Ulat yang boleh menyelamatkan nyawa anda

Ulat yang boleh menyelamatkan nyawa anda

Di kaki kencing manis, luka dengan cepat menjadi satu masalah kerana mereka gagal untuk sembuh dan sering boleh menjadi jangkitan yang mengancam nyawa. Apakah kaedah anda akan bersedia untuk menjalani untuk mengelakkan Amputasi atau jangkitan yang boleh meletakkan anda di hospital atau bahkan kubur? Banyak rawatan yang tidak konvensional yang muncul untuk membantu menyelamatkan nyawa dan menyembuhkan luka. Pendahuluan hari termasuk Perak sos, madu dan bahkan maggots.

Anda akan bersedia untuk menjalani terapi ulat untuk menyembuhkan luka anda? Dalam artikel semalam saya dapati di Syracuse.com, Frank Linda bercakap tentang merawat luka dia dengan terapi ulat dan menyelamatkan kakinya dan hidupnya. Walaupun proses ini mengambil masa dua tahun, luka tumit telah sembuh dan tulang dijangkiti telah sembuh dan kulit yang baru telah dibangunkan. Dia walaupun telah berhenti beliau kerusi roda dan berjalan di atas dirinya sendiri.

Mari kita bincangkan rawatan ini. Selama bertahun-tahun, terapi ulat telah digunakan. Pada zaman purba, mereka telah digunakan untuk luka yang bersih. Walaupun sebelum masa itu, bumi telah digunakan ulat untuk membuang tisu-tisu mati, dijangkiti. Ini adalah teknologi asas yang digunakan untuk membantu menyembuhkan luka ini, kerana ia memastikan mati dan tisu-tisu yang dijangkiti akan dihapuskan tanpa kerosakan tisu-tisu yang sihat. Ia bermula sebagai teknologi dalam tahun 1930-an yang Bilakah maggots telah dihasilkan secara komersial. Walaupun ia jatuh nikmat selama bertahun-tahun, ia telah dikembalikan sebagai pilihan apabila segala-galanya gagal dan apabila doktor dan pesakit bersedia untuk mencubanya.

Apakah rawatan lain perlu dibicarakan terlebih dahulu? Antibiotik; Rawatan penjagaan luka yang merangkumi agresif penyingkiran tisu mati (debridement); Kawalan gula darah kencing manis yang ketat; Penyingkiran tabiat seperti Merokok; Offweighting kawasan tersebut (iaitu tidak ada tekanan untuk luka); Kaedah penjagaan luka lebih maju; Pembedahan pintasan; Hyperbaric oksigen. Mana-mana dan semua ini boleh digunakan, tetapi jika mereka gagal, anda akan bersedia untuk mencuba maggots?

Terapi ulat telah terbukti berkesan dan meningkatkan luka apabila rawatan lain gagal. Sekarang ini bukan ulat lalat kejiranan anda, atau anda boleh meletakkan maggots sendiri pada luka anda. Komersil, maggots “steril” telah dibangunkan untuk tujuan ini. Menggunakan ubat tahan sakit, mereka akan digunakan dan dibenarkan untuk bekerja pada luka. Maggots yang akan kemudian dikeluarkan sehari atau dua selepas bermula dan dilupuskan. Ini bukanlah satu rawatan, tetapi selalunya memerlukan kitaran rawatan tetapi menyediakan satu pilihan bagi luka yang degil, nonhealing.

Saya telah melihat kerja-kerja maggots dan telah melihat peningkatan besar dalam luka melalui terapi mereka. Salah satu pesakit mempunyai kehidupannya yang dilindungi selepas hari luka yang dijangkiti yang dirawat dengan maggots disimpan penyebaran berjangkit dari kawasan lain dan kerosakan tulang tambahan. Adalah rawatan pertama orang perlu menjalani terapi ulat? tidak. Ia dipertimbangkan? Benar-benar. Seperti yang kita terus mencari rawatan baru untuk mempercepatkan penyembuhan luka kencing manis, rawatan tidak berjaya sekiranya Diskaun atau diabaikan. Jika anda boleh mengendalikan terapi ini, ia boleh menyelamatkan kaki anda dan bahkan boleh menyelamatkan hidup anda.

Hakcipta Terpelihara (c) 2008 Gunung Barat kaki & Institut buku lali

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *