Tumpuan kos sara hidup di Ajijic, Sepanyol

Tumpuan kos sara hidup di Ajijic, Sepanyol

Pada tumpuan Mexico, kita tanya jika ianya lebih murah untuk tinggal di kawasan tasik Chapala Mexico, dan, kita selalu berkata, “Ia bergantung pada gaya hidup anda.” Tetapi, sebagai expat Jerry Draughon berkata di laman webnya, “…Saya mungkin boleh wujud di negeri-negeri, tetapi saya boleh tinggal di Mexico.” Itulah bagaimana kita merasa tinggal di hirisan kecil kami ahli Syurga.

Bercakap tentang perancangan kewangan…Di laman web kaji selidik dijalankan setiap tahun di kawasan Ajijic, salah satu wanita tunggal menunjukkan bagaimana dia mendapat bersama-sama $668 setahun, termasuk sewa sebanyak $300 sebulan! Kerana katanya, Walau bagaimanapun, “Saya berasa bangga untuk tidak menjadi pengguna. Saya hanya membeli apa yang saya perlukan dan menikmati kehidupan yang sangat mudah dan tenang.”

Ianya lebih realistik untuk melihat purata perbelanjaan tiga orang tunggal dalam kajian ini, yang keluar menjadi kira-kira $1600 sebulan. Purata bagi tiga pasangan dalam penyiasatan adalah kira-kira $2600. Walau bagaimanapun, satu perkara yang kita boleh mengatakan dengan keyakinan yang tidak adalah bahawa anda pasti boleh hidup lebih baik kurang di Mexico! Ia telah dianggarkan bahawa kos sara hidup adalah kira-kira 30% hingga 40% kurang daripada mana-mana tempat lain di Amerika Utara.

Adakah anda mahu gaya hidup yang sama yang anda telah di sempadan? Well, hidup anda adalah mungkin berubah di luar jangkaan, kebanyakannya indah, cara. Apabila Rang undang-undang dan bersara di sini pada tahun 2004, kami bersara pada beliau keselamatan sosial semata-mata. Yang membayangkan bahawa selepas hanya sebulan di Mexico, kita akan mempunyai seorang pembantu rumah yang datang dua kali seminggu? Kita milik rumah kami, mempunyai satelit TV dan akses Internet, dan makan dengan baik sesungguhnya diberi bahawa Rang undang-undang menikmati masakan dan kami mempunyai bekalan sayur-sayuran segar dan daging, ikan dan ayam! Sejak kami kedua-dua mempunyai persaraan sama pelan di Syarikat… jatuh mati di meja kami… kami tahu kami tinggal besar!

Jika anda membaca, ini, saya duga adalah bahawa anda mampu bersara di Mexico. Anda hanya mahu tahu bahawa orang lain, seperti anda, bermula dengan impian dan bajet dan berakhir dalam satu realiti yang benar-benar indah.

Salah satu penceramah kami pakar semasa seminar pendidikan 8 hari Mexico tumpuan kami memecahkan lagi peserta-peserta kami yang memperincikan kehidupannya di Colorado berbanding gaya hidup beliau di Lake Chapala. Sebahagian daripada kos yang anda mungkin dapati menarik:

Dolar:
1. Kunjungan ke doktor – dari $15-$ 30.00
2. Gigi-gigi yang kering – melawat $25.00 (Mahkota, sekitar $300)
3. Rambut yang dipotong bagi lelaki-dari $4-$ 6.00
4. Wanita rambut di potong dan kekal – $20.00
5. Auto basuh – dari $2-$ 5.00
6. 1 jam urut – $20-$ 30.00
7. Pedicure atau manikur — $10
8. Filem Tiket (filem pertama dikendalikan dalam Bahasa Inggeris; matinee) – $2.00
9. Tukang kebun – $2.50-$3.00/hr
10. Pembantu – $3.00/ jam
11. Cukai harta – dari $50 USD kepada $200 USD setahun, dengan diskaun 10% untuk pembayaran awal
12. Air – sekitar $6 bulan (dibayar setiap tahun)

Salah satu bahagian terbaik daripada hidup di kawasan Ajijic ini adalah bahawa kita tidak memerlukan Penyaman udara atau relau yang. Dan, secara amnya, sebarang perbelanjaan yang memerlukan tenaga buruh yang besar (misalnya, Restoran, pembinaan atau pembaikan auto) tawar-menawar yang sebenar. Anda perlu mencari untuk mencari hidangan petang para tetamu yang melebihi $20 USD dari pilihan restoran yang indah yang sangat luas…Eropah, Greek, Thailand, Itali, Argentinean dan banyak lagi! Anda mahu itu… kami mungkin ada di sini, atau, paling pasti, 30 minit jauhnya di Guadalajara!

Dan bahagian yang menarik adalah bahawa ramai rakyat asing menuntut mereka kos sara hidup di Tasik Chapala benar-benar menurun setiap tahun. Meneka mengapa? Kerana semakin lama anda hidup di Mexico, lebih banyak anda belajar hidup dalam sebuah ekonomi yang berasaskan peso. Anda tidak mengambil kad kredit tersebut setiap kali anda menghidupkan. Anda akan mendapati bahawa anda tidak ketinggalan perkara-perkara yang anda fikir anda akan kehilangan sebaik sahaja anda bergerak di sini. Sebagai pengguna yg mengiklan sesuatu Rang undang-undang dan saya boleh pasti membuktikan itu!

Selain itu, anda mula berfikir di dalam cara yang “Mexico”. Apabila Rang undang-undang dan saya mula-mula tiba, perkara-perkara yang kelihatan jauh lebih murah daripada apa yang kita telah digunakan untuk. “Wow, hanya $150 Peso untuk itu… Mari kita membeli dua!” Hanya hari ini, pada tianguis, kami telah melihat item-item $150-peso yang sama dan saya berkata: “$ 150 Peso, anda telah berpeluang untuk menjadi main-main!” Dan, saya tidak tahu bagaimana ia berlaku, tetapi percentage-wise, kami sedang Menyimpan banyak lebih daripada kami digunakan untuk Negeri-Negeri dan lebih daripada apa yang kita telah menyelamatkan lima tahun yang lalu Bilakah kami pindah ke Mexico!

Rang undang-undang dan saya berpindah ke kawasan tasik Chapala sebab sama kebanyakan orang meninggalkan “kembali.” Kita mahukan yang lebih rendah kos sara hidup, Parlimen, dan kami ingin meninggalkan perlumbaan tikus. Ia merupakan salah satu keputusan terbaik yang kita pernah dibuat. Kami kini cenderung menjadi sedikit bigheaded tentang keputusan kami… mengapa begitu ramai orang masih bergelut dengan iklim yang sengsara, utiliti yang tinggi dan bil-bil perubatan, dan lain-lain perkhidmatan apabila mereka dapat hidup gaya hidup lebih dipertingkatkan di Mexico Kurang? Kami benar-benar cuba untuk mendapatkan ke atas diri kita sendiri… tetapi ia sukar!

Sila menyertai kami di tumpuan Mexico program. Anda akan sedar, selepas mendengar penceramah kami bercakap tentang kos sara hidup dan cukai, mengapa begitu banyak orang yang mampu bergerak sehingga tarikh persaraan mereka. Mungkin anda boleh juga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *