Tumbuh-tumbuhan ubat-ubatan untuk penjagaan kesihatan moden

Tumbuh-tumbuhan ubat-ubatan untuk penjagaan kesihatan moden

Tumpuan pertumbuhan tumbuh-tumbuhan ubat-ubatan menjadi penyelesaian kepada masalah kesihatan di dunia kini. Disebabkan oleh kesedaran ini, perdagangan tumbuh-tumbuhan dengan nilai perubatan berkembang di peringkat antarabangsa. Kebanyakan negara-negara dunia ketiga melihat tumbuh-tumbuhan ubat-ubatan sebagai sebahagian penting daripada budaya mereka. Walau bagaimanapun, amalan perubatan tradisional mengalami satu anjakan yang besar semasa zaman penjajah di negara-negara Afrika dan Asia, oleh itu kehilangan naungan terutamanya dalam persekitaran bandar (Chech, 1997). Hari ini, negara-negara ini masih mengalami kesan penjajahan kerana mereka masih memilih ubat-ubatan sintetik sebagai pilihan utama dalam rawatan penyakit dan lain-lain penyakit. Kesan ubat-ubatan sintetik ini lebih suka memukul banyak negara-negara dunia ketiga, kerana penduduk Tempahan luar bandar kekurangan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang utama kerana ubat-ubatan dijangkau dan perkhidmatan kesihatan (Shahzad, 2000).
Tumbuh-tumbuhan ubat-ubatan kini digunakan secara meluas dalam kosmetik, farmaseutikal, pertanian dan makanan

Industri (Jan 2006.). Penggunaan tumbuhan ubatan dalam rawatan penyakit yang telah didokumenkan di dalam sejarah tamadun. Dalam tempoh pre-historic, lelaki tidak menyedari bahaya kesihatan dan masalah-masalah yang datang dengan terapi tidak logik (ini benar-benar memerlukan rujukan). Dengan penyelidikan intensif dalam bidang perubatan, ia telah mendapati bahawa tumbuh-tumbuhan yang mengandungi prinsip-prinsip yang aktif yang bertanggungjawab untuk tindakan penyembuhan (Shahzad, 2000). Sebelum era sintetik, lelaki benar-benar bergantung kepada ubat-ubatan herba untuk rawatan dan pencegahan penyakit (Chech, 1997.).

Dengan pengenalan kaedah saintifik dan prosedur, saintis dan penyelidik kini mampu untuk memahami prinsip-prinsip yang toksik dan penyembuhan dalam tumbuh-tumbuhan. Selepas pengasingan yang teliti dan percubaan saintis telah mendapati bahawa tumbuh-tumbuhan ubat-ubatan sebenarnya adalah terapeutik aktif, antara kemudahan yang disediakan; Morfin, Atisine, Lobeline, Digoxin dan Atropine.
Produk-produk herba adalah effaceable luar soalan, sebagai contoh dalam novel produk herba dari Silmarin (Silybum marianum, Keluarga), Artemesinin (Artemisia annua, Keluarga) dan Taxol (Taxus baccata, Keluarga) telah outworked keberkesanan ubat-ubat lain yang diiktiraf seperti perubatan Ginkgo biloba tercatat (keluarga), dan Hyperricum perforatum (keluarga) yang dikenali untuk mengubati kemurungan dan tekanan (Jan 2006).
Menurut Defeudis (1991), penyelidik saintifik kebelakangan telah datang untuk menyokong kehadiran aktiviti perubatan herba tempahan, dengan menjalankan penyelidikan yang boleh dijumpai dalam kesusasteraan saintifik (DeFeudis, 1991.), ini termasuk herba yang menghasilkan molekul yang luar biasa untuk melawan kanser dan penyakit-penyakit lain. Dengan berbuat demikian, tumbuhan ubat-ubatan seperti mezerien (Daphne mezereum, Keluarga), elephantpoin (Elephatopus elatus, Keluarga), dan allamndin (Allamanda cathratica, Keluarga) telah menunjukkan kesan yang recommendably besar ke arah menghalang sesetengah tumor (Jan 2006).

Kata Shahzad (2000), beberapa penyelidikan sedang dijalankan di banyak Makmal Penyelidikan seluruh dunia pada ubat-ubatan herba seperti reptens Ajuga (keluarga) untuk menentukan jika ia mengandungi prinsip yang kuat dan aktif untuk merawat dan mengubati kencing manis (DeFeudis, 1991). Produk-produk herba yang lain seperti galagine (Galagea officinalis, Keluarga), chirantin
(Momordica charanta, Keluarga), dan asid gymenemic (Gymnema sylestre, Keluarga), telah menunjukkan aktiviti-aktiviti yang boleh dibanggakan dengan penyakit diabetes bebas insulin (Chech, 1997).

Ekstrak Tecoma stans (keluarga) Tempahan telah terbukti mempunyai aktiviti yang terhadap kencing manis (Mazumdar et at., 1996). Artritis adalah satu penyakit yang menyedihkan apabila ia datang untuk rawatan, seperti kebanyakan ubat-ubatan di pasaran tidak memberikan penyelesaian yang memuaskan ke arah menghapuskan ia. Penting tumbuh-tumbuhan seperti boswellic (Boswellia serrata, Keluarga), ruscogenin (Ruscus acueleatus, Keluarga), dan guggulserones (Commiphora mukul, Keluarga), mengandungi anti artritis ejen dan aktiviti, manakala Harpagoside diketahui mengandungi aktiviti terhadap rheumatoid. Chrysanthemum partheniumis mempunyai potensi aktiviti terhadap Migrain, suatu penyakit yang telah eluded penyelidik selama bertahun-tahun; Ia telah mendapat parthenoides yang bertindak sebagai prinsip yang aktif atau ejen terhadap aktiviti-aktiviti Migrain. Herba seperti Schisandra chinensis (schsantherin) dan sarmentosum Sedum (sarmentosin) telah digambarkan besar kebolehan dan kemampuan untuk menurunkan paras enzim yang dibangkitkan dalam hepatitis (Defeudis, 1991).
Penyelidikan telah mengesahkan bahawa kebanyakan derivatif dari herba mengandungi aktiviti-aktiviti antioksidan yang tertunggak. Antioksidan yang kuat seperti bacoside A, yang mengurangkan pelbagai tahap kemusnahan radikal ditemui pada Bacopa monnieri. Polyphenols (bunga kamelia sinensis, forskolin (Coleus forskohlii), proanthocyanidins (biji anggur), huperzine (Huperzia serrata), pycnogenol (Pinus Maritim), dan asid linoleik gamma diketahui mengandungi antioksidan yang berpotensi.

Tumbuh-tumbuhan ‘biosynthetic makmal’ bagi kedua-dua sebatian kimia dan jumlah besar sebatian seperti diet yang mengandungi alkaloid dan glycosides, hasilnya mereka mengenakan kesan therapeutical dan fisiologi dalam itu, Kata majmuk tersebut atau produk dengan nilai perubatan yang biasanya metabolites sekunder. Sebagai balasan metabolites oleh metabolisma yang diperolehi dari tumbuh-tumbuhan, bahan-bahan tumbuhan yang ditayangkan menggunakan phytochemical untuk mengesan pelbagai juzuk (Shahzad, 2000).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *