Untuk mendapatkan lebih banyak kekuatan dan Stamina termasuk madu dalam makanan harian anda

Untuk mendapatkan lebih banyak kekuatan dan Stamina termasuk madu dalam makanan harian anda

Orang mula memakan madu lama kembali. Sebagai pemanis semulajadi yang kita menggunakan banyak confectioneries dan ubat-ubatan. Ianya dikenali sebagai penggalak tenaga, kerana ia adalah sumber yang kaya dengan karbohidrat yang semulajadi. Faedah-faedah lain madu akan menggunakan ia sebagai ubat semula jadi bagi penyakit dan sebagai seorang pembina sistem imuniti.

Manfaat kesihatan madu boleh dikreditkan kepada komposisi yang kaya. Madu lebah mengambil madu dari bunga-bunga bloomed dan ini sendiri mengandungi sukrosa dan air. Apabila mencecah madu ini lebah lebah gatal menambah enzim dan ini mewujudkan sebatian kimia tambahan yang memeluk sukrosa fruktosa dan glukosa. Oleh itu madu yang kita gunakan untuk tujuan yang berbeza hampir mengandungi 80% daripada gula semula jadi, air 18% dan 2% mineral.

Apabila kita berasa lesu ia adalah lebih baik untuk mengambil spoonful satu daripada madu akan di sebalik minuman tenaga, kerana karbohidrat yang hadir ia membantu untuk mendapatkan kekuatan dan stamina. Madu dikenali sebagai penggalak segera kerana ia mempunyai keupayaan untuk meningkatkan prestasi dan mengurangkan keletihan. Manakala glukosa yang hadir dalam madu memberikan tenaga segera kepada tubuh, fruktosa yang akan membekalkan tenaga yang berterusan.

Antara faedah kesihatan yang lain yang ketara adalah kuasa madu ini sebagai satu pembina sistem imuniti. Anti-bakteria ini dan sifat-sifat antioksidan madu memberi penghadaman yang lebih baik, kekebalan terhadap penyakit dan menyihatkan tubuh badan. Sifatnya yang anti-bakteria menjadikannya antiseptik yang baik untuk melecur dan luka. Madu juga memberikan beberapa kesan yang menggalakkan kesihatan kardiovaskular. Jika dibandingkan dengan lain-lain jenis gula, madu boleh memastikan tahap tahap gula dalam darah secara berterusan dengan mengawal gula darah dan insulin. Selain itu, ia mempunyai keupayaan untuk memastikan tahap HDL kolesterol tinggi dan tahap lipid darah dan LDL-kolesterol rendah. Beberapa kajian juga menunjukkan madu dan kesan-kesan yang positif dalam pelbagai kanser tertentu.

Faedah-faedah tambahan madu adalah ia akan mengurangkan kebimbangan, memberi tidur yang baik, dan berkesan dalam merawat penyakit-penyakit seperti penyakit jantung, osteoporosis, kehilangan ingatan, dementia dan lain-lain. Walaupun sesetengah orang mengesyorkan madu bersama-sama dengan susu untuk mengurangkan berat badan dan madu yang dicampur dengan air untuk meningkatkan berat badan. Apakah sebab saintifik di sebalik ini yang saya tidak tahu? Adakah ia berkesan atau tidak berkesan yang juga saya tidak tahu? Mari kita bergantung pada penyelidik untuk mendapatkan jawapan yang betul ini.

Madu yang disediakan hari berbeza dari segi tekstur dan warna bergantung kepada sumber nektar yang dikunjungi oleh honeybees tersebut. Di Amerika Syarikat beberapa jenis madu yang 300 disediakan. Madu boleh didapati dalam warna-warna yang antara hampir tak berwarna hingga perang gelap. Apabila rasa akan lembut ke cahaya yang berwarna, ia akan menjadi lebih kuat apabila ia mencapai warna gelap. Lebah yang melawat bunga putih yang kecil daripada semak blueberry akan mengumpul lampu permulaan kuning jingga berwarna madu dan madu jenis ini adalah kebanyakannya tersedia di England dan di Michigan. Di New York, Ohio, Pennsylvania madu biasa dijumpai adalah madu gandum berwarna gelap. Sementara itu Californians akan menjadi biasa dengan cahaya berwarna dan ringan berperisa sage madu. Jadi madu dihasilkan di setiap Amerika bergantung kepada kepelbagaian bunga madu tersedia ada.

Seperti makanan orang yang menonton di televisyen rumah yang berkaitan dengan perkhidmatan daripada pembekal seperti Verizon FiOS TV, saya sering mencatat tips dan resipi hidangan yang sihat dan mudah untuk masak. Dan di sesetengah rancangan mereka menggunakan madu untuk memasak hidangan yang manis seperti custards dan puding. Dalam kebanyakan kek menunjukkan mereka menggunakan madu sebagai topping kek. Dengan mengambil kira manfaat kesihatan madu kita perlu membuat keputusan sama ada kita perlu termasuk madu dalam makanan harian kita atau tidak.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *