Ujian diagnostik Mmci-iii

Ujian diagnostik Mmci-iii

Edisi ketiga ini ujian yang popular, selain klinikal Multiaxial inventori (MCMI-III), telah diterbitkan pada tahun 1996. Dengan 175 item, ia adalah lebih pendek dan lebih mudah untuk mentadbir dan mentafsirkan daripada MMPI-II. Gangguan personaliti MCMI-III diagnos dan paksi saya gangguan tetapi tidak lain-lain masalah kesihatan mental. Inventori adalah berdasarkan model multiaxial dicadangkan selain di di mana jangka panjang ciri-ciri dan sifat-sifat berinteraksi dengan gejala-gejala klinikal.

Soalan di MCMI-III menggambarkan ciri-ciri diagnostik dalam DSM. Selain dirinya sendiri memberi contoh ini (selain dan Davis, gangguan personaliti dalam kehidupan moden, 2000, ms 83-84):

“… (T) kriteria pertama dia dari gangguan personaliti bergantung DSM-IV membaca ‘mempunyai kesukaran membuat keputusan seharian tanpa berlebihan mendapatkan nasihat dan jaminan dari orang lain’, dan item MCMI-III selari dengan membaca ‘Orang boleh dengan mudah menukar idea-idea saya.’ walaupun saya fikir fikiran saya terdiri”

MCMI-III terdiri daripada 24 skala klinikal dan 3 pengubahsuai skala. Skala pengubahsuai berkhidmat untuk mengenal pasti pendedahan (kecenderungan untuk menyembunyikan Patologi yang atau dibesar-besarkan ia), keinginan (kecenderungan terhadap maklum-balas sosial wajar) dan lagi (mengesahkan hanya jawapan yang sangat tidak senonoh daripada Patologi). Seterusnya, pola personaliti klinikal (skala) yang mewakili sederhana sederhana pathologies keperibadian, akan: seperti skizofrenia, Avoidant, Depressive, bergantung, Histrionic, Narcissistic, Antisocial, agresif (Sadistic), Compulsive, Negativistic dan Masochistic. Selain menganggap hanya Schizotypal, sempadan, dan Paranoid untuk menjadi personaliti yang teruk pathologies dan dedicates skala tiga kepada mereka.

Skala buat sepuluh berdedikasi untuk paksi saya dan Sindrom klinikal lain: kecelaruan keresahan, gangguan Somatoform, gangguan Bipolar manik, gangguan Dysthymic, pergantungan alkohol, pergantungan dadah, tekanan Posttraumatic, gangguan pemikiran, kemurungan utama, dan gangguan delusi.

Pemarkahan adalah mudah dan beroperasi dari 0 hingga 115 satu setiap skala, 85 dan di atas menandakan Patologi yang. Konfigurasi keputusan semua skala 24 menyediakan wawasan yang serius dan boleh dipercayai ke dalam perkara yang diuji.

Pengkritik MCMI-iii menunjukkan oversimplification dengan proses kognitif dan emosi yang kompleks, yang over-reliance pada model psikologi manusia dan tingkah-laku yang jauh dari terbukti dan tidak di arus perdana (selain di multiaxial model), dan dengan kecenderungan berat sebelah di fasa interpretasi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *