Ucapan-ucapan yang memujuk – bagaimana untuk struktur ucapan Persuasif

Ucapan-ucapan yang memujuk – bagaimana untuk struktur ucapan Persuasif

Hampir tiap-tiap orang yang berpengaruh dalam masyarakat boleh bercakap persuasively. Pemimpin-pemimpin ini mempunyai keupayaan untuk mendapatkan orang lain untuk bertindak ke atas idea-idea mereka. Peguam, ahli politik, tenaga penjualan semua dilatih dalam kuasa pujukan.

Ucapan Persuasif bertujuan untuk mempengaruhi pemikiran dan tindakan daripada penonton. Anda sama ada akan cuba untuk meyakinkan penonton untuk mengubah pandangan mereka supaya selaras dengan pandangan anda atau anda akan akan memanggil mereka untuk tindakan.
Anda terlebih dahulu menjelaskan idea-idea anda. Di akhir pembentangan anda, anda akan meminta penonton untuk mengambil kursus tindakan. Ini mungkin termasuk membeli produk, mengamalkan diet yang baru atau mengundi untuk anda.

Penyediaan ucapan Persuasif seperti apa-apa ucapan lain bergantung kepada penonton. Jelas sekali, ucapan untuk penonton yang bermusuh akan berbeza daripada ucapan yang disediakan untuk penonton yang secara umumnya bersetuju dengan pandangan anda.

Lebih sering daripada tidak, pendengaran anda akan terutamanya peduli tentang pandangan anda. Ia adalah tugas anda untuk mula-mula merebut perhatian mereka dan menunjukkan kredibiliti anda untuk membuat penonton mengambil berat tentang pandangan anda. Jika penonton anda tidak tahu apa-apa tentang produk anda atau platform politik anda, ia adalah mustahil bagi mereka untuk mengambil berat tentang hal itu. Oleh itu, anda perlu mendidik penonton sebelum anda meyakinkan mereka. Penceramah hampir selalu lupa langkah ini.
Penonton anda akan ada biases, pendapat dan kepercayaan mereka sendiri. Anda perlu berfikir bahawa mereka seolah-olah mereka semua degil lelaki tua yang terperangkap dalam cara mereka. Dalam usaha anda untuk mempengaruhi tingkah laku dan pemikiran mereka anda akan perlu membuat rayuan kepada logik mereka dan pergerakan mereka. Anda tidak boleh memberitahu seseorang apa yang perlu difikirkan. Jika anda cuba untuk mengenakan pendapat anda dengan mengatakan “saya sekarang untuk membuktikan ini…”, anda hanya akan mencetuskan sikap keras kepala. Anda akan lebih menekankan apa yang anda tahu penonton percaya pertama dan kemudian menimbulkan soalan. Anda kemudian akan mengemukakan bukti. Matlamat anda adalah untuk penonton yang membentuk kesimpulan sendiri. Ia adalah sama seperti pendekatan jualan yang moden. Anda sentiasa mencari jawapan afirmatif. Sebagai contoh, anda akan cuba dan mendapatkan pengakuan enam sebelum anda melancarkan ke di Padang.

Untuk memujuk penonton anda akan perlu untuk bergantung kepada bukti. Anda akan perlu penyelidikan fakta, statistik dan pendapat pakar luar yang menyokong pandangan anda. Ianya jarang berlaku bahawa anda akan mempunyai kredibiliti untuk membuat penyata tanpa sebarang rujukan kepada sumber-sumber luar. Pendengar mahu kredibiliti. Kecuali mereka mempercayai maklumat yang mempunyai reputasi yang baik, mereka tidak akan menukar fikiran mereka.
Anda mungkin akan terdorong untuk memberi tumpuan kepada ucapan anda untuk menang ke atas minda logik mereka. Walau bagaimanapun, anda mesti menang ke atas hati dan emosi serta para penonton. Fakta dan statistik itu tidak cukup. Dua emosi paling kuat adalah takut dan tamak. Kini, lebih daripada sebelumnya, ahli-ahli penonton akan self-interested bermakna bahawa anda perlu merayu kepada emosi mereka. Apa yang penting bagi mereka? Apa yang mereka takut? Kehilangan pekerjaan? Simpanan persaraan? Penjagaan kesihatan yang miskin? Apa yang dilakukan mereka kehendaki sama ada secara rahsia atau secara terbuka? Untuk menjadi kaya? Kemasyhuran? Pengiktirafan daripada rakan-rakan mereka? Ia adalah tugas anda untuk kraf ucapan yang selalunya penonton.

Dengan apa-apa ucapan, anda mesti mula-mula merebut perhatian para penonton. Dalam ucapan Persuasif, anda sering akan menyatakan masalah dalam pembukaan ucapan anda. Sebagai contoh, anda mungkin berkata “gadai-janji pemangsa telah memusnahkan kawasan kejiranan kami seperti rumah yang kosong akan dirompak.”

Kemudian, anda mesti berkaitan masalah kepada penonton. Mengapa ianya penting kepada penonton? Penonton yang tidak tinggal di kejiranan? Adakah mereka membayar cukai harta? Adakah harga rumah mereka yang terjejas akibat krisis perampasan?
Selepas anda telah menjelaskan masalah yang anda hendak mencadangkan penyelesaian. Anda perlu bergantung pada fakta, statistik dan lain-lain bahan sokongan dari sumber yang boleh dipercayai sebagai sebahagian daripada cadangan anda. Anda boleh menggunakan pendekatan “dua dunia mungkin”. Anda Huraikan dua dunia yang bertentangan untuk membandingkan dan sebaliknya dua penyelesaian. Dunia yang pertama adalah salah satu di mana cadangan anda ditolak. Anda bercakap tentang bagaimana harga hartanah di kawasan kejiranan akan jatuh. Anda boleh bercakap tentang bagaimana rumah-rumah dirampas menginap tidak dikekalkan, kekotoran itu mengganggu seperti yang anda memandu oleh dalam perjalanan ke tempat kerja pada waktu pagi. Anda boleh bercakap tentang bagaimana cukai anda akan meningkat untuk menyokong hasil yang hilang dari rumah-rumah kosong.
Anda hendak bercakap tentang bagaimana kejiranan akan kelihatan jika penyelesaian yang anda pakai. Anda akan menyebut Keselamatan meningkat kerana pemilik lebih cenderung untuk melihat harta jiran-jiran mereka. Anda gambarkan bagaimana asas cukai penuh boleh membolehkan tambahan pelaburan ke dalam sekolah-sekolah tempatan.

Akhir sekali, anda perlu menyeru pendengar anda untuk mengambil kursus tindakan. Dalam contoh sebelumnya, kursus tindakan mungkin untuk mengundi bagi laluan pelepasan pinjaman perumahan baru Bil. Penonton anda kini memahami masalah, telah dapat menggambarkan manfaat daripada penyelesaian anda dan kini jelas memahami kursus ini tindakan yang anda mahu mereka. Anda telah merayu kepada logik mereka secara sokongan bukti dan anda telah merayu kepada emosi mereka dengan menunjukkan bagaimana masalah ini adalah melibatkan harta benda, Keselamatan dan kegiatan mereka hartanah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *