Urusan Kesihatan zakar – semua tentang kulup yang

Urusan Kesihatan zakar – semua tentang kulup yang

Walaupun sunat, atau ablation (memotong kaki) kulup itu telah menjadi sesuatu norma dalam budaya Barat, seluruh dunia tidak berkongsi amalan ini dan majoriti lelaki di seluruh dunia mempunyai kulup yang utuh. Di Amerika Syarikat, kelebihan berkhatan semakin dipersoalkan dan sedikit ibu bapa yang memilih pembedahan ini lahir. Malah, Terdapat beberapa faedah perubatan dalam membuang kulup itu dan kajian terkini telah menunjukkan bahawa bahagian ini elastik kulit sebenarnya memainkan peranan penting dalam fungsi zakar. Memahami fungsinya dan mengekalkan kesihatan kulup boleh meningkatkan pengalaman keseronokan seksual.

Apakah kulup itu?
Kulup, juga dikenali sebagai prepuce, adalah dua lapisan kulit yang berfungsi sebagai meliputi untuk kelenjar atau kepala zakar. Bertentangan dengan kepercayaan popular, kulup yang tidak berlebihan atau sia-sia dan sebenarnya menghidangkan beberapa fungsi yang penting. Struktur kulup tersebut adalah seperti berikut:
• Untuk lapisan luar kulit yang diperluaskan dari kulit yang meliputi batang zakar.
• Satu lapisan dalaman tisu mucocutaneous.
• Sebuah band frenar yang menyertai lapisan dalaman dan luar kulup itu; kugiran ini mengetat apabila zakar yang lembik untuk mengecilkan pembukaan kulup tersebut kerana ia meliputi zakar dan kursus untuk membenarkan penarikan balik sarung keris semasa ereksi.
• Frenulum, band nipis tisu di bawah Kepala zakar.

Fungsi-fungsi dalam kulup
Terdapat beberapa fungsi dikenali kulup, yang dihuraikan seperti berikut:
• Pembangunan tisu mukosa yang merangkumi kelenjar dan lapisan dalam kulup tersebut.
• Untuk melindungi zakar bayi daripada kesan kerosakan ammonia dan najis.
• Berkhidmat sebagai perlindungan terhadap geseran dan chafing.
• Untuk sentiasa kelenjar daripada pengeringan melalui pengeluaran semulajadi emollients (pelembab kulit).
• Bertindak sebagai pelincir yang semula jadi dan menghasilkan satu pelindung waxy yang meliputi untuk kelenjar;
• Untuk memudahkan melancap.
• Untuk membantu dalam mukaddimah dan penembusan.
• Untuk merangsangkan g-spot rakan seksual.
• Memberi perasaan keseronokan seksual melalui bilangan erogenous reseptor yang besar.

Masalah kulup
Ia adalah jelas bahawa kulup yang lebih kompleks daripada yang dipercayai, dan oleh yang demikian, ia adalah terdedah kepada pelbagai isu-isu yang boleh menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan dan mengganggu fungsi seksual dan kegiatan seks. Antara isu-isu lazim yang menjejaskan kulup tersebut termasuklah:
• Balanitis – jangkitan kepala dan kulup, yang boleh menyebabkan bengkak, gatal-gatal dan pembakaran, pelepasan cheesy, dan persetubuhan yang menyakitkan.
• Phimosis-keadaan ini berlaku apabila kulup itu terlalu ketat untuk ditarik balik atas kepala itu dengan mudah. Phimosis boleh menyakitkan, dan ia boleh menjejaskan keupayaan untuk melibatkan diri dalam persetubuhan. Regangan kulup tersebut dari semasa ke semasa, dengan bantuan lembut pelembab, boleh membantu untuk mengurangkan keadaan ini.
• Paraphimosis – sama phimosis, paraphimosis merujuk kepada keadaan di mana kulup itu boleh ditarik, tetapi kemudian mengetat di crown zakar dan tidak boleh ditarik balik atas kepala. Kerana ini boleh menyekat aliran darah ke zakar, ia secara umumnya dianggap sebagai satu isu penjagaan segera.

Menjaga ia sihat
Lelaki dengan kulup yang utuh mempunyai kelebihan yang lebih meluas reseptor saraf daripada rakan-rakan mereka yang circumcised, tetapi perhatian kepada penjagaan kulup adalah penting untuk mengelakkan masalah ini tisu zakar yang penting sihat. Vitamin yang memberi sokongan kepada tisu dan mengekalkan kelembapan dan suppleness kulit adalah bahagian yang penting dalam Rejimen penjagaan zakar. Menggunakan formula vitamin khusus zakar yang (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki Man1) boleh membantu untuk memastikan bahawa kulup yang secukupnya disuburkan, merangsang aliran darah ke kawasan tersebut dan mengekalkan keanjalan dan responsif kulit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *