Tujuh masalah dengan Cfls, dan lain-lain tenaga cekap mentol alternatif

Tujuh masalah dengan Cfls, dan lain-lain tenaga cekap mentol alternatif

Lampu Pendarfluor padat (CFLs) adalah mentol pilihan untuk menjimatkan tenaga dan wang utiliti. Tidak ada keraguan bahawa CFLs menggunakan tiga atau empat kali kurang tenaga daripada mentol tradisional, dan ramai orang telah mengurangkan bil elektrik mereka dengan beralih kepada mereka.

Tetapi terdapat tujuh situasi di mana CFLs tidak mungkin pilihan terbaik.

1. CFLs boleh meningkatkan pengeluaran merkuri

Salah satu sebab terbesar untuk membeli CFLs adalah bahawa dengan menggunakan tenaga kurang, mereka mengurangkan merkuri pelepasan daripada loji-loji janakuasa. Walau bagaimanapun, CFLs mengandungi jumlah merkuri, racun yang sangat toksik yang kecil.

Oleh undang-undang, CFLs yang digunakan mestilah boleh dikitar semula atau dibawa ke tapak pelupusan sisa berbahaya yang diluluskan. Malangnya, kira-kira tiga daripada empat CFLs masih berakhir di tapak pelupusan sampah.

Satu laporan oleh Universiti Yale penyelidik membuat kesimpulan bahawa, bergantung kepada di mana anda tinggal, CFLs mungkin sebenarnya meningkatkan jumlah merkuri yang dibebaskan ke alam sekitar. Kerana loji-loji janakuasa menggunakan sumber-sumber bahan api yang berbeza, lokasi dengan bahan api yang bersih boleh melepaskan merkuri ditolak. Sementara itu, di tempat-tempat dengan beberapa pilihan kitar semula, mercury bocor ke dalam tanah dan air dari CFLs yang dilambung ke tapak pelupusan boleh sebenarnya melebihi jumlah yang disimpan dengan menggunakan kurang kuasa.

Banyak kedai-kedai perkakasan dan tapak pelupusan tempatan kini menerima CFLs untuk kitar semula, dan beberapa syarikat menjual kotak perkapalan pra-bayar yang dialamatkan kepada kitar semula tumbuh-tumbuhan.

2. CFLs boleh membahayakan kanak-kanak kecil

Walaupun jumlah merkuri dalam CFL yang jauh lebih kurang berbanding yang di dalam tin tuna, EPA AS mengesyorkan langkah-langkah khas untuk ikuti untuk pembersihan. Langkah-langkah ini termasuk siaran bilik selama 15 minit, meletakkan semua serpihan kering bahan-bahan ke dalam bekas yang ditutup dan mengelakkan sapu atau pembersih vakum, mungkin kacau merkuri ke udara.

Di samping itu, Jabatan perlindungan alam sekitar Maine mengesyorkan melupuskan karpet, permaidani atau cadar yang CFL yang pecah. Ia juga mencadangkan bahawa CFLs mungkin tidak sesuai di bilik-bilik yang digunakan oleh bayi, kanak-kanak kecil atau wanita hamil, yang lebih terdedah kepada keracunan merkuri.

3. CFLs Jangan malapkan

Rumah-rumah yang banyak mengandungi suis dimmer, yang Simpan tenaga dengan mengurangkan jumlah tenaga yang diperlukan untuk pencahayaan. Tetapi kebanyakan CFLs tidak bekerja pada dimmers, dan menggunakan mereka sebenarnya boleh merosakkan suis jenis ini.

CFLs beberapa dibuat untuk bekerja pada dimmer suis, tetapi mereka lebih mahal dan mereka Jangan malapkan dengan lancar.

4. CFLs tidak dapat berdiri sejuk

CFLs tidak berfungsi baik dalam cuaca sejuk. Mereka mengambil masa yang lama untuk kuasa penuh dalam garaj, porches dan lampu kolam. CFLs sering dilabelkan dengan suhu terendah operasi mereka, dan sesetengah telah dibuat terutama untuk lokasi yang sejuk.

CFLs boleh menjimatkan tenaga kurang dalam iklim yang sejuk kerana ia tidak menghasilkan haba. Menurut satu kajian oleh Pusat Kanada untuk teknologi perumahan, rumah-rumah dengan hanya lima CFLs yang menggantikan mentol pijar akan mempunyai peningkatan kos tenaga bagi Pemanas. Walaupun mereka mempunyai kesan yang positif terhadap penggunaan jumlah tenaga sepanjang tahun, lampu penjimatan dengan CFLs dikurangkan kerana jumlah tambahan kuasa yang diperlukan untuk Pemanasan.

5. CFLs tidak kelihatan semula jadi

Lampu kalimantang biasanya memberikan mematikan cahaya “sejuk” yang berwarna biru, manakala mentol pijar memberi mematikan cahaya “hangat” kekuningan. Sesetengah orang mungkin tidak suka dengan suasana sejuk CFL mentol, tetapi pengeluar sekarang menawarkan CFLs dalam pelbagai warna dari panas ke sejuk.

CFLs juga tidak menunjukkan objek dalam warna-warna sebenar mereka. Mentol lampu akan digredkan oleh (CRI), indeks warna-persembahan mereka dengan gred 100 menjadi warna objek muncul di siang hari. Menggunakan mentol pijar mempunyai CRI yang berhampiran 100, tetapi CFLs biasanya digred sekitar 85.

6. CFLs boleh menyebabkan masalah kulit

Semua CFLs memberi keluar beberapa cahaya ultraviolet. Orang yang sihat juga harus mengelak daripada terlalu banyak pendedahan kepada UV, tetapi bagi mereka yang foto sensitif, seperti pesakit Lupus, ia boleh menyebabkan ruam kulit yang teruk.

Untuk mengelakkan masalah tersebut, agensi perlindungan Kesihatan U.K. mengesyorkan menggunakan hanya CFLs dengan lapisan tambahan kaca yang meliputi twisty tiub di dalam. Sebaliknya, kajian ini mencadangkan tidak menggunakan lampu CFL dalam membaca lampu atau lain-lain lampu mana-mana yang lebih dekat daripada satu kaki jauhnya untuk lebih daripada satu jam.

7. CFLs memberi keluar EMFs

Seperti telefon bimbit dan komputer riba, CFLs memberikan elektrik dan medan magnet (EMFs). Banyak kajian telah dilakukan mengenai kesan kesihatan EMFs, kebanyakan laporan dan tahap yang diberikan oleh elektronik, rangkaian tanpa wayar dan talian kuasa yang selamat.

Kajian ada menunjukkan bahawa EMFs dari CFLs mempunyai kesan buruk ke atas majoriti orang-orang. Walau bagaimanapun, Profesor Magda Havas, Trent University di Toronto, menghubungkan CFLs dengan sakit kepala Migrain, membakar mata, masalah penghadaman, hati berdebar-debar, masalah sistem imun, kencing manis dan bahkan sklerosis berbilang.

Gejala-gejala ini, yang dipanggil elektrik hipersensitif (EHS), boleh memberi kesan kepada kira-kira tiga peratus penduduk.

Alternatif kepada CFLs

Dalam situasi di mana CFLs tidak akal, ada alternatif. Walaupun masih mahal, mentol pemancar cahaya Diod (LED) boleh didapati dalam beberapa bentuk mentol yang standard. Mentol LED tidak lagi memberi off banyak cahaya, tetapi pengilang akan bekerja untuk memperbaiki kecerahan mereka keras.

Mentol LED mengandungi merkuri tiada dan mereka kira-kira sebagai cekap CFLs. Mereka mempunyai potensi untuk menjadi lebih cekap seperti meningkatkan teknologi LED.

Mentol halogen boleh menjadi Penjimat tenaga

Sesetengah pengeluar pemasaran mentol halogen boleh menjadi Penjimat tenaga, iaitu kira-kira 25 hingga 30 peratus lebih cekap daripada mentol standard. Halogen boleh menjadi teknologi adalah versi lampu pijar.

Mentol halogen boleh menjadi lebih mahal berbanding mentol biasa tetapi mereka bertahan lebih lama. Mereka perlu dikendalikan lebih berhati-hati kerana mereka mendapat sangat panas, dan mereka tidak boleh digunakan jika lapisan luar kaca yang tercalar.

Mentol halogen boleh menjadi Penjimat tenaga memberikan mematikan cahaya yang terang, jelas. Mereka sepenuhnya boleh dimalapkan, mengandungi merkuri tidak, tidak berkelip dan tidak memberikan off EMFs.

Menggantikan mentol halogen boleh menjadi pemelihara 40-watt tenaga bagi sebuah 60-watt mentol pijar memberikan jumlah cahaya yang sama bagi satu pertiga kurang tenaga. Mentol halogen boleh menjadi Penjimat tenaga akan menjadi alternatif yang baik untuk CFLs, sekurang-kurangnya sehingga meningkatkan teknologi LED.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *