Ultrasound untuk mengesan kanser payudara

Ultrasound untuk mengesan kanser payudara

Wanita dengan sejarah keluarga kanser payudara adalah dinasihatkan supaya menjalani pemeriksaan berkala supaya jika mereka membangunkan penyakit ia boleh dikesan di peringkat awal itu sendiri dan terdapat peluang yang baik untuk rawatan lengkap. Bagi mereka yang mempunyai saudara-mara darah mereka yang mengembangkan kanser di tiga puluhan mereka, risiko adalah tinggi terutamanya. Jika anda ibu, nenek atau sebenarnya menghidapi kanser payudara semasa masih di tiga puluhan mereka anda sesuai dengan profil risiko yang sangat tinggi dan pemeriksaan kerap dinasihatkan.

Jika anda berada pada risiko untuk kanser payudara yang membangun, mendapat ultrasound payudara yang dilakukan di samping itu untuk mamogram rutin. Wanita berisiko tinggi untuk membangunkan penyakit yang amat ditakuti sering menganggap mastectomy sebagai pilihan pencegahan. Kaedah ultrasound untuk mengesan kanser payudara mungkin berguna untuk Kumpulan ini wanita dengan menyediakan lebih kuat salah satu cara mengesan kanser payudara pada peringkat awal menghidap penyakit itu.

Mammograms adalah yang paling sesuai untuk mengesan sel-sel kanser apabila tisu payudara yang berlemak. Kadar kejayaan pengesanan sel kanser adalah setinggi 98% apabila tisu payudara yang berlemak. Tetapi di kalangan wanita yang mempunyai payudara yang tebal tisu, sel-sel kanser boleh Sembunyi di dalam dan akan camouflaged oleh ketumpatan. Soalan-soalan yang penyelidik telah mencuba untuk menjawab adalah apa yang boleh dilakukan untuk meningkatkan peluang untuk mengesan sel-sel kanser payudara dalam tisu payudara yang tebal. Ultrasound payudara yang seolah-olah menjadi jawapan.

Wanita yang telah menopaused atau akan menghampiri menopaus mempunyai tisu payudara padat yang digantikan dengan tisu lemak. Mammograms boleh mengesan tumor dalam wanita-wanita yang walaupun sebelum mereka menjadi cukup besar untuk dirasa. Tetapi di kalangan wanita muda dengan tisu payudara yang lebih padat, ultrasound teknologi yang membuktikan sangat berharga dalam mengenal pasti tisu keabnormalan.

Penyelidikan dijalankan ke atas mammograms dan ultrasound mendapati bahawa di kalangan wanita dengan buah dada yang padat, mamogram yang dikesan kira-kira 48% daripada tumor yang sangat kecil. Tetapi apabila mamogram yang digabungkan dengan ultrasound payudara yang, hampir 94% daripada ketumbuhan yang dikesan. Ultrasound payudara adalah alat yang baik untuk menambah kepada senjata teknik pemeriksaan terutama sekali bagi wanita yang menunjukkan risiko yang tinggi untuk membangunkan penyakit kanser payudara.

Penyelidikan Perubatan masyarakat ini sentiasa berusaha untuk mencari penawar bagi penyakit yang amat ditakuti yang dipanggil kanser. Semakin banyak kita mengkaji mengenainya lebih memahami kita dan semakin kita menerokai kaedah meramalkan kanser di awal fasa itu sendiri. Dengan kemajuan besar yang dibuat setiap tahun, hari kita menakluk penyakit dan mencapai teknologi untuk benar-benar penawar ini tidak terlalu jauh ke hadapan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *