Tumbuh-tumbuhan beracun tempahan 5 untuk anjing

Tumbuh-tumbuhan beracun tempahan 5 untuk anjing

Kesayangan kesihatan yang telah menyenaraikan lima racun tumbuhan sebagai dahsyat bagi anjing-anjing yang kita bincangkan ini secara terperinci di sini:

Teratai
Lily indah datang dalam kebanyakan Varieti, adalah berbahaya untuk anjing anda. Semua bahagian yang lily adalah sangat toksik.

Bukan sahaja merupakan keindahan bunga jantung-henti, para saintis telah menemui glycosides jantung dikenali 38 dalam kilang.

Lilly ini adalah amat berbahaya untuk kucing.

Lily yang ditemui dalam hampir semua locales, dan menjamin perhatian apabila ianya digunakan sebagai sebahagian daripada urusan dalaman bunga.

Ironinya, Teratai yang sering diberi sebagai bunga pengebumian.

Selain ancaman jantung, sap daripada lily yang juga mengandungi Kristal oxalate yang boleh menyebabkan kerengsaan yang ringan pada manusia tetapi boleh menyebabkan maut bengkak oleh kelemasan dalam anjing, dalam jumlah yang lebih kecil.

Oleh itu, jangan juga biarkan anjing anda berenang di kolam atau Tasik dengan Teratai air! Jumlah harga oxalate walaupun cair boleh menyebabkan masalah yang serius untuk anjing!

Rawatan

Kita akan mengulangi diri seluruh artikel ini dengan yang standard “mendapatkan penjagaan Veterinar yang terdekat, kecemasan” Jika anda mengesyaki anjing anda (atau cat) mana-mana bahagian lily yang ditelan.

Rawatan yang terdiri terutamanya daripada mengosongkan perut, supaya tidak menghalang muntah-muntah.
Ia adalah penting untuk memulakan rawatan dorongan vomit dan gastrik lavage dalam tempoh empat jam selepas ditelan.

Hidrogen peroksida boleh digunakan untuk merangsang muntah dengan anjing. Tetapi berbincang dengan doktor haiwan sebelum berbuat demikian.

Rawatan juga merangkumi diuretics, untuk membantu mencegah kegagalan buah pinggang.

Tanpa rawatan, keracunan oleh Lily yang memang hampir maut dan kematian yang biasanya berlaku dalam tempoh empat hari kerana kegagalan buah pinggang atau hati.

Azaleas (Rhododendron)
Azaleas adalah bunga-bunga paling beracun yang ditelan oleh anjing. Semua bahagian azaleas kebanyakan mengandungi grayanotoxin, yang kadang-kadang dikenali bagi nama saintifik tumbuhan, rhodotoxin.

Toksin yang mempunyai kesan-kesan yang sederhana terhadap manusia, tetapi boleh membawa maut untuk dogss, walaupun dalam jumlah yang kecil.

Gejala-gejala akut yang biasa (selain daripada menyaksikan ditelan) akan loya peliuran, muntah-muntah, lemah, pening, kesukaran dalam pernafasan dan kehilangan keseimbangan.

Grayanotoxin neurotoxin yang dan juga di azalea debunga dan madu.

Toksin ini adalah cukup kuat untuk menyebabkan penyakit pada orang-orang yang telah dimakan madu yang dihasilkan oleh lebah yang dikumpul mereka debunga daripada bunga rhododendron dan azalea. Keadaan ini dikenali sebagai “Madu mabuk”.

Gejala-gejala yang lebih serius daripada keracunan, anjing, hadir diri 6 jam selepas ditelan dan termasuk kemurungan, upset penghadaman yang akut, Hiper peliuran, pelepasan hidung, epiphora, Projektil muntah-muntah, kerap membuang air besar dan kesukaran menelan.

Anjing biasanya masuk ke koma, sebelum mati.

Sesetengah anjing perlahan-lahan memulihkan dari keracunan dari Azaleas selepas 48 jam.

Rawatan

Veterinar, apabila dapat merawat anjing dalam tempoh 4 jam selepas meracun disyaki, sering cuba lavage gastrik. Kejayaan prosedur ini adalah sangat bergantung kepada berapa lama daun atau lain-lain bahagian tumbuhan telah di saluran penghadaman peninju.

Di samping itu, Veterinar biasanya akan mengikuti satu lavage dengan rawatan arang.

Kami tidak dapat mencari sumber-sumber yang menyatakan pemilik perlu cuba untuk merangsang muntah sendiri. Dalam sebarang keadaan, Veterinar hendaklah sentiasa dihubungi sebelum pemilik cuba dorongan.

Sesetengah doktor menyarankan bermula kursus antibiotik sebagai satu pencegahan terhadap pneumonias sekunder yang sering menyebabkan dari anjing-anjing yang menyedut vomitus mereka ketika mengalami keracunan grayanotoxin.

Rumbia (Cycas revoluta)

Ini adalah “tertua diketahui hidup, loji”.

Sawit sagu adalah tumbuhan latar-belakang yang tipikal bagi Taman-taman di Clime hangat atau tropika.

Ia adalah agak rendah penyelenggaraan dan perlindungan yang cemerlang, kaya dan hijau, menjadikannya alat lanskap yang menarik. Malangnya, ia juga adalah sangat toksik bagi kedua-dua anjing dan orang.

Kejadian keracunan sagu anjing telah meningkat sebanyak 200% dalam tempoh lima tahun yang lepas sebagai peruncit utama seperti Walmart, Lowes dan Home Depot aktif pemasaran tapak sebagai rumah tumbuhan, biasanya tanpa amaran racun yang dilampirkan.

Pengingesan menyebabkan kematian bagi 75% dari anjing.

Versi kedai pembaikan rumah daripada tumbuh-tumbuhan ini adalah pasu untuk pertumbuhan dalaman sebagai tumbuh-tumbuhan rumah yang membuat mereka jelas, lebih tersedia untuk mengunyah gigi taring.

Anjing, sebab-sebab tertentu juga mencari sawit yang agak lazat, dan bahagian Tempahan beracun loji: benih atau kacang untuk menarik chew-mainan serta membuat.

Semua bahagian tumbuhan ini mengandungi neurotoxin Cycasin.

Gejala-gejala, selain daripada memerhatikan ditelan termasuk: najis muntah, longgar atau berair, drooling, berbuih di mulut (frothy, kuning), gegaran atau otot dysfunctions dan koma.

Anjing yang pulih dari racun ini biasanya mengalami kerosakan hati yang sederhana hingga teruk, dalam beberapa kes walaupun cirrhosis.

Rawatan

Kami telah membaca bahawa menggalakkan muntah disingkirkan bagi kes-kes cycasin ditelan.

Doktor haiwan hendaklah dipanggil dengan serta-merta atas syak-wasangka selepas ditelan.

Hidrogen peroksida boleh digunakan untuk muntah secara paksa, tetapi sekali lagi, bercakap dengan doktor anda pertama.

Rawatan oleh doktor biasanya terdiri daripada lavage arang teraktif serta ubat-ubatan untuk mengosongkan usus.

Cycasin menjadi aktif apabila ia dipecahkan di dalam usus, jadi cuba untuk mengelakkan “pautan intestine” dalam proses penghadaman boleh kadang-kadang mempunyai keputusan yang positif.

Walau bagaimanapun, prognosis bagi haiwan yang mempunyai bahagian-bahagian rumbia ditelan adalah suram.

Rawatan hanya nyata, dalam kes ini, adalah pencegahan.

Kacang kastor

Pokok kastor yang sering disyorkan oleh landscapers beli secara semulajadi penghalau tahi lalat.

Malangnya, Semua bahagian tumbuhan ini mengandungi sesetengah toksin, cukup toksin, jika ditelan, menyebabkan reaksi yang buruk pada anjing.

Kacang kastor loji akan membawa maut.

Malah, toksin yang terdapat dalam kacang kastor: ricin, sering dirujuk sebagai racun yang dahsyat, berlaku secara semulajadi.

Pemain-pemain utama di WW saya petikan ricin dari kacang kastor untuk digunakan dalam peperangan kimia, tetapi kedua-dua pihak mendapati toksin yang terlalu berbahaya dan tidak terkawal untuk penggunaan yang berkesan.

Rniligram satu daripada Ricin adalah cukup untuk membunuh purata saiz orang dewasa.

Tiada tahi lalat akan mencari tanaman kastor jadi repellant!

Selain memainkan peranan dalam aktiviti pengganas dan semakin terselindung, ricin dan kacang kastor juga membentuk bahan utama minyak motor Castrol.

Gejala-gejala keracunan ricin biasanya terserlah perlahan-lahan dalam tempoh 12 jam. Punca-punca kematian adalah sering lumpuh sistem pernafasan atau jantung.

Lumpuh selalunya didahului oleh serangan sawan.

Gejala-gejala ejen saraf yang lain seperti peliuran melampau / drooling atau berbuih di mulut boleh turut hadir. Darah dalam najis berair dan muntah-muntah akan sering simptom yang pertama, berlaku selepas satu atau dua jam.

Rawatan

Terdapat tiada penawar kepada ricin, jadi rawatan biasanya gejala dan menyokong dan termasuk cubaan untuk mengosongkan saluran penghadaman toksin unmetabolised atau kacang.

Hanya menjaga anjing anda dari tumbuh-tumbuhan berbahaya ini adalah alternatif hanya sebenar, di sini.

Oleander

Di sepanjang baris “Saya yakin anda tidak tahu”: ‘Oleander’ adalah satu istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan dua spesies dalam genus Narium, yang seterusnya, milik keluarga Apocynaceae.

“Apocynum” adalah bahasa Latin untuk “dari anjing!”.

Supaya akan datang tidak mengejutkan bahawa Oleander adalah berbahaya kepada kesihatan anjing. Ahli keluarga yang lain juga dikenali sebagai “Dogbane”, tetapi dengan sap melekit semata-mata deters anjing oleh merengsa mereka.

Oleander pergi selangkah lagi, dan sebenarnya agak maut untuk dogr anda (dan anda juga yang penting).

Filem “White Oleander” tidak hanya Hollywood! Tumbuh-tumbuhan ini adalah sangat toksik.

Adalah sukar untuk pin untuk set sebenar gejala pada keracunan oleh oleander ditelan. Ini adalah kerana terdapat banyak toksin yang berbeza merupakan antara keselesaan tambahan yang anda akan dapati dalam lingkungan oleander itu sendiri.

Toksin yang dinamakan loji, “oleandrin” serta toksin lain, neriine, akan glycosides kedua-dua cardial. Mereka akan didapati di seluruh loji dan terutamanya dihadapi dalam sap ini.

Gejala-gejala yang jadi jantung akan sering dikaitkan dengan keracunan Oleander, seperti rentak jantung perlumbaan yang diikuti oleh tempoh dan kadar amat perlahan – degupan jantung dengan rentak tidak dapat dilihat.

Walau bagaimanapun, juga di oleander, terutamanya dalam kulit, ada ejen saraf yang dipanggil Rosagenia. Oleh yang demikian, nerve gejala ejen, iaitu peliuran, drooling, twitching, disorientation dan kelesuan am boleh juga terserlah.

Sistem gastro-usus juga respons kepada oleander melalui muntah-muntah dan cirit-birit. Dalam sesetengah kes, ejen-ejen saraf yang boleh menyebabkan pendarahan dalaman dan oleh itu darah dalam najis.

Rawatan

Muntah-muntah harus akan digalakkan, jika tidak induced (di bawah arahan seorang doktor haiwan); Sekiranya anda Berdan menelannya iaitu Oleander.

Ciri-ciri yang ‘bernasib baik’ Oleander keracunan adalah bahawa gejala sering kelihatan cukup pesat menawarkan beberapa tetingkap untuk rawatan.

A kurang bernasib baik kerana kesan itu pada hati, terutamanya untuk anjing. Ramai yang nyawa rawatan kardio-vaskular yang ada kepada manusia adalah tidak lagi terpakai kepada gigi taring. Jadi kadar kematian yang lebih tinggi sejajar dengan itu.

Veterinar akan sering melakukan satu lavage gastrik dan mentadbir arang untuk menyerap sebarang toksin dalam saluran penghadaman.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *