Tulisan tangan boleh membantu mendiagnosis penyakit Mental?

Tulisan tangan boleh membantu mendiagnosis penyakit Mental?

Hari ini ia akan menjadi sukar untuk menafikan bahawa minda individu boleh mempengaruhi tindakan beliau. Tiada siapa, dilahirkan dengan piawaian tertentu perisikan, perlu kekal irredeemably terikat kepada piawaian yang sepanjang hayatnya; Kaedah boleh didapati untuk membuat kecerdasan lebih bersedia untuk menghadapi kehidupan. Tulisan merupakan salah satu cara untuk menentukan bagaimana individu yang telah menyesuaikan diri dengan penyakit mental, iaitu satu perubahan kecerdasan.

Fikiran, yang telah hilang atau salah arah matlamatnya, iaitu, sebagai contoh, mundur dalam keupayaan untuk bekerjasama, akan gagal untuk melaksanakan pengaruh yang berguna pada pertumbuhan keperibadian. Atas sebab ini kita dapati bahawa ramai yang, sebagai kanak-kanak, tidak cooperativeness, mendedahkan di matang yang buruk membangunkan perisikan dan kekurangan kefahaman sosial yang biasa.

Ramai ahli psikologi yang lain menegaskan hubungan yang konsisten antara minda dan jasad. Tiada seorang pun daripada mereka, Walau bagaimanapun, telah cuba untuk menemui jambatan yang sebenar antara kedua-dua.

Kita tidak harus cuba untuk mendiagnosis satu gejala semata-mata atau satu manifestasi abnormaliti; sebaliknya kita mesti mengkaji gejala-gejala yang mereka sepenuhnya dan mereka mencari kesilapan asas. Dengan cara ini kita dapat melihat kesilapan asas di sebalik cara di mana minda telah ditafsirkan dengan pengalaman, yang menyalurkan potentialities hidup, dan menerima tindak-balas yang untuk tayangan. Ini mesti menjadi tugas sebenar psikologi. Negeri-Negeri psikotik tidak dapat diubati jika kepentingan yang perlu dalam lain-lain boleh membangkitkan sebelum terlambat; tetapi semua ini meletakkan jarak yang lebih luas antara individu dan dunia yang biasa daripada apa-apa keadaan lain, kecuali mungkin, perbuatan membunuh diri. Ia adalah satu seni yang rumit untuk mengubati kes-kes tersebut dan yang ada amat sukar. Kita mesti menang pesakit kembali kepada keadaan kerjasama, dan kita hanya boleh melakukan ini melalui kesabaran yang hebat dalam kindest dan paling memahami cara.

Sekarang Marilah kita mempertimbangkan pelbagai penyakit mental dan cara di mana mereka mengubah watak dan tingkah laku individu.

Sesetengah jenis skizofrenia menanggalkan diri mereka daripada pengaruh keluar semua, dan membawa kehidupan yang licik dan mementingkan diri sendiri, melampirkan penting untuk apa-apa tetapi ego sendiri miskin. Neurotic itu juga adalah kebanyakannya prihatin dengan dirinya sendiri, tetapi pada masa-masa akan juga membawa kepentingan dalam kehidupan di sekelilingnya. Yang benar-benar psikotik, Walau bagaimanapun, akhirnya menarik diri sepenuhnya ke dalam dirinya sendiri, menjadi acuh tak acuh dengan mana-mana rangsangan Luaran, dan adalah sepenuhnya insensible untuk segala-galanya yang berlaku di sekeliling atau malah kepada dirinya sendiri. Egocentricity beliau terdiri daripada yang melambangkan identiti dari dunia dan pengasingan yang terhasil dan lengkap.

Dalam membandingkan tulisan psychotics dengan itu kehidupan mereka lebih awal dan lebih waras, kita boleh perhatikan ketegaran yang meningkat dan seterusnya, dan penderitaan untuk borang-borang. Egocentricity daripada psychotic yang tidak hanya nyata dirinya dalam ciri-ciri yang terlibat (walaupun idea-idea yang tetap dan delirious dinyatakan dalam melibatkan diri dengan sia-sia flourishes ke belakang besar), tetapi kecenderungan meningkat ke arah pengasingan jumlah terutamanya mencerminkan sifat-sifat yang semakin statik dan disconnections yang tidak masuk akal, yang akhirnya kehilangan apa-apa tanda kegembiraan hidup, kelajuan, atau harmoniousness.

Ketegaran grafik, oleh itu, adalah lambang kekurangan penulis impressionability, menunjukkan kepadanya supaya insensible untuk semua pelbagai dan kaya dengan pengalaman dunia Luaran. Sama seperti fikiran psychotic yang telah tiada penyertaan dalam semua pengaruh subur di dunia ini, tulisan beliau mencerminkan ketegaran dan penderitaan borang yang sama. Kita perhatikan Surat yang kebudak-budakan pembentukan dalam tulisan tangan dewasa berpendidikan yang psikotik, yang memeluk kuno bentuk keadaan jauh tamadun membuktikan bahawa tulisan berubah dengan keadaan mental seseorang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *