Ubat-ubatan yang sering didera dan kesan kesihatan

Ubat-ubatan yang sering didera dan kesan kesihatan

Penyalahgunaan dadah merupakan salah satu isu kesihatan awam utama yang mempengaruhi kehidupan berjuta-juta orang di seluruh dunia. Menurut kajian terbaru yang diterbitkan dalam jurnal Kesihatan, The Nobel 2012, kira-kira 200 juta orang di seluruh dunia menggunakan ubat-ubatan haram setiap tahun. Penggunaan ubat-ubatan yang menyalahi undang-undang adalah tertinggi di negara-negara maju.

Penyalahgunaan dadah telah dikaitkan dengan pelbagai kesan-kesan kesihatan fizikal dan mental. Yang dinyatakan di bawah adalah beberapa jenis ubat yang sering didera dan kesan-kesannya pada kesihatan manusia.

Tembakau:

Produk-produk tembakau seperti Rokok, tembakau smokeless dan cerut pula adalah bahan yang digunakan secara meluas di seluruh dunia. Tembakau mengandungi Nikotin, dadah berbahaya yang membawa kepada ketagihan dan isu-isu kesihatan yang lain.

Tembakau rokok membawa kepada risiko kesihatan yang teruk seperti kanser paru-paru, kanser mulut, tekanan darah tinggi, penyakit jantung, penyakit gusi, dan lain-lain. Ia juga mengurangkan keupayaan darah yang membawa oksigen.

Alkohol:

Penggunaan alkohol yang berlebihan mengakibatkan masalah kesihatan yang serius. Penyalahgunaan alkohol menjejaskan setiap organ dalam badan – hati, jantung, paru-paru, perut, buah pinggang, dan sebagainya. Ia juga membawa kepada isu-isu kesihatan mental seperti kemurungan, kebimbangan, ingatan yang terjejas, dan lain-lain.

Cannabinoids:

Cannabinoids adalah dadah haram mengambil secara meluas terutama di kalangan remaja. Terdapat dua kategori utama ubat-ubatan di Cannabinoids – ganja dan hashish. Menurut pemantauan dalam kajian masa depan 2012, 36.4% daripada 12 penggred menggunakan ganja yang equates kepada kira-kira 11 pelajar dalam satu kelas purata.

Penderaan Cannabinoid membawa kepada kerosakan paru-paru, peningkatan kadar jantung dan tekanan darah dan jangkitan sistem respiratori. Ia juga membawa kepada isu-isu psikologi seperti ketagihan, kesukaran dalam pemikiran kebimbangan, lemah ingatan, psychosis, dan sebagainya.

Opioids:

Opioids termasuk pelbagai dadah seperti heroin, candu, morfin, codeine dan oxycontin. Ubat-ubatan ini adalah ubat-ubatan depressant dan mereka menjejaskan sistem saraf.

Dos yang tinggi dadah ini merosakkan jantung, paru-paru, hati dan otak, dan juga membawa kepada kemurungan, kebimbangan, loya dan sebagainya.

Perangsang:

Perangsang seperti kokain, amphetamine dan methamphetamine adalah dadah yang sangat ketagihan. Kesan-kesan fizikal ubat-ubatan dan bahan perangsang ini adalah peningkatan tekanan darah dan kadar jantung, kehilangan berat badan, komplikasi jantung, angin ahmar, loya, kelesuan, dan sebagainya. Kesan-kesan psikologi termasuk kebimbangan yang terjejas untuk membuat keputusan dan peningkatan. Snorting kokain menyebabkan kerosakan hidung dan methamphetamine juga menyebabkan masalah pergigian.

Ubat-ubatan kelab:

Kelab dadah datang dalam pelbagai jenis MDMA dan GHB. Ubat-ubatan ini akan disalah gunakan oleh remaja dan golongan belia di kelab-kelab malam, Bar dan pihak-pihak yang rave.

Kesan berbahaya dadah Kelab adalah ingatan yang terjejas, kerosakan otot, kegagalan buah pinggang, kehilangan kesedaran, mengantuk, loya, tekanan darah tinggi, kemurungan, selera makan berkurangan.

Hallucinogens:

Terdapat tiga jenis ubat-ubatan hallucinogen – LSD, psilocybin dan mescaline. Hallucinogens menjejaskan fungsi otak, peningkatan kadar jantung dan tekanan darah dan menyebabkan kehilangan penyelarasan, hilang selera makan, kehilangan ingatan, sakit kepala, berpeluh, imbasan, gegaran dan penglihatan yang kabur lagi sedikit.

Disebutkan di atas hanyalah beberapa ubat-ubatan terlarang, Terdapat banyak dadah haram lebih banyak yang boleh didapati di pasaran dan akan dimakan oleh orang-orang. Sebagai pepatah kuno yang mengatakan, ‘Mencegah lebih baik daripada mengubati’, cuba untuk menjauhkan diri dari ubat ini berbahaya untuk memimpin kehidupan kesihatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *