Tujuh Tips untuk membantu anda menjadi A penjaga lebah Sarjana

Tujuh Tips untuk membantu anda menjadi A penjaga lebah Sarjana

Petua #1: – belajar dalam bentuk seni yang benar dalam pembiakan lebah, ia adalah perbuatan mendapatkan koloni lebah, mengekalkan kesihatan anda lebah dan gatal yang memastikan mereka memberikan hasil yang baik apabila datang masa menuai. Semua beekeepers yang mempunyai tanah jajahan yang produktif telah mengambil masa untuk mendapat pengetahuan mengenai spesies lebah kerana beberapa jenis boleh menjadi agresif, mereka boleh pelabuhan penyakit, menjadi terdedah kepada parasit dan akhir yang menjadi mangsa kepada pemangsa juga.

Semua faktor-faktor yang mempengaruhi produktiviti anda lebah yang akan akhirnya menghasilkan kurang daripada hasil yang memuaskan. Jadi sebelum sesiapa selaman dalam kepala pertama ke dalam dunia pembiakan lebah, sedikit penyelidikan mesti dilakukan supaya seseorang itu di atas purata pengetahuan tentang pembiakan lebah (atau mendapatkan panduan langkah-demi langkah pembiakan lebah dari pautan di bawah).

Petua #2: – Keselamatan adalah merupakan sebahagian daripada pembiakan lebah, lebah yang sangat lembut apabila dilayan dengan penuh hormat dan ia telah dapat pergi tahun tanpa disengat. Walau bagaimanapun ianya masih penting bahawa prinsip-prinsip Keselamatan dipatuhi sepanjang masa. Dapatkan Penekan penjaga lebah yang baik dan ia mesti terdiri daripada jaket lengan panjang, panjang sepasang Seluar yang boleh dimeteraikan di bawah untuk menghalang lebah merangkak atas Kaki, topi yang mempunyai satu tudung dan sarung tangan.

Saya tidak boleh lebih menekankan pentingnya kit pertolongan cemas berhampiran apiary anda, kerana walaupun anda menjadi sangat berhati-hati apabila mengendalikan serangga ini, akan ada yang sekali-sekala stinging dan jika sesiapa yang mempunyai hipersensitif kepada beestings, mereka mesti menerima perhatian perubatan yang segera.

Petua #3:-setiap pelaburan memerlukan tempat di mana pengeluaran dilakukan, pembiakan lebah tidak begitu. Anda akan memerlukan sedikit ruang untuk memastikan negara-negara yang dikenali sebagai apiary dalam jajahan anda. Tempat yang sesuai adalah ladang seperti kebanyakan petani beekeepers dialu-alukan dengan tangan terbuka kerana kefahaman mereka tentang lebah peranan main dalam pendebungaan. Walau bagaimanapun, tidak semua orang boleh mempunyai akses kepada tanah ladang. Masih boleh dapat a penjaga lebah di kawasan bandar, tetapi langkah-langkah lebih berjaga-jaga perlu diambil.

Petua #4:-menyertai sebuah persatuan beekeepers di kawasan anda supaya anda boleh menerima sokongan tentang perkara-perkara yang paling dalam pembiakan lebah. Kebanyakan negeri tidak membenarkan individu menjadi beekeepers jika mereka tidak berdaftar serta beekeepers ini di mana sokongan daripada Persatuan akan datang berguna. Mereka akan menyediakan anda untuk dapat memenuhi standard yang ditetapkan oleh pihak berkuasa, dan membantu anda menyediakan tarikh yang sesuai bagi pemeriksa untuk datang dan gred anda apiary dengan sewajarnya supaya anda boleh disahkan secepat mungkin.

Petua #5: – Setelah langkah-langkah di atas telah dibincangkan dengan seterusnya adalah perkara yang perlu dilakukan untuk memperoleh beberapa gatal dan lebah. Terdapat pelbagai cara untuk mendapatkan lebah tetapi saya akan menganggap bahawa anda membaca artikel ini jika anda seorang pemula lengkap, jadi nasihat saya adalah bahawa anda membeli lebah yang Berbungkus. Saya lebih suka lebah Berbungkus semata-mata kerana ia dilengkapi dengan katil bersaiz Queen lengkap, berdengung dan beberapa lebah pekerja. Anda boleh pastikan bahawa mereka adalah penyakit yang percuma, kerana semua Berbungkus lebah mempunyai sejarah yang didokumenkan.

Anda boleh hubungi Persatuan beekeepers anda dan mereka merujuk anda kepada beberapa pembekal yang mempunyai reputasi yang baik pada pangkalan data mereka supaya anda boleh mendapatkan pakej pertama anda lebah dan sarang yang baik untuk mendapatkan anda bergerak dalam arah yang betul.

Petua #6: – sekarang bahawa segala-galanya adalah di tempat yang ia adalah masa untuk memasang lebah anda dalam persekitaran baru mereka supaya mereka boleh mendapatkan berterusan dan mula menghasilkan madu. Anda mahu pastikan bahawa queen betul yang dipasang di sarang (untuk langkah-langkah yang terperinci daripada memasang Ratu rujuk panduan langkah demi langkah, yang boleh dicapai dari pautan di bawah), kemudian menyediakan campuran sirap dan air sumber untuk ditempatkan di luar sarang supaya lebah anda tidak akan mempunyai untuk perjalanan jarak jauh untuk mendapatkan madu.

Petua #7: – lebah mampu untuk menjaga baik diri mereka sendiri, tetapi penjaga lebah yang cemerlang akan memudahkan untuk mereka supaya mereka diberi tumpuan utama pengeluaran madu dan koloni yang semakin meningkat. Pemeriksaan berkala sarang adalah satu kemestian, supaya apa-apa masalah yang akan berlaku boleh dikenal pasti dan ditangani atau dielakkan sepenuhnya jika ia didapati.

Ancaman yang sama untuk lebah penyakit, perosak, parasit dan pemangsa dan banyak perkara di atas boleh diuruskan dengan mudah. Jika anda memeriksa sarang anda secara tetap sekurang-kurangnya dua atau tiga kali setiap minggu, anda akan melihat corak tingkah laku dan pergerakan anda lebah dan bila-bila masa terdapat perubahan sedikit anda akan mengambilnya dengan serta-merta.

Dalam kesimpulan yang saya ingin katakan bahawa kejayaan pembiakan lebah terletak dengan amalan pengurusan yang baik, penjadualan anda pemeriksaan selang, mampu mengenalpasti penyakit & perosak dengan cepat. Sebaik sahaja anda mempunyai proses-proses yang nailed turun penuaian cukup banyak bersenam dengan sempurna, jadi melibatkan diri anda seberapa banyak yang anda boleh ke arah pembelajaran amalan besar ini supaya anda boleh meraih ganjaran hebat

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *