Ubat semula jadi untuk Keratosis Pilaris: Menghilangkan kulit ayam

Ubat semula jadi untuk Keratosis Pilaris: Menghilangkan kulit ayam

Mempunyai tompok-tompok yang kasar kulit pada sesetengah bahagian badan anda boleh menjadi satu pengalaman yang tidak menyenangkan. Walaupun patch ini kasar kulit yang disebabkan oleh keratosis pilaris tidak berbahaya, anda mungkin mendapati perlu melakukan sesuatu untuk membuangnya. Keratosis pilaris adalah keadaan genetik kulit yang dibawa oleh keratinization. Ini bererti bahawa protein atau keratin yang dimetabolismakan oleh badan dan mencari jalan ke dalam lapisan dalaman kulit borang keratin plag yang menghalang jalan folikel rambut yang melalui liang. Apabila liang tersumbat, ia menyebabkan folliculocentric keratotic papules. Dalam Bahasa biasa, papules ini dirujuk sebagai ayam lebam atau lebam angsa. Ini tidak akan berjangkit atau merbahaya dari segi perubatan. Tiada komplikasi lain telah didapati disebabkan oleh papules ini. Malah, penampilan papules ini sering diperhatikan untuk menghilang melalui tahun-tahun seterusnya remaja. Dalam sesetengah kes yang jarang berlaku, papules ini muncul semula kemudian dalam kehidupan tetapi tidak lebih tetapi tekstur kulit hodoh atau tidak menyenangkan.

Menghilangkan kulit ayam yang tidak pantas. Keratosis pilaris adalah keadaan kulit yang benar-benar dipercayai hilang sendiri. Tetapi, Terdapat cara-cara yang benar-benar mudah untuk memperbaiki penampilan kulit dengan keratosis pilaris. Terdapat ubat semula jadi untuk keratosis pilaris bahawa sesiapa sahaja yang mengalami ia dengan mudah boleh lakukan dalam linkungan yang dibenarkan di rumah sendiri. Kebanyakan ubat-ubatan semulajadi ini boleh dibuat dari bahan-bahan yang terdapat di kebanyakan rumah pantries. Ubat-ubatan semulajadi, Walau bagaimanapun, harus digunakan untuk tempoh yang lama kesan akan dapat dilihat dengan ketara. Antara ubat-ubatan semulajadi ini ialah formulasi untuk pembersih, penjagaan dan rendaman. Berikut adalah beberapa remedi yang disyorkan untuk keratosis pilaris:

1. Minyak zaitun dan gula exfoliant-Mixing bahagian-bahagian yang sama dengan minyak zaitun dan gula boleh memberikan anda satu exfoliant yang berkesan yang boleh anda gunakan untuk slough off plag keratin serta lain-lain zarah kotoran dari kulit anda.

2. Garam dan air gosok-Mixing garam dengan air juga boleh menjadi satu formulasi pengelupasan yang berkesan. Perlahan-lahan menyental kulit dengan formulasi ini juga boleh membantu mengosongkan keratosis pilaris. Hati-hati, walaupun, tidak untuk gosok bersungguh-sungguh kerana ini seterusnya boleh merosakkan kulit anda.

3. Rendam minyak Vitamin E – menambah beberapa sudu besar minyak Vitamin E untuk air mandian anda dapat membantu mengelak di kelembapan di kulit anda dan memperbaiki penampilan anda keratosis pilaris. Rendam dalam minyak Vitamin E ini diselitkan bathwater kira-kira seramai 20 hingga 30 minit. Adakah tidak mandi atau pancuran mandi terlalu lama kerana anda boleh mengambil kulit anda daripada terlalu banyak minyak dan menyebabkan kekeringan dan kerengsaan.

4. Epal cuka basuh – dalam kes-kes tertentu, menggunakan cuka epal untuk mencuci kawasan yang terjejas oleh keratosis pilaris boleh mengambil tempat menggunakan washes asid laktik dan krim. Kadang-kadang, produk-produk yang mengandungi asid laktik boleh merengsakan kulit. Basuh semula jadi ini boleh menjadi alternatif yang lebih berkesan.

Ini adalah hanya sebahagian daripada ubat semula jadi untuk keratosis pilaris. Walaupun terdapat penawar sebenar untuk keadaan kulit ini, ubat-ubatan semulajadi ini serta lain-lain yang boleh disyorkan oleh doktor-doktor kulit dan dermatologi boleh bertindak baik dalam usaha untuk memperbaiki rupa dan tekstur kulit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *