Umbilicoplasty: usaha untuk butang perut yang sempurna

Umbilicoplasty: usaha untuk butang perut yang sempurna

Kanak-kanak kecil biasanya ingin mengetahui mengapa kita mempunyai butang perut. Malah, siapa yang tidak suka untuk menikmati sedikit navel-gazing, membandingkan navels sendiri kepada orang-orang rakan-rakan mereka? Ia adalah apabila kita rasa kurang di Jabatan butang perut, sama ada kerana kita adalah terlalu kecil, terlalu besar atau bahkan tidak wujud, yang navel-gazing kami bertukar kepada tekanan.

Perkara yang baik, maka, bahawa apa-apa prosedur sebagai umbilicoplasty wujud. Ia merupakan pembedahan plastik untuk bayar butang perut kepada penampilan yang lebih wajar atau estetik, dan ia boleh dijalankan dalam kira-kira sejam menggunakan bius setempat sahaja. Bahagian Kecantikan adalah ia meninggalkan parut hampir tiada, agak murah dan hampir sentiasa mempunyai keputusan yang tetap. Apakah tidak ke suka?

Sesetengah orang, Walau bagaimanapun, nampaknya telah tiada butang perut, dengan Czech supermodel dan Seluar model Karolina Kurkova yang mungkin contoh kontemporari yang terkenal.

Apakah butang perut?

Butang perut adalah bekas luka yang kita manusia – dan semua mamalia – dibiarkan dengan selepas menghabiskan kira-kira sembilan bulan dalam rahim ibu kita. Parut yang menentukan tempat di mana kord memutuskan melekat kami plasenta, yang disuburkan kami ketika kami berada dalam utero. Kemurungan (lubang) di tummies kami adalah menandakan di mana kord bertugas fascia yang asas.

Apabila kita berada di dalam rahim, kita Jangan bernafas udara atau menikmati makanan tiga-hidangan gourmet. Malah, kita juga Jangan minum susu ibu kami. Sebaliknya, Semua nutrien yang kita perlu – serta oksigen – dihantar melalui tunjang memutuskan, yang terdapat di dalam plasenta.

Organ ini, unik untuk mamalia, bayi yang melekat ke dinding rahim. Serta menyuburkan kami, plasenta juga membolehkan sisa untuk dibuang, melalui ia dan akhirnya buah pinggang ibu. Selepas bayi akhirnya dihantar, plasenta dihantar juga. Selamat tinggal, plasenta. helo baby! Hello, butang perut!

Innie vs Outie vs penampilan asing

Kadang-kadang, apabila tunggul umbilical bayi menurun dan menyembuhkan, Junior yang kecil dibiarkan pakreas yang gagal Sila – biasanya dirujuk sebagai “outie”. Perbahasan mengenai innies vs outies adalah berterusan, dengan kebanyakan manusia lebih suka bekas.

Kami biasanya mempunyai outies kerana kulit tambahan baki dari kord memutuskan, walaupun kadang-kadang mereka adalah hasil daripada satu memutuskan hernia. Ini berlaku apabila sebahagian usus protrudes melalui sebahagian daripada dinding usus yang lemah, dan dalam keadaan yang tidak merbahaya yang boleh ditetapkan dengan mudah.

Sesetengah orang, Walau bagaimanapun, nampaknya telah tiada butang perut, dengan Czech supermodel dan Seluar model Karolina Kurkova yang mungkin contoh kontemporari yang terkenal. Cik Kurkova, untuk semua niat dan tujuan, nampaknya mempunyai indentation yang halus, sedikit sebagai sebuah pusat. Dia tidak akan mengulas mengenai bagaimana ini datang untuk lulus, tetapi ejen beliau meyakinkan ahli-ahli yang ingin tahu akhbar bahawa beliau bukanlah asing.

Kebanyakan orang yang seolah-olah telah ada butang perut telah pembedahan untuk membetulkan masalah seperti hernia memutuskan untuk, atau telah dilahirkan dengan keadaan di mana usus dan perut mencucuk melalui satu lubang di dinding perut, yang perlu membetulkan, biasanya tidak lama selepas kelahiran. Orang lain kehilangan navels mereka sebagai orang dewasa, cantuman kulit yang berikut atau jenis pembedahan perut yang lain. Ramai yang membuat keputusan untuk mempunyai umbilicoplasty untuk membetulkan keadaan, dan sama ada memberi mereka satu butang perut yang baru, atau membawa outie mereka kembali. Lain-lain, seperti Kurkova, memilih untuk terus melihat Marikh.

Umbilicoplasty: Asas

Dalam kebanyakan kes, umbilicoplasty adalah satu prosedur yang sangat berterus terang. Tambahan kulit dari kawasan perut butang diambil untuk membentuk Pusat. Bit pandai adalah bahawa parut akan hati-hati tersembunyi, supaya operasi adalah tidak jelas dengan mata kasar (melainkan jika anda melihat sangat sangat dekat).

Sesetengah orang memilih umbilicoplasty atas sebab-sebab yang disebutkan di atas; satu lagi sebab yang agak biasa adalah kerana kehilangan berat badan yang dramatik atau hamil, yang mana boleh mengubah bentuk butang perut. Sila ambil perhatian bahawa jika anda hamil selepas pembedahan, atau mendapatkan sejumlah besar berat badan, keputusan tidak mungkin apa yang dimaksudkan.

Jika anda mempunyai sebarang butang perut – atau jika anda mempunyai tuck perut yang memerlukan baru tentera laut perlu dibentuk – kemudian pakar bedah plastik anda boleh dengan mudah membuat yang baru. Luar lubang baru untuk tentera laut di potong, kemudian batang jagung butang perut dibawa ke hadapan dan dijahit ke dalam tempat. Sesetengah orang memilih untuk mempunyai batang jagung yang disimpan pendek supaya kulit luar akan menariknya turun, mencipta butang perut yang kelihatan lebih muda. Membincangkan keperluan anda dengan pakar bedah anda terlebih dahulu.

Jika anda perlu memilih butang perut pembedahan, pastikan anda menggunakan hanya seorang pakar bedah lembaga disahkan, atau yang setaraf dengannya. Operasi adalah agak kecil dengan beberapa kesan sampingan, dan kebanyakan orang boleh walaupun kembali bekerja pada hari yang sama, atau pada hari berikutnya. Kerana sutures yang dissolvable, terdapat sedikit rawatan susulan yang diperlukan.

Midriffs yang menakjubkan

Seperti baring midriffs menjadi lebih bergaya – bersama-sama dengan butang perut Bertindik – pakar bedah kosmetik akan melihat peningkatan dalam bilangan penduduk yang memilih untuk pembedahan umbilicoplasty. Malah, banyak tawaran menembusi butang perut dalam masa yang sama. Sesetengah orang memilih untuk tuck perut, atau abdominoplasty, serta untuk menjadikan keseluruhan kawasan yang kelihatan lebih svelte dan anggun.

Menurut the New York Times, kenaikan umbilicoplasty pembedahan menunjukkan “tiru budaya” di midriff. “Tersembunyi selama beberapa dekad, Pusat itu kini Pusat apa yang dianggap seksi, flaunted dalam gelombang perut-baring pakaian dan Artikel berita di atas lipat memikirkan Mawi di bagi,” dikatakan dalam satu artikel tentang umbilicoplasty. Dikatakan bahawa “kira-kira satu pertiga daripada Kolej wanita” telah dipilih untuk menembusi navels mereka.

Butang perut Organ pengekstrakan

Hari ini, butang perut tidak hanya untuk memelihara bayi atau melihat baik dicucuk. Pakar bedah London telah mempelopori pembedahan untuk mengeluarkan organ-organ melalui orifice ini kecil, meninggalkan hampir tiada parut.

Mr Barry Paraskeva menggunakan pembedahan ‘ keyhole ‘ laparoskopi untuk membuang organ-organ seperti lampiran dan pundi hempedu melalui Pusat. Berdasarkan pada di Imperial College London Healthcare NHS Trust, beliau mendakwa mampu untuk mengalih keluar lampiran yang hanya dalam masa 20 minit menggunakan prosedur Nya – dan membenarkan pesakit pulang ke rumah pada hari yang sama.

“Mempunyai sebuah pelabuhan akses tunggal mengurangkan ketidakselesaan kepada pesakit, mengurangkan risiko jangkitan dan oleh kerana potongan yang melalui butang perut, pembedahan scarless,” Tempahan katanya dalam temuramah dengan BBC. Teknik-teknik yang sama yang kini sedang bekerja ke organ-organ mengambil keluar melalui orifices tubuh badan lain yang dianggap lebih “asli” – seperti rektum.

Maklumat dalam artikel ini tidak bertujuan untuk menggantikan perubatan kepakaran dan nasihat daripada penyedia jagaan kesihatan anda. Kami menggalakkan anda untuk membincangkan keputusan mana-mana rawatan atau penjagaan dengan pembekal penjagaan kesihatan yang sesuai.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *