Ubat-ubatan antihipertensi Top 5

Ubat-ubatan antihipertensi Top 5

Terdapat beberapa jenis ubat yang digunakan untuk membawa sekitar tekanan darah tinggi dan dinamakan antihipertensi ejen. Adalah dinasihatkan tidak mengambil antihipertensi ejen tanpa melihat doktor kerana mereka akan ditentukan bergantung kepada faktor-faktor yang berbeza sebagai memudahkan penggunaan atau pun kesan-kesan sampingan. Secara umumnya, dos rendah perubatan adalah ditetapkan pada mulanya dan setelah menonton hasil ubat-ubatan, dos yang ditentukan. Jika dos rendah yang asal tidak membantu tekanan darah yang lebih rendah kemudiannya dos yang tinggi yang telah ditetapkan. Apabila antihipertensi yang tidak baik maka terdapat dua alternatif yang boleh diikuti. Anda boleh memilih sama ada untuk menghentikan rawatan pengenalan dan memulakan yang baru dengan antihypertensive yang tergolong dalam kelas yang lain atau anda boleh menambah jenis antihypertensive yang kedua dalam orang-orang yang anda sedang memakan.Doktor biasanya mencadangkan alternatif kedua kerana kelas-kelas pelbagai penggunaan agen ini untuk bekerja dalam cara yang berbeza untuk menurunkan tekanan darah, dan mereka juga saling melengkapi antara satu sama lain. Terdapat pelbagai jenis ubat yang anda harus mengiktiraf:

Diuretics – pil air kelihatan tertua dan antihypertensives Tempahan dikaji yang wujud. Tujuan mereka adalah untuk mengurangkan tekanan pada arteri dengan meningkatkan penyingkiran buah pinggang garam, air dan sodium semasa mengurangkan isipadu bendalir dalam aliran darah itu. Kesan-kesan sampingan pil ini terdapat keuntungan kekerapan membuang air kecil dan pertambahan jumlah kalium yang anda membuang air kecil. Nasihat yang baik untuk patiens yang mempunyai tahap kalium dalam badan mereka yang kecil adalah untuk mengambil banyak makanan yang kaya dengan kalium, seperti pisang atau mengambil supplementations kalium.

Penghalang Beta – ubat jenis ini berfungsi dengan mengurangkan penguncupan jantung yang berfungsi untuk mengurangkan tekanan yang darah dipam ke dalam badan, dan dengan cara ini mereka dapat menguruskan tekanan darah yang lebih rendah.Kesan sampingan termasuk memperlahankan kadar jantung terlalu banyak, kegagalan jantung menjadi lebih buruk dan dalam sesetengah kes luar biasa, kemurungan, kekeliruan dan impotency. Walaupun ia mempunyai banyak kesan sampingan, bagi orang-orang yang mempunyai penyakit arteri koronari, kegagalan jantung congestive atau bahkan myocardial infarction, dadah ubat-ubatan jenis ini mungkin membawa beberapa faedah.

Penghalang Channel kalsium – terdapat cara yang berbeza di mana ejen-ejen ubat-ubatan antihipertensi jenis ini berfungsi untuk merendahkan tekanan darah. Sebahagian daripada mereka bekerja seperti penghalang beta dan di samping itu, mengurangkan ketahanan terhadap pengaliran darah di oleh arteri enlarging oleh itu, mengurangkan tekanan darah. Penghalang channel kalsium pada dasarnya beroperasi menghalang kalsium daripada memasuki sel-sel otot saluran darah dan jantung. Dengan cara ini adalah Universal induced pengurangan tekanan darah, kerana hati mula berehat. Jika anda mempunyai hipertensi arteri pulmonari (PAH) anda harus sangat konservatif kerana ubat-ubatan jenis ini mempunyai beberapa kesan sampingan yang sukar.

ACE Inhibitors – ubat-ubatan ini bekerja dengan membesarkan saluran darah arteri yang mengecut maka pembangkang untuk aliran darah dan mengurangkan tekanan darah. Satu perkara yang positif tentang mereka adalah bahawa mereka membawa manfaat tambahan dan juga boleh digunakan untuk pesakit-pesakit dengan CHF.Dalam sesetengah keadaan walaupun, mereka boleh memberi beberapa kesan sampingan yang mungkin.

Vasodilators – mereka yang bekerja dengan kelonggaran otot-otot dinding kapal yang berjaya untuk membuka saluran darah.

Jenis ubat-ubatan termasuk penghalang alpha, alpha-beta penghalang, inhibitors sistem saraf dan Cholinergic angiotensin.Kerana rawatan adalah sebenarnya sukar untuk menentukan, anda perlu memilih ubat-ubatan dadah yang anda dapat hanya selepas merujuk kepada doktor.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *