Ujian diagnostik saraf dan pemeriksaan fizikal

Ujian diagnostik saraf dan pemeriksaan fizikal

Satu ujian saraf dinasihati oleh neurosurgeon yang atau pakar dalam Stroke Jika sebuah neuropati atau penyakit saraf yang ditunjukkan. Tempahan dari ujian saraf Berbungkus termasuk di sini mengumpul maklumat dan menilai:
. Sejarah perubatan pesakit yang mendapatkan maklumat mengenai gejala-gejala saraf dan isu-isu kesihatan yang berkaitan, fizikal atau mental
. Penilaian pelbagai fungsi saraf seperti bercakap dengan jelas, menyebut dengan betul, menggerakkan anggota badan dengan betul serta keupayaan untuk memegang gaya berjalan yang sesuai
. Ujian termasuk imbasan dan ujian pengimejan
. Ujian darah

Sebelum merancang untuk pergi ujian saraf, pesakit perlu sedar sedikit tentang bagaimana untuk pergi pada prosedur pemeriksaan keseluruhan. Pertama, ia adalah kedap penentang bagaimana ujian dijadualkan mengikut gejala-gejala dengan pesakit. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang tidak boleh dikaitkan pelbagai jenis ujian saraf dengan kuantiti besar keadaan saraf. Oleh itu, mempersoalkan kerelevanan ujian saraf yang dicadangkan pakar perunding Kesihatan adalah penting. Pesakit harus mempunyai pemahaman asas yang mewakili apa setiap ujian. Doktor mungkin adalah untuk meminta anda penerangan terperinci dari gejala-gejala. Sebaik sahaja melahirkan begitu, pesakit perlu memasukkan setiap perincian yang lebih kecil yang mungkin baik impak diagnosis. Sangat dalam tempahan disukai gejala saraf termasuk kebas, kesemutan atau kelemahan dalam tangan dan kaki adalah agak sukar untuk menggambarkan terutamanya kerana gejala-gejala ini tidak mengemukakan pembentangan yang sangat tepat. Oleh itu, ia adalah tugas dengan pesakit untuk membantu doktor dalam memahami gejala-gejala yang jauh lebih baik dan mencadangkan ujian saraf yang betul. Fakta-fakta seperti perasaan semakin letih atau loya terkecil juga boleh kesan jenis ujian yang telah diperintahkan. Seolah-olah mengawal soalan-soalan yang tidak berkaitan termasuk tentang prestasi seksual dan pundi kencing dan jenis ubat-ubatan menjadi digunakan atau digunakan semasa peristiwa yang juga boleh mempengaruhi penilaian diagnostik.

Berkali-kali, neuro-pakar mempunyai kecenderungan untuk menghantar pesakit, mengadu gejala saraf, untuk peperiksaan fizikal yang berulang-ulang yang ujian akuiti vibratory sensasi. Ujian diagnostik ini bertujuan untuk pemeriksaan mana-mana kerugian dalam sensasi. Mereka biasanya dinamakan ujian ‘vibratory sensasi’. Ujian diagnostik ini berkali-kali yang ditetapkan disebabkan kepada fakta yang mendapat hasil yang tepat ini saringan adalah selalunya agak sukar. Dalam ujian seperti ini, kakitangan klinikal meletakkan penekanan khusus memerhati dan refleks jerks. Sekali lagi, mempersoalkan pesakit tentang sensasi bagi melakukan kesimpulan klinikal adalah juga amat mencabar. Yang sebahagian besarnya berdasarkan bagaimana amaran dan kerjasama pesakit boleh, meredakan proses penilaian keseluruhan.

Penilaian saraf Tempahan terdiri daripada ujian yang tidak menyakitkan. Walau bagaimanapun, beberapa ujian diagnostik yang bertujuan untuk saringan kekuatan otot adalah benar-benar sedikit uncomforting. Electro-diagnostik ujian ini bertujuan untuk mengukur senaman yang elektrik antara otot dan saraf. Ini benar-benar adalah penting semata-mata kerana tujuan neurologic keseluruhan adalah berdasarkan ketepatan dan kemantapan-eletrik yang dicipta daripada badan manusia, iaitu antara neuron tersebut. Tambahan penilaian saraf yang komprehensif termasuk ujian diagnostik seperti:
. Tulang belakang menoreh
. Biopsy saraf
. Pengimejan resonans magnet

Ramai dari neuropathies yang adalah keturunan dalam alam semula jadi. Oleh itu, clinician menghadiri adalah paling berkemungkinan untuk mengesahkan tentang mana-mana sejarah ahli keluarga dari gejala-gejala. Tempat adalah ujian genetik jarang dari ceruk ujian diagnostik saraf tetapi disarankan jika corak keluarga atau ciri-ciri keturunan yang menunjuk kepada perkembangan masalah saraf daripada keluarga ahli-ahli akan dikesan. Ujian genetik biasanya dicadangkan selepas gangguan saraf induced kerana isu-isu struktur dalam kaedah saraf seperti spina bifida. Ujian genetik sebagai sebahagian daripada pemeriksaan neurologi termasuk:
. Amniosintesis
. Chorionic villus persampelan
. Ultrasound rahim

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *