Ubat-ubatan dan makanan tambahan untuk rawatan Gynecomastia

Ubat-ubatan dan makanan tambahan untuk rawatan Gynecomastia

Terdapat beberapa jenis rawatan bagi gynecomastia, atau pertumbuhan payudara pada lelaki, termasuk pembedahan, kehilangan berat badan, dan preskripsi ubat-ubatan dan makanan tambahan. Tamoxifen dan kunyit akan dua ubat yang telah terbukti paling berkesan dalam mengurangkan saiz payudara di kalangan lelaki. Tamoxifen adalah sejenis ubat yang doktor perlu menetapkan untuk anda.

Ia paling biasa ditetapkan untuk pre-menopausal wanita dengan kanser payudara peringkat awal. Ada estrogen dalam tisu payudara, dan ubat ini melawan menentang itu. Itu hormon estrogen yang menyebabkan pertumbuhan payudara serta beberapa jenis kanser payudara. Tamoxifen adalah tambahan semulajadi yang berfungsi dengan menyekat reseptor yang estrogen biasanya akan mengikat ke jadi ia pada asasnya membuat estrogen yang berbahaya. Sesetengah sel-sel kanser tidak dapat berkembang dalam persekitaran ini. Gynecomastia boleh disebabkan oleh penggunaan steroid kerana steroid meningkatkan pengeluaran estrogen lelaki, dan dalam kes-kes tamoxifen boleh sangat berkesan. Sesetengah lelaki perlu mengambil steroid bagi keadaan perubatan, dan doktor mungkin menetapkan tamoxifen pada masa yang sama untuk mengelakkan buah dada daripada berkembang. Jika doktor mengesyaki bahawa lelaki atau lelaki yang akan membangunkan mereka ditetapkan untuk mencegah keadaan gynecomastia.

Sudah tentu, terdapat kesan-kesan sampingan kepada apa-apa dadah dan tamoxifen adalah tidak berbeza. Satu kesan sampingan yang baik adalah bahawa ia membantu menghalang kehilangan tulang yang boleh menjadi satu masalah besar di usia tua. Malangnya, ia juga boleh meningkatkan risiko kanser tertentu, daya seks berkurangan, hati berlemak, atau ia juga boleh menjejaskan ingatan seorang lelaki.

Datang kepada kami dari Asia Selatan, kunyit adalah herba semulajadi yang boleh membantu dengan syarat ini. Bahagian loji yang digunakan adalah dikenali sebagai rhizomes dan mereka melalui satu proses sebelum ia boleh digunakan. Mereka akan direbus, dikeringkan dan dijadikan serbuk yang mempunyai banyak kegunaan praktikal termasuk rempah yang digunakan dalam makanan! Curcimin adalah nama bahan aktif. Ia berfungsi begitu juga untuk saffron tetapi bukan sebagai mahal.

Kunyit telah digunakan selama berabad-abad untuk menenangkan perut upset, membuat teh, melegakan isu-isu pencernaan, dan ia mempunyai sifat-sifat anti-bakteria dan anti-radang. Seluruh Asia telah perubatan yang penting sejak zaman purba. Saintis Barat terus mengkaji herba untuk mencari kegunaan ubat-ubatan yang sebagai lagi tidak diketahui. Kunyit biasa digunakan untuk mengurangkan lemak pengekalan di kawasan dada. Pembina badan sering menggunakannya dalam bentuk pil, dan sesetengah Amerika Syarikat secara besar-besaran dalam makanan untuk mendapat manfaat ia menawarkan. Biasanya kesan akan lebih kuat apabila mengambil makanan tambahan, tetapi menggunakan rempah dalam makanan akan membantu juga. Kunyit kerja-kerja dengan meningkatkan testosteron dalam orang yang mengambil, dan ini boleh membantu mengimbangkan estrogen yang akan menyebabkan gynecomastia. Herba ini amat berkesan dan boleh memberikan keputusan yang sama untuk tamoxifen.

Ia adalah penting untuk membincangkan apa-apa dadah atau tambahan dengan doktor sebelum mengambilnya. Makanan tambahan semulajadi yang mudah untuk mendapatkan dan memerlukan preskripsi tiada, dan ia adalah mudah untuk mengambil dos yang salah. Beri perhatian pada maklumat pada label dan hubungi doktor anda jika anda mempunyai soalan. Hanya mengambil ubat-ubatan yang ditetapkan jika mereka telah ditetapkan kepada anda dan mereka tidak akan tamat.

Semua orang adalah berbeza, dan keberkesanan tamoxifen atau kunyit bagi gynecomastia mungkin berbeza-beza dari seorang ke seorang supaya tidak tertekan jika anda tidak mendapat keputusan yang anda mahu segera. Diet dan senaman adalah penting untuk kesihatan secara keseluruhan dan juga membantu dengan gynecomastia, jadi Adakah ini sebagai tambahan kepada apa-apa rawatan yang lain.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *