Tujuan Yoga – Santosha untuk kesihatan anda

Tujuan Yoga – Santosha untuk kesihatan anda

Apa Santosha dan bagaimana ia boleh membantu kesihatan anda? Santosha adalah pemerhatian moral (Niyama). Santosha secara literal bermakna kepuasan atau kebahagiaan. Namun, ini adalah lebih daripada garis panduan “Jangan bimbang, gembira”.

Berapa kerap orang lakukan menganggap menjalankan, atau diet, menjadi faktor utama, apabila mereka menganggap keadaan kesihatan fizikal mereka? Jika anda mendengar apa-apa perdagangan di radio atau televisyen, anda akan dapati mereka menangani senaman dan diet, hampir secara eksklusif. Pakar-pakar perubatan sentiasa menyebut senaman dan diet sebagai sebahagian daripada program pencegahan kesihatan.

Walau bagaimanapun, tekanan dan kebahagiaan, juga adalah faktor utama di dalam Kesihatan yang baik. Terlalu banyak tekanan boleh mengurangkan rintangan anda untuk alahan, sakit, penyakit, dan penyakit kronik. Tekanan, kebimbangan dan kemarahan boleh memendekkan hayat anda, hanya serta sebagai diet yang miskin dan kurang bersenam.

Seseorang dengan kerangka minda yang negatif cenderung makan buruk dan biasanya tidak mengganggu untuk bersenam. Apabila kita berada dalam “keadaan mental sedih”, tahap asid dalam badan dan darah boleh meningkat, yang mungkin menyebabkan sakit sendi dan menurunkan tahap tenaga kami. Antara tabiat makan yang miskin, dan peningkatan tahap asid dalam badan, badan menjadi pembiakan bagi semua jenis masalah kesihatan yang berpotensi.

Sebagai perbandingan, orang-orang yang kandungan, makan sihat dan mempunyai rintangan yang tinggi terhadap penyakit, hasilnya. Kebahagiaan akan membantu orang-orang yang telah pulih dari penyakit-penyakit yang lebih cepat, kerana mereka berada dalam kerangka minda yang positif. Dengan itu berkata, orang-orang bahagia akan hidup lebih lama, hanya kerana mereka adalah kandungan.

Jadi, bagaimana boleh kita “botol” Santosha? Seolah-olah kepuasan kepada slip melalui jari kita, dan kita tidak boleh memegang ia untuk tempoh yang lama. Adakah formula yang senang?

Satu kaedah adalah untuk bangun setiap hari dan bersyukur apa yang anda ada. Setiap orang mempunyai sesuatu yang boleh bersyukur. Anda boleh menumpukan perhatian pada perkara pertama pada waktu pagi, dan bersyukur kepada Tuhan untuk apa yang anda ada. Anda juga boleh terima diri sendiri kerana pencapaian yang telah dibuat.

Melepaskan kemarahan yang bekerja untuk orang ramai, tetapi anda perlu berhati-hati bagaimana anda melakukannya. Jelas sekali, “memberitahu semua orang,” akan mengurangkan bilangan rakan-rakan anda, tetapi kemarahan adalah emosi yang semula jadi, walaupun ia adalah tidak wajar.

Anda boleh tuliskan segala-galanya, yang membuat anda marah. Semua perasaan buruk anda boleh pergi ke dalam sehelai kertas. Tidur di atasnya, dan selepas anda telah datang ke genggaman dengannya, anda boleh membakarnya atau dicincang ia. Sekarang, anda boleh tenang dan rasional menangani isu atau bercakap dengan orang, yang telah menyebabkan kemarahan anda.

Sesetengah orang swasta menggulung tingkap kereta mereka dan menjerit di bahagian atas paru-paru mereka, dalam perjalanan ke tempat kerja, atau dalam perjalanan pulang. Seorang rakan saya bersumpah beliau tekanan darah akan turun, hasil daripada kaedah ini. Apapun, sehingga terpendam permusuhan harus dikeluarkan dengan selamat, swasta, dan berhati-hati. Kereta hendaklah tidak pernah digunakan sebagai alat untuk jalan kemarahan.

Untuk memaafkan orang lain akan melepaskan beban yang luar biasa daripada anda. Pegangan dalam keadaan marah adalah banyak seperti yang berjalan sekitar, “dengan berat dunia, atas bahu anda.” Anda boleh memaafkan orang lain untuk kesihatan anda sendiri, dan anda akan mendapati Santosha.

Hakcipta Terpelihara 2007 – Paul Jerard / Aura penerbitan

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *