Ubat-ubatan bagi rawatan penyakit kulit yang biasa

Ubat-ubatan bagi rawatan penyakit kulit yang biasa

Kulit mungkin tidak kelihatan seperti penting sebagai nadi atau otak, tetapi, Walau bagaimanapun, kulit yang sihat adalah penting untuk kehidupan dan penyakit kulit yang boleh membuat hidup tidak tertanggung. Seorang yang mempunyai penyakit kulit yang jelas untuk mengelakkan bertemu dengan orang, manakala lain-lain Jauhkan kerana takut jangkitan. Dalam beberapa tahun yang lepas, di India, seperti di Barat, industri multicrore rupee yang telah datang untuk mengeluarkan persiapan penjagaan kulit, begitu banyak supaya beberapa tahun yang lalu Parlimen India terpaksa meminda Akta dadah tahun 1940 untuk ubat-ubatan dan kosmetik Akta termasuk kosmetik dalam Akta, penggunaan yang telah meningkat pada kadar yang sangat cepat.

Kudis

Kudis merupakan penyakit berjangkit yang disebabkan oleh a mite (Sarcoptes scabiei). Mite ini dibiakkan di sarang kulit. Penyakit ini merebak melalui hubungan dengan individu yang dijangkiti, pakaian, katil atau perabot. Bahagian-bahagian yang biasa terjejas akan webs jari, sawit, pergelangan tangan, depan bahagian tapak, sekitar puting dan pangkal paha dan inner atas kaki menyebabkan teruk gatal-gatal (pruritus), khusus pada waktu malam. Seseorang yang mengalami gatal-gatal di kawasan-kawasan ini dan tidak mengalami Alergi atau pruritus (teruk gatal-gatal kulit) boleh disyaki kudis. Jangkitan ini boleh menyebabkan papules kecil dan mungkin ada ruam.

Tempoh pengeraman untuk mite itu adalah panjang – kira-kira sebulan – dan ia boleh mudah dipindahkan oleh hubungan sosial yang biasa di kalangan sekumpulan orang-orang yang tinggal bersama-sama.

Semua ahli Dewan, sama ada yang menderita atau tidak, harus dilayan. Pakaian, linen, tuala, dan sebagainya, harus benar-benar dibasuh dan digosok.

Gamma Benzene Hexachloride (Emscab, Gammaderm, beromong Lorexane, Scarab)

Ia juga dipanggil lindane dan ubat pilihan untuk kudis dan kutu serangan. Dewasa satu permohonan kepada 1% krim losyen atau 2% mungkin perlu memberi rawatan yang lengkap. Jika diperlukan ia akan diulang selepas seminggu.

Kesan buruk: Ia adalah yang merengsa mata dan mukosa. Ia boleh menyebabkan kerengsaan kulit jika digunakan berlebihan atau untuk tempoh yang lama. Apa-apa penggunaan yang berlebihan boleh menyebabkan kesan buruk daripada merengsa otak. Dalam kes-kes yang jarang berlaku disebabkan oleh penggunaan yang berlebihan menyebabkan penyerapan ke dalam badan, sawan boleh berlaku.

Langkah berjaga-jaga

Tidak digunakan pada mata dan luka pada kulit kerana ia boleh menyebabkan kerengsaan.

Tidak memohon berkali-kali tanpa nasihat doktor.

Jika kerengsaan kulit berlaku, yang mungkin disebabkan oleh Alergi yang, basuh dan tidak digunakan lagi.

Tidak boleh digunakan lebih daripada 3 g losyen atau krim pada satu masa.

Basuh badan dengan sempurna selepas permohonan bermalam (8 hingga 12 jam).

Elakkan penggunaannya sepanjang kehamilan dan bayi.

Jika kulit yang rosak disebabkan oleh calar atau ulser tidak digunakan losyen atau krim.

Permethrin (Perlife, Permite)

Krim 5% dan 1% losyen dianggap sangat berkesan dan selamat. Ia telah digunakan hanya apabila dan jika perlu, diulang selepas seminggu. Ia boleh digunakan pada kanak-kanak juga.

Crotamiton (Crotorax)

Ia adalah kurang berkesan berbanding gamma benzene hexachloride kerana ia telah digunakan untuk 2-4 malam heights. Kesan pedih adalah, Walau bagaimanapun, kurang gamma benzene hexachloride. Ianya disediakan sebagai 10% krim dan losyen. Ia mengurangkan gatal-gatal.

Benzylbenzoate (Scabalcid losyen, salap Scabindon)

Kesan pedih pada kulit lebih daripada gamma benzene hexachloride dan boleh menyebabkan sensasi yang terbakar atau stinging di kawasan permohonan. Ia digunakan untuk 2 hari. Gatal-gatal boleh terus selama beberapa hari. Ubat ini digunakan dalam kes-kes yang sukar sahaja.

Salap sulfur

Ini adalah tidak kemas, tetapi ubat yang murah. Ia mempunyai bau yang buruk, dan kotoran pakaian, tetapi amat selamat. Ia adalah pilihan bayi, kanak-kanak muda dan wanita hamil. Krim 5% sulfur (Persol Forte) mengandungi benzoyl peroksida 10%.

Serangan kutu

Hal ini juga disebut pediculosis kerana ia adalah disebabkan oleh kutu biasa – capitis pediculus (Ketua louse). Walaupun serangan kutu yang tidak memudaratkan Kesihatan, ia adalah sangat menjengkelkan kerana sensasi kegatalan yang disebabkan olehnya. Menggaru berlebihan dan excoriation boleh membawa kepada jangkitan bakteria sekunder. Gatal-gatal adalah disebabkan oleh air liur daripada parasit yang dimasukkan ke dalam kulit. Jika mata sebatan yang terlibat, vaseline biasa digunakan dua kali sehari selama kira-kira seminggu.

Permethrin 1% adalah digunakan untuk kulit kepala dan rambut dan dibiarkan selama 30 minit 8 jam sebelum bilas yang.

Gamma Benzene Hexachloride (Emscab, Gammaderm, beromong Lorexane, Scarab)

Ia dikawal dengan

Losyen 1% adalah sangat berkesan dan mengambil masa 8-12 jam untuk membunuh kutu ini. Walau bagaimanapun, ia telah diharamkan di Amerika Syarikat kerana aksi perlahan dan keracunan saraf. Ia perlu digunakan di kawasan yang mempunyai pengudaraan yang sangat baik, kalau gangguan pernafasan yang disedut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *