UK menghadapi bajet yang ketat kerana rosak ekonomi

UK menghadapi bajet yang ketat kerana rosak ekonomi

Mengikut kajian baru oleh IFS, kerajaan perlu mencari 90 bilion pound untuk mengimbangi keluar bajet mereka.Ini akan berakhir berharga setiap keluarga British yang besar £2,840 setahun oleh 2017-18 cukai yang lebih tinggi atau pemotongan perbelanjaan awam. Analisis IFS datang selepas Canselor dikemukakan beliau bajet yang meramalkan defisit kerajaan terbesar sejak akhir Perang Dunia Kedua.
Alistair Darling memberitahu Dewan Rakyat bahawa kerajaan perlu meminjam £175bn tahun ini kerana kemelesetan ekonomi telah obliterated ekonomi di UK. Canselor bayang George Osborne berkata pengiraan IFS menunjukkan negara menghadapi “bombshell cukai rahsia”.

Ramalan

Balik potong yang drastik pada outgoings akan meniru keadaan yang dilihat pada tahun-tahun Thatcher pada pertengahan 1980-an, berkata IFS itu.
Penyelidik kewangan bebas meramalkan awam keseluruhan perbelanjaan akan turun sebanyak 0.1% setahun dalam sebenar syarat 2011-2014.
Ia berkata jika pemotongan bajet terus jatuh pada perbelanjaan sehingga 2017-18, jumlah perbelanjaan awam akan jatuh kembali ke peringkat tahun 2002.
Ini akan menghapuskan semua kenaikan perbelanjaan yang dibuat oleh buruh parti dalam terma-terma buat dua di pejabat.
“Pihak Perbendaharaan penilaian kerosakan fiskal tempawan oleh krisis ekonomi dan kewangan semasa adalah menakjubkan,” kata IFS Pengarah Robert Chote.
“Ia memerlukan dua Parlimen penuh pelekap penjimatan untuk membaiki.”
IFS yang berkata cukai pada golongan yang tertinggi akan mengumpul banyak wang berbanding dengan saiz jurang bajet. Hanya 10% daripada jurang akan dibangkitkan oleh cukai-cukai baru, manakala 40% akan diambil kira oleh perbelanjaan potongan sehingga 2014, ia ditambah. Dan 50% selebihnya dijadualkan untuk Parlimen selepas seterusnya.

Pelaburan dan perbelanjaan awam

IFS yang menegaskan kerajaan merancang lebih daripada satu 50% dipotong dalam pelaburan awam dan menterbalikkan pendekatan sebelumnya yang bertujuan untuk mengekalkan modal pelaburan.
Ini bermakna bahawa wang yang ada untuk perkara-perkara seperti sekolah-sekolah baru, jalan raya, dan hospital-hospital akan minimum selepas 2011.
Selain itu, ia menunjukkan bahawa semua kenaikan sangat sederhana yang dirancang untuk tahun semasa berbelanja (gaji dan kos yang sedang berjalan) akan diambil dengan tinggi kos kadar faedah yang pelana dan membayar keluar lebih banyak faedah-faedah keselamatan sosial.
Ini bermakna perbelanjaan Jabatan (termasuk kawasan-kawasan seperti Kesihatan, pendidikan, dan Kepolisan) akan merosot sebanyak 2.3% setiap tahun.
Jika Jabatan-Jabatan yang membentuk lebih separuh daripada semua perbelanjaan Jabatan, telah dilindungi, maka akan ada bahagian yang lebih besar dalam Jabatan-Jabatan lain, sehingga 5%.
Ia adalah jelas bahawa ini boleh dicapai dengan “kecekapan simpanan” sahaja, IFS yang berkata.
Dan ia menambah bahawa dalam tahun empat yang berikut, 2017-8, perbelanjaan awam juga perlu tumbuh pada hanya 0.5% setiap tahun untuk memenuhi bajet yang dipotong sasaran tanpa meningkatkan cukai apa-apa lagi.

Kehilangan hasil

Keperluan bagi luka yang besar dalam perbelanjaan atau menaikkan cukai tidak hanya datang dari keterukan kemelesetan.
IFS yang berkata bahawa ia adalah juga untuk kehilangan output oleh ekonomi UK akibat luluh kredit, dan menambah Perbendaharaan telah dua kali ganda dengan anggaran keluasan kerugian itu.
Kehilangan hasil, dan oleh itu cukai pendapatan, contohnya daripada sektor kewangan, telah menyediakan sebuah kawah tetap kewangan awam, laporan berkata, bermakna Kerajaan boleh tidak hanya mengharapkan pemergian kemelesetan untuk mengisi jurang struktur dalam kewangan awam.
Dan ia berkata bahawa ia akan 2032 sebelum hutang kerajaan kembali ke tahap 40% dari KDNK yang telah sasaran Gordon Brown.

Memberi kesan pada orang kaya

IFS yang juga membuang keraguan tentang Perbendaharaan dengan kepercayaan bahawa ia akan menaikkan tambahan £7bn setahun oleh sukar rakyat terkaya, terutamanya pada gaji lebih £150,000.
Ia berkata terdapat ketidakpastian yang luar biasa tentang berapa banyak dana kadar cukai 50% baru menjana, menambah bahawa ia dapat meningkatkan tiada wang pada semua jika kaya menukar tabiat berbelanja mereka.
Ia juga memberi amaran bahawa jika sesetengah orang kaya memilih untuk meninggalkan negara dan menghabiskan kurang di UK, yang juga resit cukai yang lebih rendah di kawasan-kawasan lain, seperti resit VAT, bahkan sehingga sebanyak £1 .5bn.
Ia adalah juga ragu-ragu tentang rancangan untuk mengurangkan pelepasan cukai ke atas caruman pencen yang Perbendaharaan kata akan menaikkan .1bn £3. Skim ini adalah cacat dalam prinsip, ia berkata, dan akan sukar untuk dikuatkuasakan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *