Wabak krisis hutang kerajaan Greece

Wabak krisis hutang kerajaan Greece

Sepanjang tempoh enam bulan, krisis hutang, naik dan turun di Eropah, Standard miskin di, Moody’s dan Fitch, orang biasa dengan nama-nama yang sering muncul bersama-sama dengan Greece, dan masing-masing seolah-olah membawa berita buruk.

Krisis hutang kerajaan Greece

Disember 8, 2009, Fitch mengambil menerajui dalam penarafan kredit berdaulat Greece dari “A-” mengurangkan “BBB”, manakala prospek kewangan Kerajaan Greek yang dikenali sebagai “negatif.” 14 hari kemudian, Moody’s akan menjadi penarafan kredit berdaulat jangka pendek oleh A-1 ke tahap A-2. Pada masa ini, krisis hutang Greek akhirnya tercetus.

April 22, 2010, agensi penarafan kredit AS Moody yang mengumumkan bahawa penarafan kredit pengurangan hutang Greek. Pasaran bon Greek, harga jatuh pada hari yang sama, kos pembiayaan (hasil) melonjak. April 23, dana kewangan antarabangsa (IMF) mengumumkan bahawa kerajaan Greek secara rasmi memohon pinjaman kepada organisasi, memerlukan penyelamat.

April 27, 2010, agensi penarafan kredit antarabangsa Standard & Poor dari Greece berdaulat penarafan kredit jangka panjang dari BBB yang dikurangkan kepada BB, penarafan kredit berdaulat jangka pendek dari A-2 ke B, tinjauan penarafan sebagai negatif. Di samping itu, Standard & Poor juga diturunkan penarafan kredit dan Greek Bank Negara, Euro Bank, Alpha Bank Piraeus Bank. Ia bermula sejak euro sejak negara-negara zon euro, penarafan kredit berdaulat jangka panjang pertama adalah dinilai sebagai remeh. Ini mendalam krisis hutang luar untuk maklum panik Yunani, yang mencetuskan keadaan pasaran global yang bergelora.

Negara-negara Eropah yang lain dengan cepat menjadi sasaran turun taraf tiga besar. Penghujung April, Standard & Poor berdaulat penarafan kredit jangka panjang Portugal dari A ke A-. Awal Mei, Moody’s Aa2 untuk di Perancis penarafan kredit berdaulat pada senarai negatif-tahap watch, turun dua langkah dan dibangkitkan kemungkinan amaran. Akhir Mei, Fitch mengumumkan pemerintah Sepanyol yang penarafan diturunkan kepada AA dari tahap gred AAA. Akibatnya, krisis hutang krisis hutang Greek mula berkembang di Eropah. Mencetuskan panik di pasaran global, Amerika Syarikat dan pasaran saham dunia menjunam.

Pelan Penyelamat Greek EU oleh 750 bilion

Krisis hutang Eropah yang dipertingkatkan. April 2, zon euro dan program IMF bantuan oleh Greece. Kandungan utama program, zon euro dan IMF secara bersama menyediakan 110 bilion Euro untuk pinjaman Greek selama tiga tahun di tempat; Kumpulan pertama 30 bilion Euro dana di dalam lalu meletakkan di tempat-tempat di Kerajaan Greek untuk membayar bila tiba masanya 85 bilion Euro dalam hutang.

Walau bagaimanapun, Penyelamat ini pakej tidak cukup untuk menenangkan perasaan di pasaran. Pelabur yang tindakan EU untuk membantu Greece terlalu lambat, terlalu lemah. Krisis hutang telah merebak ke Greece, Portugal, Sepanyol dan Itali juga, pergolakan pasaran kewangan yang semakin meningkat. Protes domestik Yunani, pasaran kredit yang mengetatkan, 6 Mei U.S. pasaran saham muncul tidak dapat menjelaskan penurunan nilai matawang yang drastik Greek rasa krisis di pasaran mungkin sama seperti tahun Lehman apabila terdapatnya adik-beradik, mempunyai krisis yang sistemik.

Semua ini menyebabkan beberapa hari selepas EU lain kewangan Menteri-Menteri yang mengadakan pertemuan untuk membincangkan pertahanan diri. Menteri Kewangan Sweden berkata pada permulaan Berg, jika anda tidak boleh meletakkan penyelesaian yang meyakinkan, maka defisit oleh “penularan” negara akan menjadi spekulator “Serigala kelakuan” mangsa.

10 Mei, Menteri Kewangan EU-27 di Brussels selepas rundingan segera, memperkenalkan “euro dan kestabilan pakej.” Di bawah pelan ini, Kesatuan Eropah akan menubuhkan satu dana sehingga 750 bilion Euro untuk membantu krisis kewangan dan hutang yang muncul di negara-negara euro, untuk mengekalkan kestabilan euro. Tujuannya adalah untuk mengelakkan spekulasi dalam pasaran kewangan, euro, krisis hutang Negeri pelaksanaan langkah-langkah pelepasan.

Sejarah mekanisme Penyelamat kewangan terbesar terdiri daripada tiga bahagian, yang 440 bilion Euro oleh negara-negara zon euro memberi asas persetujuan bersama antara tiga tahun, 60 bilion Euro akan EU “Lisbon Perjanjian” sebagai asas peruntukan-peruntukan yang berkenaan, oleh Suruhanjaya Eropah yang timbul dari pasaran kewangan, sebagai tambahan kepada Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) akan menyediakan 250 bilion Euro. Program bantuan baru akan, apabila perlu, Portugal dan Sepanyol untuk defisit fiskal yang tinggi, ketidakstabilan yang dihadapi oleh negara untuk memberikan sokongan.

Dengan serta-merta selepas pelan Penyelamat, pelaksanaan daripada Bank Pusat Eropah berkata ia akan “mengganggu” untuk memastikan pasaran “kedalaman dan kecairan. 10 Mei, Bank Pusat Eropah mula membeli bon. Walau bagaimanapun, Bank Pusat Eropah mengatakan bahawa campur tangan ini adalah jenis campur tangan yang sterilized, yang menambah jumlah jumlah Mata Wang sistem kewangan.

ECB juga memulakan semula pinjaman kadar tetap tiga bulan tanpa had, yang merupakan alat yang penting terhadap krisis pasaran kredit, Bank Pusat Eropah. Bank negara Jerman, Perancis dan Itali berkata dalam pembelian bon-bon kerajaan 10 hari telah bermula, tetapi tidak menyediakan keadaan tertentu. Bank Pusat Eropah dan Fed telah diambil semula mekanisma Pertukaran dolar euro. 9 Mei, Presiden Obama Jerman Canselor Angela Merkel dan Presiden Perancis Nicolas Sarkozy menyatakan keperluan untuk mengambil tindakan tegas untuk mengembalikan keyakinan pelabur. Ini menunjukkan bahawa Amerika Syarikat adalah sangat bimbang tentang di Eropah krisis akan menjejaskan pemulihan ekonomi Amerika Syarikat.

EU dan Bank Pusat Eropah bergerak untuk memandu perhimpunan pasaran global. Mungkin 10 euro yang melompat ke 1.3 dolar AS dalam satu swoop yang jatuh. Kos pinjaman 10 tahun menurun hampir separuh, Greece juga meningkat di pasaran saham New York dibuka, Dow yang melonjak 400 mata atau lebih, manakala indeks utama yang tiga meningkat lebih daripada 4%. Pasaran Asia amnya meningkat. Indeks Nikei di Jepun ditutup sehingga 1.6%, Australia stok ditutup sehingga 2.7%, tanah besar China Shanghai komposit meningkat 0.4%, manakala Korea Selatan dan China Taiwan saham meningkat 1.8% dan 1.3%. Hong Kong Hang Seng Indeks meningkat 2.5%.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *