak bebas.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *