Ujian air untuk zarah-zarah terampai yang berbeza dan bahan kimia

Ujian air untuk zarah-zarah terampai yang berbeza dan bahan kimia

Air yang digunakan setiap hari untuk tujuan komersial atau domestik mestilah bersih dan bebas daripada kuman. Prosedur ujian berbeza air disediakan untuk mengenalpasti patogen, bakteria dan pencemar yang boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Antara kaedah-kaedah air utama ujian dibincangkan seperti di bawah:

Menguji air bagi bahan kimia:

Kaedah ini telah digunakan untuk menguji air bagi bahan pencemar yang boleh menyebabkan kemudaratan yang besar kepada individu. Air kimia adalah diuji untuk kehadiran dan arsenik, FAIDZUL, dan membawa bahan-bahan berbahaya yang lain.

Menguji air bagi bakteria:

Kaedah pengujian ini digunakan untuk mengesan kehadiran bakteria berbahaya yang cenderung untuk membangunkan semasa musim bunga ini khususnya, kerana ais mula pencairan. Ini ujian air kaedah mencari tahi streptococcus coliform dan tahi yang masih tersembunyi di dalam air.

Kaedah air khusus ujian:

Air ini tertentu menguji kaedah mencari bakteria, mineral, dan bahan cemar dalam air. Kehadiran lendir-mengurangkan bakteria, bakteria coliform, sulfur-mengurangkan bakteria, dan besi-mengurangkan bakteria juga dikesan melalui ini ujian kaedah.

Ujian air patogen:

Kaedah ujian air untuk patogen mencari bakteria patogenik dan bakteria coliform. Bukan semua bakteria yang berbahaya, malah orang-orang yang baik dikekalkan dan hanya varian berbahaya akan dibuang, membuat air selamat untuk diminum. Kaedah pengujian ini membantu untuk menentukan kegunaan air juga.

Menguji air di makmal:

Pada masa-masa air sampel dihantar ke makmal untuk ujian. Ini membantu dalam ujian kehadiran patogen atau bakteria coliform.

Berbeza jenis ujian kaedah lain akan dilakukan untuk menentukan kewujudan bahan-bahan seperti merkuri, besi, plumbum, arsenik dan natrium. Bekas yang digunakan untuk ujian dibuat steril dan ditutup untuk menghalang mana-mana kuman memasuki ke dalamnya. Bekas kebanyakannya diperolehi dari makmal. Ia adalah penting bahawa sebelum bergantung kepada makmal, anda memastikan bahawa ia mematuhi kaedah-kaedah agensi perlindungan alam sekitar atau EPA dan piawaian.

Ia adalah sangat penting untuk menguji secara berkala dan terutamanya sangat penting dalam kes banjir, kebocoran pada paip, air minum atau melimpah. Kaedah ujian air mesti dilaksanakan sebaik sahaja musim sejuk, seperti ais mula pencairan.

Ujian air kekerasan:

Jika anda mengesyaki bahawa air yang anda terima adalah air yang keras, anda boleh bergantung pada ujian air alat-alat untuk menentukan kekerasan. Ujian bekalan air Syarikat menawarkan kit, yang memberikan anda idea yang umum tentang kekerasan air. Anda boleh mempercayai keputusan yang diperolehi daripada ujian makmal hanya air yang berlesen.

EPA telah menawarkan garis panduan untuk minum air dan ini adalah piawaian yang utama dan sekunder piawaian.

Utama Standard ditetapkan memandangkan manfaat kesihatan. Sebagai contoh, kehadiran paras plumbum boleh meningkatkan bahaya kesihatan. Kaedah ujian air digunakan untuk menentukan kewujudan apa-apa bahan kimia berbahaya dalam air yang kita makan dan minum.

Standard menengah: EPA telah menetapkan piawaian tertentu ini atas dasar rasa, bau, warna dan lain-lain, yang merujuk kepada kualiti estetik air lebih banyak daripada isu-isu kesihatan.

Jadi, untuk mengosongkan fikiran anda semua jenis keraguan dan masalah kesihatan, anda boleh menghubungi makmal untuk menguji air bagi bahan cemar berbahaya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *