Ubat-ubatan di Texas tidak lama lagi boleh diberikan dengan jaminan wang dikembalikan

Ubat-ubatan di Texas tidak lama lagi boleh diberikan dengan jaminan wang dikembalikan

Syarikat-syarikat farmaseutikal mula bertindak seperti banyak organisasi lain untuk keuntungan dengan menawarkan jaminan wang dikembalikan pada ubat-ubatan mereka. Syarikat-syarikat seperti Johnson & Johnson dan Amerika Healthcare akan membentangkan program-program “risiko perkongsian” kepada kerajaan dengan sistem penjagaan kesihatan yang tunggal-pembayar, sejagat, serta syarikat-syarikat insurans kesihatan swasta di Amerika Syarikat.

Perjanjian perkongsian risiko yang mula mendapat perhatian antarabangsa dengan pemasaran ubat kanser Velcade, generically dipasarkan sebagai bortezomib. Lembaga Penasihat British yang pada asalnya memerintah terhadap mentadbir dadah disebabkan oleh isu-isu keberkesanan kos, walaupun ia telah diluluskan untuk merawat relapses myeloma berganda kanser Sum-Sum tulang. Lembaga Pengarah memerintah bahawa keputusan ubat itu, dengan kos keseluruhan, hanya tidak berbaloi. Sekumpulan wanita yang menghidap penyakit ini, yang dikenali sebagai tiga Yorkshire, memprotes keputusan dan mengambil kerajaan ke Mahkamah, memaksa Lembaga Pengarah untuk menimbang semula. Johnson & Johnson kemudiannya cadangan perjanjian perkongsian risiko sebagai satu cara untuk mendapatkan Velcade di pasaran.

“Jika kita tidak memasuki Skim Perkongsian risiko, kami tidak akan benar-benar mempunyai pasaran di sini di U.K.,” kata Pete Smith, Pengurus British Biogen Idec. Di bawah cadangan Johnson & Johnson’s, semua pesakit akan layak untuk menerima empat kitaran, pada kos $24,000 setiap pesakit. Jika tumor yang diunjur cukup, boleh diukur oleh ujian darah, rawatan terus, biasanya yang lain empat kitaran, dan perkhidmatan kesihatan negara akan membayar. Jika tumor yang tidak mengecut, rawatan akan berhenti, dan kerajaan akan mendapat wang yang kembali.

Perjanjian itu boleh mempunyai manfaat yang banyak bagi negeri-negeri seperti Texas, dengan sistem penjagaan kesihatan yang overburdened, dan lebih daripada 25% daripada populasi akan tanpa insurans kesihatan mana-mana jua. Strategi perkongsian risiko akhirnya boleh mengurangkan kos rawatan tertentu, sekali gus mengurangkan risiko kepada penanggung insurans kesihatan–pula, yang membuat liputan yang lebih berpatutan. Ia juga boleh memberikan kelegaan bagi bandar-bandar seperti Austin, Dallas dan Houston, yang berjuang adalah untuk memasang milikku membayangkan cara untuk membayar kos merawat semua orang tanpa perlindungan yang datang dari kawasan luar bandar untuk mendapatkan rawatan.

Seperti foolproof Justeru idea Bunyi, Walau bagaimanapun, cadangan tersebut masih mempunyai masalah dengan. Kerajaan British dan Johnson-Cilag–unit perundingan perjanjian syarikat farmaseutikal–setuju pada tepat apa yang membentuk pengecutan “mencukupi”. Kerajaan British ingin menetapkan keberkesanan-kos sebagai “sebahagian daripada respon,” boleh diukur sebagai pengurangan 50% protein tertentu dihasilkan oleh tumor tersebut. Johnson-Cilag berpendapat bahawa “jawapan kecil”, atau pengurangan sebanyak 25% dalam protein, sudah cukup untuk membentuk rawatan yang berterusan. Komplikasi mula bermain apabila pakar-pakar berpendapat bahawa sesetengah pesakit menunjukkan hanya minimum jawapan selepas empat pusingan, tetapi kemudian pergi untuk mendapatkan remisi yang lengkap kepada pentadbiran dadah yang berterusan.

Keperluan untuk risiko-cadangan strategi telah menjadi satu kritikan terhadap sistem penjagaan kesihatan yang tunggal-pembayar, sejagat. Di bawah sistem-sistem tersebut, ubat-ubatan yang sering sahaja diberi apabila ia dianggap “efektif,” bererti bahawa ubat-ubatan adalah dinilai berdasarkan “berapa banyak sistem kesihatan perlu membayar untuk mencapai keuntungan tertentu dalam panjang dan kualiti kehidupan pesakit.” Tetapi kualiti hidup adalah sangat subjektif sesungguhnya. Berapakah dadah “bernilai”–bagaimana “berkesan” ianya–jika ia hanya menyelamatkan beberapa nyawa, atau apabila kesan-kesan yang sama meninggalkan sesetengah pesakit sengsara, dan lain-lain agak kandungan? Ia akan menjadi sukar untuk menjelaskan kepada ahli keluarga yang tersayang meninggal dunia kerana ubat-ubatan yang mungkin telah menyelamatkan mereka tidak “berkesan” cukup peringkat kebangsaan untuk mentadbir.

American semasa, diswastakan insurans kesihatan sistem mempunyai kebaikan dan keburukan tersendiri. Manfaat utama adalah bahawa Negeri dan Persekutuan, serta tekanan pasaran, membuat ia lebih sukar bagi penginsurans untuk menolak untuk membayar dadah yang telah diluluskan oleh Food and Drug Administration (FDA), tanpa mengira harga.

Di sisi lain, ubat-ubatan sering diluluskan oleh FDA melalui penilaian “keberkesanan” yang sama, iaitu, sekurang-kurangnya sebahagiannya, dari segi bagaimana berkesan ubat adalah statistik berbanding kos. Ubat-ubatan yang boleh menunjukkan hasil yang memberangsangkan bagi beberapa pesakit, tetapi masih tidak diluluskan. “Pasaran tekanan,” manakala mendorong syarikat-syarikat insurans untuk menyediakan ubat-ubatan yang diluluskan oleh FDA, mungkin mempengaruhi kelulusan proses itu sendiri melalui lobbyists dan Syarikat-syarikat lain-lain organisasi yang mempunyai kepentingan dalam “keberkesanan kos” farmasi sendiri.

Cadangan perkongsian risiko akan membuat ia lebih mudah untuk membolehkan doktor dan Syarikat-syarikat insurans kesihatan yang menawarkan rawatan yang mahal dan eksperimen tanpa risiko kewangan yang besar, dengan itu menghapuskan banyak tekanan belakang-dan empat pasaran ini. Ubat-ubatan mungkin juga akhirnya akan berharga berdasarkan bagaimana mereka benar-benar bekerja, membuat mereka dengan keputusan statistik rendah kurang mahal untuk mencuba.

Cigna, sebuah syarikat insurans kesihatan utama di Amerika Syarikat, sedang cuba untuk memaksa pengeluar kolesterol-NAKAN pil, seperti Lipitor, untuk membayar kos bagi merawat pesakit-pesakit yang mengambil ubat secara konsisten, tetapi masih mengalami serangan jantung. Penjagaan kesihatan yang Bersatu, satu lagi syarikat insurans yang lebih besar, juga sedang memasuki “perkongsian risiko eksperimen” dengan syarikat-syarikat seperti Genomic kesihatan yang mentadbir ujian genetik yang boleh menentukan sama ada wanita dengan kanser payudara peringkat awal akan mendapat manfaat daripada kemoterapi.

Ubat-ubatan beberapa, seperti Genentech, pembuat ubat-ubat rawatan kanser yang mahal, enggan memasuki perjanjian-perjanjian tersebut, berkata mereka telah cuba untuk membuat ubat-ubatan mereka yang tersedia untuk pesakit pendapatan yang lebih rendah. “Tujuan kami ialah untuk cuba membuat pengeluar bertanggungjawab bagaimana produk mereka digunakan dalam pasaran perubatan,” ulas Dr. Lee Newcomer, Naib Presiden Kanan bagi onkologi di Amerika Healthcare.

Jadi apa tidak ramai sebenarnya berfikir? Anthony Farino, perunding industri farmaseutikal di PricewaterhouseCoopers, yakin ia akan menyokong perkongsian risiko cadangan. “Saya fikir pembayar akan berkata, ‘ jika produk berfungsi dan ia mewujudkan nilai, kami akan memberi ganjaran untuk itu. Jika tidak, kami tidak akan membalas anda.'”

Tetapi pemikiran menyelamatkan nyawa dadah–walaupun ia hanya menyimpan sedikit kehidupan–sebagai “produk” untuk “dibalas,” chafes terhadap kecenderungan orang ramai ke arah penjagaan yang penyayang, kos atau “ganjaran.”

“Secara peribadi, saya fikir ia adalah keji untuk melihat ubat-ubatan sebagai produk yang kos efektif, di mana-mana peringkat,” kata Anne, Pembantu dengan perlindungan kesihatan yang minimum. “Sejak bila pula saya hidup dan mati menjadi beberapa komoditi yang dibeli dan dijual dengan harga yang berpatutan? Jika saya mendapat beberapa penyakit yang dahsyat dan teknologi yang wujud untuk menyelamatkan saya, tidak perlu saya diberi peluang itu, tanpa mengira berapa kosnya?”

Menyedari capaian mempengaruhi dasar-dasar kerajaan kepada dadah adalah satu bahagian yang penting daripada menonton untuk kesihatan anda. Bagaimana anda menjaga diri anda akan pasti menjejaskan anda seperti yang anda umur, dan akhirnya dompet anda, juga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *